IT

Nå har 99,5 prosent av befolkningen tilgang til NRK over DAB

Myndighetenes krav er nådd.

Digitalradiodekningen er nå på nivå med myndighetenes krav. Det betyr 99,5 prosent av befolkningen for NRK-kanalene og 90 prosent for de kommersielle.
Digitalradiodekningen er nå på nivå med myndighetenes krav. Det betyr 99,5 prosent av befolkningen for NRK-kanalene og 90 prosent for de kommersielle. Bilde: Håkon Jacobsen
3. sep. 2014 - 08:50

I god tid før utløpet av året er det nye digitale radionettverket ferdig utbygget i henhold til kravene myndighetene har stilt.

To nett

Eller kanskje det er mer korrekt å snakke om to nettverk. Et for NRKs kanaler og et for de kommersielle.

NRK hadde krav om å bygge ut med den samme befolkningsdekningen som FM-nettet, det vil si 99,5 prosent. Det kommersielle nettet skulle bygge ut til 90 prosent, et mål som ble innfridd i fjor.

Det er ikke lenger slik at hver kanal må ha et eget sendenett. I praksis er det bare to sendere som trengs for å formidle over 40 kanaler. Og DAB+-nettet har frekvensplass til dobbelt så mange om det bygges ut.

Les også: Slik kan bilen din få DAB+, ryggekamera og navigasjon

Enorm forskjell på bygda

Det er fremfor alt bygde-Norge som nå får oppleve den store forskjellen, selv om de fleste kan glede seg over et større tilbud av skurrfri lyd.

I grisgrendte strøk vil folk få inn over 40 radiokanaler der de før hadde bare fire-fem.

– Det er gledelig at om lag 500.000 nordmenn som ikke har fått inn P4 på sine radioer de siste 10 årene nå kan få inn både P4 og alle våre øvrige kanaler som P5 Hits, P6 Rock og P7 Klem. Spesielt gjelder dette mange innbyggere i Nord-Norge og på Vestlandet. Digitaliseringen av radio styrker oss i en stadig større konkurranse med andre medier, den er et helt nødvendig grep og et framskritt for radio som medium, sier Trygve Rønningen, redaktør og administrerende direktør i P4 Gruppen.

Les også: Slukkingen av FM-nettet kan bli omgjort

Vil slukke gradvis

For at slukkingen av FM-nettet, som etter alle solemerker vil skje i 2017, skal gå så smertefritt som mulig, ønsker de største radioaktørene NRK, P4 Gruppen og SBS radio og bruke slukkemodellen som ble benyttet til analog TV.

De ønsker en regionvis slukking som begynner 11. januar og avsluttes 13. desember 2017.

– Hovedbegrunnelsen for en regionvis slukking er å sørge for god tilgang på DAB-apparater, spesielt biladaptere og kapasitet på installasjon av disse. Dette kunne blitt et problem hvis hele landet skulle slukkes samtidig, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Digitalradio Norge har oversendt brevet på vegne av kringkasterne.

NRK ønsker å gå foran og være først med slukkingen i regionene.

Innsikt: Kan vi kutte ut kringkasting og kun strømme fra nett?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Ole Jørgen Torvmark og Digitalradio Norge vil ha regionvis FM-slukking i 2017. NRK vil være først.
Ole Jørgen Torvmark og Digitalradio Norge vil ha regionvis FM-slukking i 2017. NRK vil være først.

Bygger videre

Selv om dekningskravet er oppnådd vil utbyggingen fortsette, og det er planlagt å starte opp flere sendere i perioden frem til 1. november.

Nå har NRK i alt 918 sendere, mens de kommersielle kanalene har 759.

– Vi har nådd befolkningsdekningen. Vi er virkelig stolt av nettet spesielt med dekningen langs veiene, som er veldig viktig. Men det at vi har nådd dekningskravet om 99,5 prosent av befolkningen gjør ikke at vi hviler. Kravet er nådd på basis av omfattende målinger og vi vet om den del områder som vi har tenkt å forbedre, sier NRKs distribusjonssjef radio, Petter Hox.

Vegtunnelene er ennå ikke dekket slik kravet er, men de vil få drahjelp fra utbyggingen av Nødnettet som pågår parallelt.

Det er mye enklere å bygge ut alt som skal inn av radioteknologi samtidig.

Les også:

Nå kommer Canal Digital endelig med TV på nettbrett

Slik styrer du varmepumpa med mobilen

Om noen år kommer nesten alle TV-er, nettbrett og lyspærer med OLED-skjermer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.