I dag åpner det nye digitale lokalradionettet i Østfold

10 nye kanaler.

I dag åpner det nye digitale lokalradionettet i Østfold
DAB+ i ØStfold: Daglig leder i Digitalradio Norge, Ole Jorgen Torvmark, konstaterer at det er god fart i digitaliseringen av norske lokalradioer Bilde: ORV

Digitalradio er ikke bare noe for de store kanalene. I dag får deler av Østfold ti nye lokalkanaler.

Nå har fire av de 37 nye lokalområdene som er definert innen det digitale radio-Norge fått aktive nett, og flere står for døren.

– De neste lokalområdene som vil gå på lufta i løpet av et års tid er Bergen, Trondheim, Molde og Telemark, men det diskuteres i andre områder. Østfoldnettet vil ha ti kanaler i starten, men det er plass til ti til i en såkalt lokalblokk, sier leder av Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark.

Lokal teknologikrangel

Den tradisjonelle organisasjonen for lokalradioer, Norsk Lokalradio Forbund, under ledelse av radioveteranen Sven Larsen, har tatt til orde for at lokalradio skal få fortsette på FM i 12 år til etter slukkingen som kan skje fra 2017. De mener det blir for kostbart å gå digitalt.

Det har skapt splittelse blant lokalradioene, og medført at det har blitt dannet et nytt forbund. Den nyetablerte Foreningen Norsk Lokalradio vil at lokalradioene skal slukke på FM samtidig med de riksdekkende kanalene fra de kommersielle aktørene og NRK, eller i det minste så raskt som mulig.

De vil heller kjempe for å få statlig støtte til å etablere lokale sendere slik at de kan være til stede når folk flest etter hvert går over til DAB+.

– Vi har fått flere digitale lokale radionett flere steder. Her er det både de gamle FM-aktørene som går på DAB+, men også en del nye aktører. De siste har ikke hatt noe forbund. Men de må også forhandle rettigheter, ha lytterundersøkelser og andre ting vi mener Norsk Lokalradio Forbund ikke tar vare på. Det vi ser allerede er at de som får bil med DAB+ ikke går tilbake til FM. De slutter å lytte på FM, og da kan jo ikke vi som jobber med lokalradio bli på en plattform stadig færre benytter. Veldig mange sliter jo med økonomien i dag, og den blir jo ikke bedre med færre lyttere, sier leder i den nye foreningen, Øyvind Mangerud.

Les også: Nå har 99,5 prosent av befolkningen tilgang til NRK over DAB

Billig

– Det fine med DAB er at inngangen til den digitale plattformen er veldig billig når mange kan dele på den. Når en sender kan formidle 20 stasjoner blir det billig for hver av dem, men i lite befolkede områder er det ikke 20 stasjoner. Da kan ikke en eller to stasjoner ta regningen alene. Derfor vil vi jobbe for å få myndighetene til å støtte den digitale overgangen med å investere i sendere, sier han.

Norsk Lokalradio Forbund tror ikke det vil bli hverken tid eller ressurser nok til få alle lokalradioene over på DAB+ om det blir slukking i 2017.

De vil at lokalradio skal slukke samtidig med de store der det er mange om å dele på utgiftene til overgangen, men de vil ha mer tid der det er færre, samtidig som de ønsker at denne overgangen også går så raskt som mulig.

– Vi har sett er en rask teknisk utvikling som har gjort DAB+ veldig mye billigere. I dag koster det rundt 200.000 kroner for senderutstyr og antenner som trengs til en sender som kan formidle 20 kanaler. Mange peker på at dette kommer til å synke til halvparten i løpet av noen år, så det blir ikke mye per kanal i investering, sier Torvmark.

Les også: Slik kan bilen din få DAB+, ryggekamera og navigasjon

Eventradio

Han peker på at det lokale digitale radionettet kan brukes på helt nye måter.

Det vil være mulig å sette opp en midlertidig radiokanal for å dekke f. eks. et sportsstevne eller en produktlansering.

– Det åpner seg muligheter som vi ikke har hatt med analoge sendinger, og det nesten bare fantasien som begrenser hvordan vi kan bruke radio i fremtiden på grunn av den store kapasiteten og fleksibiliteten vi får, sier han.

Les også:

Kan vi kutte ut kringkasting og kun strømme fra nett?

Pinell Go får plussversjon med streaming

Les mer om: