LEDELSE

Hver femte bedriftseier har vurdert å gi opp under korona: – Gleden ved å skape blir borte

Et flertall av småbedriftseiere i en fersk undersøkelse mener pandemien har gjort det mindre attraktivt å drive egen virksomhet.

Mange småbedriftseiere har vurdert å gi opp under pandemien, ifølge en fersk undersøkelse fra SMB Norge.
Mange småbedriftseiere har vurdert å gi opp under pandemien, ifølge en fersk undersøkelse fra SMB Norge. Foto: Colourbox
Heidi SævoldHeidi SævoldJournalist
5. juni 2020 - 05:00

Over halvparten av småbedriftseierne mener at koronakrisen har gjort det mindre attraktivt å drive egen virksomhet og hver femte bedriftseier har vurdert å gi opp.

Det viser en fersk undersøkelse blant SMB Norges medlemmer (små og mellomstore bedrifter). Over 500 bedriftseiere fra hele landet i ulike bransjer har svart på undersøkelsen. 3 av 4 respondenter har drevet virksomheten sin i over 10 år.

«Tallene bekrefter inntrykket av at landets små og mellomstore bedrifter er inne i en svært vanskelig periode siden Norge ble stengt ned for å begrense spredningen av koronaviruset», skriver interesseorganisasjonen i en uttalelse torsdag.

«Tungt å tenke på fremtiden»

I undersøkelsen sier en bedriftseier fra Østlandet blant annet at «Jeg følte meg syk, var søvnløs og fikk et svært høyt stressnivå. Dette er det verste jeg har opplevd under mine 46 år som næringsdrivende.»

«Føler oppgitthet, og det er tungt å tenke på framtiden. Arbeidsgleden er betydelig redusert», sier en annen.

Vis mer

En tredje sier at «det har vært helt forferdelig. Jeg har overhodet ikke lyst til å drive videre.»

«Gleden ved å skape blir borte…», sier en fjerde. 

– Vil prege sektoren i mange år

– Denne krisen har rystet det norske hverdagsnæringslivet i grunnvollene og det ville vært fryktelig naivt å tro at dette ikke kommer til å prege hele SMB-sektoren i mange år fremover, sier Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge i uttalelsen.

SMB Norge oppfordrer regjeringen til å gjøre mer for å stimulere til vekst og aktivitet i bedriftene de kommende årene. Ifølge SMB Norge-sjefen er det mest effektive grepet å redusere arbeidsgiveravgiften og helt fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Han mener det også er nødvendig å sikre at de mindre bedriftene får bedre tilgang til lukrative offentlige kontrakter.

Små og mellomstore bedrifter bidrar ifølge interesseorganisasjonen til halvparten av den årlige verdiskapingen i Norge.

Trond Rønningen er direktør for Forbrukertilsynet, som mener fleste utfordringene i strømmarkedet skyldes manglende kunnskap hos strømselskapene.
Les også

Forbrukertilsynet: Mener strømselskapene sliter med å følge loven

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.