BYGG

Hydro prises for fasadeløsning

STOLT: Lars Hauk Ringvold, leder for Hydros byggvirksomhet, smiler fra øre til øre etter at det i dag ble kjent at Wicona TEmotion er kåret til beste fasadeløsning under BAU-messen i München. (Arkivfoto).
STOLT: Lars Hauk Ringvold, leder for Hydros byggvirksomhet, smiler fra øre til øre etter at det i dag ble kjent at Wicona TEmotion er kåret til beste fasadeløsning under BAU-messen i München. (Arkivfoto). Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
18. jan. 2011 - 17:20

Hydro-merkevaren Wicona vant førstepremien for beste fasadeløsning under byggmessen BAU 2011 i Tyskland i dag.

– Det er kjempegøy! Vi er veldig positivt overrasket, sier leder for Hydros byggvirksomhet, Lars Hauk Ringvold, til Teknisk Ukeblad på telefon fra München.

Les også: Hydro vil lage plussbygg

Komplett modulløsning

Wicona fikk prisen for konseptet TEmotion.

Konseptet er en komplett fasademodul med en rekke energisparende elementer som solavskjerming, ventilasjon, bruk av lys, varmepumper og strømproduksjon fra solceller.

Ved å bytte ut vinduene i eksisterende bygg med en TEmotion fasadeløsning, skal energibehovet kunne reduseres med over 50 prosent.

Les også: Ny programvare for energieffektivitet: Ser effekten av klimatiltak

PRIS: Werner Jager (t.v.), sjef for forskning og utvikling i Hydro Building Systems, og leder for Hydros byggvirksomhet, Lars Hauk Ringvold, med prisen for beste fasadeløsning. I bakgrunnen: En TEmotion vindusmodul med integrert solavskjerming.
PRIS: Werner Jager (t.v.), sjef for forskning og utvikling i Hydro Building Systems, og leder for Hydros byggvirksomhet, Lars Hauk Ringvold, med prisen for beste fasadeløsning. I bakgrunnen: En TEmotion vindusmodul med integrert solavskjerming. FOTO: Hydro Lars Nermoen, Hydro

Viktig for rehabilitering

Ringvold synes det er ekstra gøy å vinne prisen med en rehabiliteringsløsning for eksisterende bygg:

– Gamle bygninger er hovedutfordringen for å få ned energiforbruket på verdensbasis, og det er nettopp i den hensikt vi har utviklet TEmotion-konseptet, sier Ringvold, som mener tildelingen også viser at aluminium som materiale har noe for seg:

– I dette konseptet har jo aluminium en stor del av æren. Man kan bare lage et hull i veggen og erstatte gamle vinduer med prefabrikkerte og energieffektive vindusmoduler. Da er det ikke så vanskelig å redusere energiforbruket, sier Ringvold til Teknisk Ukeblad.

Wicona Bellenberg Tyskland Hydro Building Systems Hydro byggsystemer
IKKE I NORGE: De nå prisbelønnede TEmotion-løsningene er ennå ikke brukt på prosjekter i Norge, men den optimale bruken - eller maksimale varianten - som Ringvold kaller det, er tydelig ved Wiconas testsenter i Bellenberg i Tyskland. Mona Strande

Wiconas testsenter: Dette bygget produserer 4800 kWh i måneden

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.