INDUSTRI

Hvem har utviklet den råeste teknologien i 2022-2023?

Cognite vant sist. Hvem fortjener Norges gjeveste teknologipris, Norwegian Tech Award, for 2023? Gründere skal også løftes fram.

Cognite ble vinner av Norwegian Tech Award 2021. Fire gründere bygget seg opp til milliardkonsern på bare fem år og har inntatt en ledende posisjon på digitalisering av flere industrier. De bruker blant annet roboten Spot, som har vist seg svært effektiv og nyttig for Cognite på Skarv FPSO.
Cognite ble vinner av Norwegian Tech Award 2021. Fire gründere bygget seg opp til milliardkonsern på bare fem år og har inntatt en ledende posisjon på digitalisering av flere industrier. De bruker blant annet roboten Spot, som har vist seg svært effektiv og nyttig for Cognite på Skarv FPSO. Foto: Øyvind Gravås, Woldcam AS
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
30. jan. 2023 - 12:59

Pandemien har virket inn på Teknisk Ukeblads tradisjonelle utdeling av teknologiprisene Norwegian Technology Awards. Prisene for 2023 skal deles ut 22. juni 2023 under Kongsberg Agenda.

Nytt av året blir en egen satsing på gründere med en «Topp 10-liste». Hvem som kommer med på listen, blir avgjort av Teknisks Ukeblads redaksjon i samarbeid med start-up-miljøer.

Teknisk Ukeblad har i år inngått et samarbeid med Kongsberg Agenda. Det vil bli et eget arrangement på hovedscenen 22. juni med «pitching» av både finalistene til hovedprisen og gründerbedriftene.

Administrerende direktør og ansvarlig redaktør i TU Media, Jan M. Moberg, er veldig fornøyd med samarbeidsavtalen med Kongsberg Agenda.

Teknologiblad og teknologiby

– Teknologibyen Kongsberg og det store arrangementet Kongsberg Agende er en ypperlig arena for TU og våre prisutdelinger, sier Moberg til TU.

Han ble imponert over det Kongsberg Agenda fikk til i 2022.

– Det er flott at arrangementet blir videreført i 2023. Vi håper og tror at vi sammen vil styrke våre ambisjoner om å fremme kunnskapen om hva norsk teknologi kan bidra med i verden. Norge trenger bevissthet rundt fremtidens teknologiske muligheter, sier Moberg.

Daglig leder Wivi-Ann Bamrud i Kongsberg Næringsforening ser fram til å samarbeide med Teknisk Ukeblad under Kongsberg Agenda <i>undefined:  Odd Richard Valmot</i>
Daglig leder Wivi-Ann Bamrud i Kongsberg Næringsforening ser fram til å samarbeide med Teknisk Ukeblad under Kongsberg Agenda undefined:  Odd Richard Valmot

Daglig leder Wivi-Ann Bamrud i Kongsberg Næringsforening ser fram til å samarbeide med Teknisk Ukeblad. Hun mener Kongsberg Agenda og TU sammen kan skape en møteplass hvor teknologi, verdiskaping og kompetanse står i sentrum.

– Vi gleder oss til å samarbeide med Teknisk Ukeblad og gjøre Norwegian Tech Awards til en stor begivenhet hvor vi kan hedre og feire fremragende teknologiprestasjoner, Bamrud.

«Pitching» for publikum

Det vil bli seks finalister til hovedprisen Norwegian Tech Award. På Kongsberg vil finalistene få mulighet til å presentere seg og sin teknologi og løsninger for juryen og et større publikum. Juryen vil dermed få en siste mulighet til å spørre og grave før de gjør seg opp en mening.

10 gründerbedrifter overtar scenen og får fortelle hvordan de har lykkes og den tøffe veien fra idé til kommersialisering.

Vis mer

Hovedprisen Norwegian Tech Award deles ut på et eget arrangement på kvelden. Der vil også vinner av Hedersprisen offentliggjort og statuett og diplom overrakt.

Teknisk Ukeblad ønsker forslag og innspill til kandidater til hovedprisen.

Kriteriene

Kandidatene som nomineres til prisen skal representere en god ingeniørmessig løsning, et prosjekt eller et gjennombrudd på et teknologisk eller samfunnsmessig problem. Teknologien eller løsningen må være utviklet hovedsakelig i Norge og dokumentert med minimum et demoanlegg/prototyp eller gjennomført leveranse.

En bredt sammensatt jury avgjør vinner av hovedprisen Norwegian Technology Award.

Hederspris

Teknisk Ukeblads redaksjon plukker selv ut kandidater til Hedersprisen. Den skal gå til en person som har gjort seg bemerket gjennom flere års innsats.

Staoils første sjef Arve Johnsen fikk hedersprisen under Norwegian Tech Awards 2019. Til høyre TUs sjefredaktør . an M: Moberg. <i>Foto:  Ole Petter Pedersen</i>
Staoils første sjef Arve Johnsen fikk hedersprisen under Norwegian Tech Awards 2019. Til høyre TUs sjefredaktør . an M: Moberg. Foto:  Ole Petter Pedersen

I 2021 gikk prisen imidlertid til to personer, brødrene Tore og Petter Planke som er mest kjent for å grunnlegge Tomra, Venisafe og Red Cord.

Tidligere års vinnere:

Hovedpris:

2021: Cognite AS

2019: Nordic Semiconductor AS

2018: Zivid AS

2017: Thermo Fisher Scientific AS

2016: Disruptive Technologies AS

2015: Zaptec AS

2014: Alf Inge Wang (Kahoot-gründer)

Fullstendig liste her: https://techawards.tu.no/tidligere-vinnere/

Brødrene Petter og Tore Planke delte Hedersprisen ved2021. Fotogen 2021. <i>Foto: Tormod Haugstad</i>
Brødrene Petter og Tore Planke delte Hedersprisen ved2021. Fotogen 2021. Foto: Tormod Haugstad

Hederspris:

2021: Tore og Petter Planke

2019: Arve Johnsen

2018: Nils Albert Jenssen

2017: Gisle Bjøntegaard

2016: Rolf Skår

2015: Tormod Hermansen

2014: Erik Tandberg

Sjef i Nordic Semiconductor Svenn-Tore Larsen.
Les også

Brutal børs-nedtur for Nordic Semiconductor: Når ikke dollar-milliard

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.