ENERGI

Hun er en endringsagent for mer og bedre solenergi

Vi har vært på NTNU og snakket med Ida Fuchs.

Ida Fuchs forsker på solenergi samtidig som hun leder NTNUs tverrfagelige satsing på feltet, Team Sol.
Ida Fuchs forsker på solenergi samtidig som hun leder NTNUs tverrfagelige satsing på feltet, Team Sol. Foto: Odd Richard Valmot
9. sep. 2021 - 20:30

Solenergi kan ifølge NVE bidra med rundt 7 TWh til det norske kraftnettet i 2030. Det kan bli mindre eller mer, men uansett er dette et betydelig tall. Er det noe vi trenger, så er det flere terawattimer til det grønne norske nettet som alle vil bruke.

Vi har vært på NTNU og snakket med Ida Fuchs. Hun er forsker på solenergi samtidig som hun leder NTNUs tverrfaglige satsing på feltet: Team Sol. De skal samle alle gode solkrefter og få dem til å jobbe sammen. I tillegg skal de ha kontakt med næringslivet for å spre det bokstavelig talt strålende budskapet. Her ligger det masse muligheter og venter.

Ikke minst kan Norge gjøre en innsats for å produsere grønn silisium. Solceller basert på det bruker mye kortere tid før de tilbakebetaler miljøavtrykket de skaper.

Solceller vil også spille en viktig rolle i fremtidens bygninger. Både på tak og på fasader. Flater som ellers ikke bidrar med energi kan bli viktige kilder. Norge har også muligheter til å utvikle såkalte offgrid sammenhenger. Hytter uten strøm, kan kobles sammen i mikrogrid og hjelpe hverandre med solstrøm. Biler, båter kan lade, både når de står stille eller brukes.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

 

Snart er det flere elbiler enn bensinbiler, noe som krever mange hurtigladere langs norske veier. Vi gir deg oversikten over de mest populære ladestasjonene.
Les også

Sjekk topplisten: Her lader flest bilen i ferien

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.