BYGG

I dag åpner verdens høyeste trehus

Men det er usikkert hvor lenge det vil beholde tittelen.

9. des. 2015 - 09:23

Onsdag formiddag åpner verdens høyeste trehus i Bergen.

«Treet», som bygget heter, består av 14 etasjer, og er hele 51 meter høyt.

– Dette har vært et spennende prosjekt å være med på. Det er et flott eksempel på hva som er mulig med limtre. Jeg har troen på at det vil komme mange flere eksempler på høye hus i tre fremover, sier Åge Holmestad, direktør i Moelven Limtre.

Bygget i tre faser

Bygget, som ligger ved vannkanten i Puddefjorden, består av tilsammen 48 ferdige moduler.

Det har, siden oppstart av byggingen i  oktober i fjor blitt montert i tre faser.

Først ble første til femte etasje montert, så sjette til tiende, og til slutt ellevte til fjortende etasje.

Når modulene i hver fase var ferdig stablet, ble det bygget en limtrekonstruksjon rundt modulene, samt en plattform mellom hver av modulfasene.

– Plattformene mellom hver fase består av betong og legges inn for å gi bygget ekstra tyngde. Den store forskjellen ved å bygge denne type bygg i tre kontra betong er at tre er så lett. Betongdekkene gir bygget den ekstra tyngden det trenger for å unngå store svingninger når det blåser som verst, har fagansvarlig for konstruksjon og bæresystemer i Sweco, Rune Abrahamsen, forklart til Teknisk Ukeblad tidligere.

Innflytningsklare

Allerede fredag flytter de første beboerne inn i noen av byggets 62 leiligheter.

– Noen flytter inn fredag og andre på mandag. Vi skal få alle i hus til jul, sier Ole H. Kleppe, prosjektleder for Treet.

Det er fremdeles noen leiligheter som ikke er solgt.

– Men disse står også klare hvis noen vil kjøpe og feire jul i verdens høyeste trehus, sier Kleppe.

Norges høyeste trehus
Det er usikkert hvor lenge «Treet» kan smykke seg med tittelen verdens høyeste trehus. BOB

Kortvarig rekord

Hvor lenge bygget kan smykke seg med tittelen verdens høyeste trehus, er derimot litt usikkert.

«Treet» har nemlig vakt en voldsom interesse fra utlandet, og det er for tiden mange som ønsker å slå rekorden opplyser Holmstad i Moelven.

Det er særlig Canada som forventes å slå rekorden, da det planlegges en rekke større trehus der i årene fremover. Blant annet en 18-etasjes studentblokk på University of British Colombia i Vancouver.

Holmstad er ikke overasket over den økende interessen i utlandet.

– For hver kubikkmeter treverk du bygger inn i ett bygg eller en konstruksjon, lagrer du mellom 700 og 1000 kilo CO2, det gjør trehus stadig mer populære, sier han.

Brannsikkerhet

Det har tidligere vært mye diskusjoner om brannsikkerhet store trebygg.

Abrahamsen i Sweco sier brannsikkerheten i «Treet» er meget høy, og at fremtidige beboere ikke har noe å bekymre seg for når det kommer til brannfare.

– Det er svære dimensjoner på trekonstruksjonene. Bygget blir dermed veldig tungt antennelig. I tillegg innføres en rekke branntekniske tiltak som sprinkling, brannheis og egen rømningstrapp, sier han.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.