Resirkulert aluminium

Hydro går nye veier. Dette fasade-elementet inneholder 75 prosent skrapmetall

Hydros første store ordre av skrapaluminiumet, som skal holde i «hundre år».

Slike aluminiumskledte fasadeelementer skal monteres på ett av næringsbyggene i Økern Portal.
Slike aluminiumskledte fasadeelementer skal monteres på ett av næringsbyggene i Økern Portal. (Foto: Hydro)

Hydros første store ordre av skrapaluminiumet, som skal holde i «hundre år».

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Alle spor etter gamle sykler og bilvrak vil være slettet når det nye næringsbygget Økern Portal reiser seg på Oslo Øst. Det skal ikke være mulig å se forskjell på aluminium med eller uten resirkulerte produkter, ei heller når de utgjør så mye som 75 prosent av materialet, slik de gjør i de nye fasade-elementene fra Hydros varemerke Wicona.

Det er ny verdensrekord i andel resirkulert aluminiumsskrap i et industrielt aluminiumsprodukt, ifølge Egil Hogna, konserndirektør i Hydro Extruded Solutions, som er Hydros største underbruk målt i omsetning (53 milliarder) og antall ansatte (22.400).

– Rekorden gjelder skrapmetall fra gjenstander som har vært i bruk, ikke prosesskrap fra industrien. Prosesskrap er langt enklere å resirkulere, men har høyere karbonfotavtrykk, påpeker Hogna, som er utdannet sivilingeniør i Industriell økonomi fra NTNU.

Sporbart søppel

Vi møter ham på en gangbru på Økern med fri utsikt til det påbegynte byggeprosjektet som skal bli på nærmere 15.000 kvadratmeter og inneholde kontorer, forretninger og hotell.

Les også

Det nye aluminiumet har fått det selvforklarende navnet Circal 75R, og består av resirkulert aluminium. For å underbygge garantien om minst 75 prosent resirkulert aluminium har Hydro innhentet sertifisering fra DNV GL.

– Det innebærer blant annet at vi må kunne dokumentere alt vi har brukt i produksjonen, sier Hogna, og tilføyer at legeringen kun er godkjent  for bruk i bygg, ikke i for eksempel biler eller andre kjøretøy.

I alt har Hydro 15 prosjekter på gang med lavutslippsproduktene ulike steder i verden, men Økern Portal er det første store byggeprosjektet der det nye aluminiumet utgjør hovedelementet på fasaden. På Økern skal de ulike aluminiumsprofilene og -platene dekke til sammen 84.000 kvadratmeter av byggene.

Les også

Hemmelig oppskrift

I en tid da byggebransjen befinner seg i en historisk omstillingsfase for å møte nye miljøkrav, håper Egil Hogna at Circal-produktene skal gi Hydro et konkurransefortrinn.

Hydro Extruded Solutions Cirkal 75R fasadeelementer resirkulert aluminium Økern Portal
Egil Hogna, konserndirektør i Hydro Extruded Solutions Foto: Knut Bjørheim

– Metallurgene våre har jobbet i en årrekke for å komme fram til legeringer med et minimum av primæraluminium, uten at legeringen mister vesentlige egenskaper. Ingen av konkurrentene våre kan tilby noe i nærheten av dette ennå. Og vi håper jo det går minst et par år før de tar oss igjen, innrømmer Hogna.

Spesielt overflatene har vært utfordrende å få like glatte og holdbare som alminnelige aluminiumsprofiler, forklarer han. Wicona-produktene er laget for å vare i «hundre år» og er blitt satt på prøver i laboratoriet tilsvarende tiår med vær og vind.

– Hvis det har oppstått blemmer, sprekker eller andre misdannelser, har forskerne gått tilbake og analysert seg fram til en ny sammensetning, sier Hogna.

Hydro Extruded Solutions Cirkal 75R fasadeelementer resirkulert aluminium Økern Portal
Den store utfordringen med høye innslag av resirkulert aluminium fra forbruksvarer er å beholde aluminiumets plettfrie, værbestandige overflate. Illustrasjonsfoto: Hydro

Av åpenbare årsaker ønsker han ikke å gå i detalj om hvilke tilslag av andre metaller som er brukt i Cirkal-patentet.

Han understreker at produktene ikke vil variere i verken kvalitet eller legering selv om råvarene kommer fra ulike kilder (les: skraphauger). Hydros sorteringsmaskiner i Dormagen i Tyskland sørger for at sammensetningen av metaller er lik hver gang en ny aluminiumssylinder (billet) kommer ut av omsmeltefabrikken i Clervaux i Luxembourg (se video lenger ned).

Selve ekstruderingen foregår i Bellenberg i Tyskland. Den prosessen består i at et forvarmet emne av aluminium (pressbolt) skyves gjennom en matrise med stor kraft, slik at emnet tar form av matrisen.

– Spesifikasjonene for aluminiumet er svært nøyaktige for å unngå kvalitetsforskjeller, understreker Hogna.

Lavt smeltepunkt

Aluminiumindustriens fremste klimafortrinn har vært materialets bestandighet. Undersøkelser Norsk Hydro har gjort, viser at 75 prosent av alle aluminiumsprodukter som noen sinne er laget, fortsatt er i bruk eller i ombruk, for eksempel som brusbokser.

Tilgangen til skrapmetall kan med andre ord bli et knapphetsgode etter hvert som kravene til ombruk i byggenæringen blir strengere. EU har allerede erklært at målet er null utslipp av klimagasser fra nybygg innen 2030.

Ifølge Egil Hogna er aluminium som skapt for den sirkulære økonomien, blant annet fordi det er et lettmetall med relativt lavt smeltepunkt. Mens aluminium smelter ved 660 grader, må hovedkonkurrenten jern opp i 1538 grader.

