INDUSTRI

Hydro investerer en milliard – vil doble aluminiumsproduksjon

Hydro investerer over en milliard for å gjenåpne en produksjonslinje på Husnes i Kvinnherad. Satsingen gir 90 nye arbeidsplasser. 

Hydro Hsunes i Hordaland ligger ved utløpet av  Hardangerfjorden.
Hydro Hsunes i Hordaland ligger ved utløpet av Hardangerfjorden. Hydro
14. des. 2017 - 10:25

Hydro overtok Husnes-anlegget fra Søral i 2014. Da hadde produksjonslinje B allerede vært stengt i fem år. Hydro varslet at planen var å åpne linje B igjen.

I 2009 var markedssituasjonen vanskelig og Søral valgte å stanse produksjonen midlertidig.  Produksjonslinje A fortsatt med en årlig produksjon på 80.000 tonn i 2009 og økte til 90.000 – 95.000 tonn primæraluminium.

Gjenåpningen av produksjonslinjen gjør at aluminiumsproduksjonen dobles i Hordaland-kommunen. Forventet investeringskostnad for oppgradering og oppstart er 1,3 milliarder kroner.

– Vi har tro på fortsatt aluminiumproduksjon i Norge. Vi legger til nye teknologielementer i denne oppstarten, og med det bygger vi et robust og fremtidsrettet verk på Husnes, sier konserndirektør og leder for Primærmetall i Hydro, Hilde Merete Aasheim.

- Tidenes julegave

Ordfører i Kvinnherad Peder Sjo Slettebø (H), er svært fornøyd med nyheten om gjenåpningen.

– Nedstengningen av B-hallen i 2009 ga store utslag i lokalsamfunnet. Ting har gått på halv maskin i mange år, og denne meldingen er tidenes julegave til Kvinnherad og Husnes spesielt, sier Slettebø til NRK.

Produksjonslinje B har vært brukt som «reservedelslager» for linje A. Ved å benytte utstyr og komponenter fra linje B, har drift- og vedlikeholdskostnadene på linje A blitt holdt lave.

Vis mer

En noe ribbet linje B kunne derfor ikke bare startes opp igjen, slik Hydro har gjort på andre verk som har vært midlertid stanset.

En større ombygging må til. Hydro benytter derfor muligheten til å bygge inn sin mest moderne teknologi for energieffektive elektrolyseceller. Det betyr ikke at samme celler som testes ut på Hydro Karmøy, HAL 4e skal benyttes.

To-tre prosent 

- Teknologien på Karmøy er fortsatt i en pilotfase. På Husnes blir det likevel moderne celler med cirka  2-3 prosent lavere energibruk.  Med stort volum blir gevinsten betydelig, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Molland til TU.

Oppgradering av Linje B skal være ferdig og full produksjon være i gang fra første kvartal 2020. Hydro Husnes vil deretter ha en årlig produksjon på 190.000 tonn primæraluminium.

Elektrolysecelle: Skissen viser et tverrsnitt av en elektrolysecelle, hvor to rekker med anoder senkes ned i en smelte av kryolitt og fluorid. Ved å kjøre likestrøm (oransje piler) gjennom anoden og over i katoden reagerer oksygenet i råstoffet aluminiumoksid med karbonet i anoden og frigjør rent aluminium. <i>Bilde:  Hydro</i>
Elektrolysecelle: Skissen viser et tverrsnitt av en elektrolysecelle, hvor to rekker med anoder senkes ned i en smelte av kryolitt og fluorid. Ved å kjøre likestrøm (oransje piler) gjennom anoden og over i katoden reagerer oksygenet i råstoffet aluminiumoksid med karbonet i anoden og frigjør rent aluminium. Bilde:  Hydro

Med økt volum må det også bygges nytte røykgassanlegg. Det er av det mest tidkrevende arbeidet før produksjonen er i gang igjen.

Hydro Husnes benytter alumina fra Hydro Brasil som råvare. Ut kommer pressbolt som leveres til eksterne kunder, som ekstruderer (former i spesielle verktøy)  egne produkter av aluminium. I tillegg produserer fabrikken støperilegeringer, det vil si aluminium med spesielle egenskap som andre verk har bestilt for omsmelting og produksjon av spesialprodukter.

  • Les flere nyheter om Hydro her
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.