KRAFT

Hver ring betyr utslipp av 1 tonn CO2

Samler inn penger for å finansiere verdens første dampring-generator.

Forbrenningsanlegget Amager Bakke skal minne københavnerne på hvordan forbruket deres påvirker klima og miljø - ved å skyte ut enorme røykringer for hvert tonn CO2 anlegget produserer.
Forbrenningsanlegget Amager Bakke skal minne københavnerne på hvordan forbruket deres påvirker klima og miljø - ved å skyte ut enorme røykringer for hvert tonn CO2 anlegget produserer.Bilde: Bjarke Ingels Group
3. sep. 2015 - 19:59

Hvordan ser et tonn CO2 ut? Det kan du finne ut på første København-tur etter 2017. Den danske hovedstaden er i ferd med å få et nytt landemerke som vil minne byens innbyggere på at hver søppelpose de produserer ikke bare er et praktisk problem.

Danskenes nye, innovative avfallsforbrenningsanlegg Amager Bakke skal håndtere mange hundre tusen tonn avfall fra Københavns innbyggere hvert år, og produsere elektrisitet og varmtvann til  flere fjernvarmeanlegg.

Fra toppen av en 124 meter høy skorstein er planen at store røykringer, 21 meter i diameter, skytes ut hver gang avfallsanlegget har sluppet ut ett tonn CO2.

Arkitektene var lei av alle energikravene. Arkitekten var lei av alle energikravene. Her er resultatet

Pilot-finansiering

Nå er utviklerne bak dampring-generatoren i ferd med å fullføre utskytings-enheten, som kan mates med røykgass fra anleggets tre gasstrømmer.

For å finansiere den aller siste prototypen har arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group (BIG) lyst ut en kampanje på folkefinansieringsnettstedet Kickstarter for å få råd til å bygge den aller siste i en rekke av flere prototyper.

Den siste prototypen skal bli rundt fem meter høy og få 2,5 meter i diameter, noe som tilsvarer en tredjedel av planlagt størrelse.

Les også: Snart skal anlegget suge bort søppelet til 10.000 norske hjem

En rekke prototyper er testet i utviklingen av røykring-generatoren, som denne i april i år. Denne varianten lagde en dampring tilsvarende 1 tiendedel av ønsket størrelse. Bjarke Ingels Group/Kickstarter

Over budsjett

Vi vil bruke pengene til å bygge vår siste prototype og teste denne før vi får tillatelse til å bygge og installere den virkelige enheten. Du vil være med å skrive historie og bidra til å lage verdens første dampring-generator, lokker arkitektene på kampanjens nettside.

Kickstarter-kampanjen har utløst giverglede langt ut over det opprinnelige målet på 15.000 dollar: I skrivende øyeblikk har 309 personer gitt knappe 26.000 dollar.

Givere som sponser over 100 dollar vil få den ære av å få navnet sitt gravert inn i den siste prototypen, ifølge nettsiden.

Røykring-generatoren er opprinnelig  basert på et forslag av det berlinbaserte kunst, arkitektur og teknologiselskapet realities:united, og utvikles i samarbeid med Peter Madsens Rumlaboratorium og Danmarks tekniske universitet, DTU.

Les også: Dette blir Norges første smarte avfallsstasjon

Laber investorinteresse

Så hvorfor måtte stjernearkitektselskapet ty til folkedugnad for å få utviklet dampring-generatoren?

Ingen leverandører var interessert i oppdraget, ifølge Whyred. Prosjektet, som i bunn og grunn er et kunstprosjekt og ikke har en reell funksjon i avfallsanlegget, er også vanskelig å selge inn til potensielle investorer.

Operatøren av Amager Bakke, det danske selskapet Amager Resource Center (ARC), har imidlertid lovet å bidra med like mange penger som BIG får inn via Kickstarter, ifølge nettstedet.

Norsk teknologi: Se hvordan kloakk fra 4,5 millioner amerikanere forvandles til gjødsel og strøm

Amager Ressource Center lar alle følge med på byggingen av Amager Bakke via livecamera. Amager Ressource Center

Skibakke

Dampring-generatoren er selvfølgelig bare en beskjeden liten del av Amager Bakke.

Det høyteknologiske anlegget har fått stor oppmerksomhet på grunn av et skrånende tak på 32.000 m2, hvor det skal anlegges en skibakke som den jevne københavner skal ta i bruk vinterstid.

Om sommeren skal den jevne københavner få mulighet til å bruke taket til gåturer, klatring og løping. Hele rekreasjonsområdet har et foreløpig budsjett på drøyt 82 millioner kroner, ifølge ARC.

Les også: – Her er det jobb for ingeniører i mange tiår fremover

107 prosent effektivitet

Det nye anlegget erstatter ARCs 40 år gamle avfallsforbrenningsanlegg, som blant annet slet med høye vedlikeholdskostnader og lite imponerende energieffektivitet.

Byggearbeidene er i full gang, og ARC lar alle interesserte følge byggeaktivitetene via 24-timers videostreaming fra ulike vinkler.

Amager Bakke får en energieffektivitet på hele 107 prosent, ifølge rådgivningsfirmaet Rambøl, blant annet takket være røykgasskondensering og varmepumper som bidrar til å optimere varmeproduksjonen.

Tre ulike fjernvarmenettverk skal få varmt vann fra anlegget, I tillegg skal elektrisitet mates inn i strømnettet.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Les også: Her er møkkasaken politikerne ikke vil røre i valgkampen

Landemerke: Røykringene, som skytes ut fra Amager Bakke, rundt to kilometer fra Rådhusplassen, vil synes godt over hele København. BIG/Bjarke Ingels Group

Dårlig økonomi

Det står ikke hvor mye energi anlegget etter planen skal produsere. Når det er sagt er det også uenighet om hvor stor kapasitet det endelige anlegget vil få, ifølge danske medier.

Planleggingen av det nye forbrenningsanlegget har ikke foregått uten kontroverser.

Mange har blant annet advart om at kapasiteten til anlegget vil bli for stor som følge av mindre avfallsmengder.

Kapasiteten skal nå være nedjustert fra 480.000 tonn til 350.000 tonn i året, noe som truer økonomien til hele anlegget, meldte Ingeniøren nylig.

Les også: Her er ingeniørmangelen størst

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.