KRAFT

– Husbanken bør støtte enøk-tiltak

Enova er ikke flinke nok, mener Norske Boligbyggelag (NBBL).

Øyvind LieØyvind LieJournalist
12. feb. 2013 - 10:27

Derfor bør Husbanken ta over forvaltningen av energieffektiviseringstiltak i eksisterende bygningsmasse fra Enova, skriver NBBL i et innspill til statsbudsjettet som Teknisk Ukeblad har sett.

I dag er det først og fremst Enova som gjennom sin forvaltning av Energifondet tilbyr tilskudd til energieffektivisering i bygg.

NBBL mener at Husbanken må få oppgaven med å formidle en vesentlig andel av disse rettet mot boligbygg, og koordinere det med egne midler som grunnlån og prosjekteringstilskudd.

Les også: Sparte 20 prosent strøm med lavere spenning

Savner samordning

Interesseorganisasjonen understreker at i den eksisterende boligbebyggelsen vil det ofte være gunstig å gjøre ulike oppgraderingstiltak i forbindelse med en og samme større rehabilitering.

Husbanken er ifølge NBBL bedre i stand til å se ting i sammenheng og har mulighet til å sy sammen gode finansieringspakker enn Enova.

Derfor foreslår NBBL en helt ny tilskuddsordning.

“Det er viktig at ordningen blir forutsigbar, og at det blir mulig å oppnå støtte uten kompliserte søknads- og rapporteringsprosedyrer, slik man møter i dagens ordning hos Enova. Det er også avgjørende at støtteordningen kan benyttes av borettslag og boligsameier”, skriver NBBL.

Les også: Slik blir din gamle vedovn renere

– Ikke god nok jobb

Organisasjonen foreslår samtidig at også Enovas rådgivningstjeneste rettet mot boliger flyttes til Husbanken.

– Vi har tro på at Husbanken er den faglige etaten i staten som har best kunnskap om hva som skal til for å gjøre norske boliger bedre. Husbanken har i mange år drevet med rehabilitering av boliger og hatt ordninger for dette. Ved å få midler overført fra Energifondet, vil energi- og klimaspørsmål kunne integreres bedre i Husbankens arbeide og man vil få en mer helhetlig tilnærming, sier NBBLs administrerende direktør Thor Eek til Teknisk Ukeblad.

– Har ikke Enova gjort en god nok jobb?

– Etter vår oppfatning mangler det litt, ikke minst med hensyn til kollektiv bebyggelse. Når det gjelder enkelttiltak knyttet til enebolig tror ni nok at Enova har gjort mye bra. Men når det dreier seg om litt større boligprosjekter og blokkbebyggelse, tror vi Husbanken kan bidra på en langt bedre og mer koordinerende måte, sier Eek.

Enova ønsker ikke å kommentere saken og viser til at det er et eierspørsmål.

Les også: Trenger velfødde nordmenn pengestøtte til bedre hus?

Avviser forslaget

Kommunikasjonsrådgiver Jon Evang i Olje- og energidepartementet skyter ned forslaget fra NBBL ved å vise til regjeringens byggmelding fra i fjor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den slår fast at regjeringen mener Enova er et velfungerende virkemiddel og at “regjeringen vil videreføre Enova som pådriver for en miljøvennlig energiomlegging av boliger og næringsbygg”.

“Enova har et bredt programtilbud rettet mot bygg og boliger. De har nådd et resultat på om lag 3,5 TWh innen dette segmentet siden 2001”, skriver Evang i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Nettleien øker med 80 kroner

En feil her vil true hele Nordens strømforsyning

Statnett måtte svare om gamle generatorer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.