Hydro Extruded Solutions Cirkal 75R fasadeelementer resirkulert aluminium Økern Portal
Aluminium har langt lavere smeltepunkt enn jern. Illustrasjonsfoto: Hydro/Sapa

– Sammenlignet med produksjon av primæraluminium kreves det fem prosent av energien å produsere resirkulert aluminium, opplyser han.

Han fremholder videre at det lave vedlikeholdsbehovet er en av grunnene til at aluminium ofte foretrekkes på fasader i sure, forurensede omgivelser og ved sjøen.

– Aluminium er motstandsdyktig mot korrosjon og med riktig overflatebehandling beholder det den fine finishen i mange, mange år, sier Hogna.

Han fremholder enkelt vedlikehold og lang levetid som andre karbonbesparende egenskaper ved aluminium sammenlignet med andre materialer.

Les også

Mye energi, lite CO2

Det største ankepunktet mot aluminium har vært den energi-intensive fremstillingen. Råmaterialet bauksitt er det angivelig mer enn nok av på jordas overflate enn så lenge, fortrinnsvis rundt ekvator. Foredlingen av aluminiumoksid (alumina) krever sitt av energi, men det er elektrolysen for å fjerne oksygen fra Al2O3-molekylene og den påfølgende smelteprosessen som virkelig trekker strøm.

Hydro Extruded Solutions Cirkal 75R fasadeelementer resirkulert aluminium Økern Portal
Økern Portal er under oppføring på denne tomten med Vedal som hovedentreprenør. Høyhuset i bakgrunnen er det nedlagte Økernsenteret. Foto: Knut Bjørheim

Ved alle de fem smelteverkene til Hydro i Norge hentes imidlertid denne strømmen fra vannkraftverk, som gjør at Hydro tillater å titulere seg verdens mest bærekraftige aluminiumsprodusent.

– Primæraluminium produsert med vannkraft har dobbelt så stort karbonfotavtrykk som 75R. For kinesisk, kullkraftbasert aluminiumsproduksjon er fotavtrykket ti ganger så stort, hevder Hogna.

Han oppgir følgende utslippstall for de ulike produksjonene (inkludert utvinning, produksjon og transport):

  • Circal 75R: 2 kg CO2 pr. kg aluminium
  • Hydros vannkraftbaserte aluminium (varemerke?): 4 kg CO2 pr. kg aluminium
  • Kinesisk, kullkraftbasert aluminium: 20 kg CO2 pr. kg aluminium

– Mindre kontroll over innholdet

Seniorforsker Kjerstin Ellingsen i Sintefs avdeling for metallproduksjon og prosessering synes det er spennende at Hydro har fått en legering med så lavt karbonavtrykk på markedet.

– Det er veldig positivt at den viser seg konkurransedyktig og blir tatt i bruk av byggenæringen. Aluminium er et materiale som egner seg meget godt til resirkulering siden materialet beholder alle egenskapene, og fordi resirkulering kun fordrer fem prosent av energien som brukes i primær produksjon, sier hun.

Les også

At 75 prosent av all aluminium som er produsert, fortsatt er i omløp, viser at det er grunnlag for flere grønne aluminiumsløsninger i fremtiden, mener Kjerstin Ellingsen.

– Så det er ingen grunn til tro at aluminiumslegeringer basert på skrapmetall er dårligere enn legeringer fra primæraluminium?

– Det er legeringsinnhold og mikrostruktur som bestemmer kvalitet og egenskaper. Så lenge man har god kontroll på dette, er det ingen grunn til å tro at dette produktet er dårligere, sier Ellingsen og tilføyer at bruk av skrapmetall har sine utfordringer.

– Når man benytter skrap, har man ikke samme kontroll over legeringsinnholdet som når man lager legeringer fra primære råmaterialer. Derfor er det viktig både hvordan man sorterer skrapet, og hvordan man eventuelt kompenserer legeringssammensetningen og optimaliserer prosessene for å få egenskaper som innfrir kravene, sier hun.

250 tonn fasadeelementer

På Økern tar OPF (Oslo Pensjonsforsikring), som er byggherre, halvparten av kostnadene for lavkarbonplatene, systemleverandør Wicona resten.

– Dette er et referanseprosjekt for både Hydro og OPF, erklærer Egil Hogna.

Hydro Extruded Solutions Cirkal 75R fasadeelementer resirkulert aluminium Økern Portal
Hele det hesteskoformede bygget til venstre skal dekkes av resirkulert aluminium. Ifølge arkitektkontoret Dark Arkitekter skal stålsøylene forestille trestammer, aluminiumsboksene er treets blader og greiner. Illustrasjon: Dark Arkitekter

Det er Wicona som leverer selve aluminiumsprofilene til Økern-prosjektet. Etter ekstruderingen Tyskland blir profilene kappet og lakkert. Deretter tar den litauiske fasadeentreprenøren Staticus over.

Les også

De mottar pakker med alle delene som skal settes sammen til fasadeelementer, som også inneholder isolasjon og vinduer og kan være på opptil 2,4 x 4 meter pr. stk. Disse skal så transporteres med båt og bil til Oslo og monteres på råbyggene på Økern. Raskest mulig, for oppbevaringsmulighetene på byggeplassen i den avsluttende fasen av byggingen er svært begrensede.

Totalvekt for denne delen av fasaden blir rundt 250 tonn, ifølge Hydro. Det utgjør omtrent én prosent av selskapets produksjonsmål for 75R innen 2020.

Her er en splitter ny video som viser hvordan Hydros fabrikker resirkulerer brukte aluminiumsprodukter:

Sortering, lakkfjerning og omsmelting av brukte aluminiumsprodukter.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå