ENERGI

Høyesterett skal behandle Klimasøksmålet

Landets øverste domstol vil avgjøre.

Miljøorganisasjonene gikk på et nytt nederlag i lagmannsretten. Nå skal Høyesterett få avgjøre Klimasøksmålet. Fra venstre: Leder i Natur og ungdom, Therese Hugstmyr Woie, Greenpeace-leder Frode Pleym, advokat Cathrine Hambro, advokat Emanuel Feinberg, leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg og Ketil Lund og Steinar Winther Christensen fra Besteforeldrenes klimaaksjon.
Miljøorganisasjonene gikk på et nytt nederlag i lagmannsretten. Nå skal Høyesterett få avgjøre Klimasøksmålet. Fra venstre: Leder i Natur og ungdom, Therese Hugstmyr Woie, Greenpeace-leder Frode Pleym, advokat Cathrine Hambro, advokat Emanuel Feinberg, leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg og Ketil Lund og Steinar Winther Christensen fra Besteforeldrenes klimaaksjon. Foto: Eirik Helland Urke
Ina AndersenIna AndersenJournalist
20. apr. 2020 - 15:33

Greenpeace skriver i en pressemelding at Høyesterett har sagt ja til å behandle klimasøksmålet.

– Vi er veldig fornøyd med at Høyesterett skal vurdere om staten brøt Grunnloven da de valgte å tildele nye oljelisenser i Arktis. Vi mener staten må dømmes, og at oljelisensene må kjennes ugyldige. En seier vil være historisk og ha store, reelle konsekvenser for klimaet, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i meldingen.

Miljøorganisasjonene tapte saken i Tingretten og i Lagmannsretten, selv om de i siste runde fikk rett på flere punkter.

Nå skal altså landets øverste domstol ta den endelige avgjørelsen.

Les også

Kun 10 prosent tas opp

Bare 10 prosent av sakene som ankes til Høyesterett blir tatt opp, og bare i spesielle tilfeller behandles sakene i plenum av hele Høyesterett, i gjennomsnitt en gang annethvert år. At klimasøksmålet nå skal få plenumsbehandling er en klar indikasjon på at saken vurderes som prinsipielt viktig, mener organisasjonene.

– Klimasøksmålet i Høyesterett blir et stort spark i baken på alle norske politikere. De har ikke greid selv å gjøre det våre rettigheter krever av dem; Å bevare naturen og et levelig klima. Vi skal overbevise Høyesterett om at grensa ble krysset, da regjeringa tildelte nye oljelisenser i verdifulle havområder i Arktis, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom.

Selv om staten ble frikjent av Borgarting lagmannsrett, så inneholdt dommen flere viktige seire for miljøet. Den slo fast at miljøparagrafen er en rettighetsbestemmelse som gir oss alle rett til et levelig miljø. Retten var også tydelig på at Norge har et ansvar for klimaskaden som norsk olje og gass brent i utlandet forårsaker.

Anken som ble sendt inn til Høyesterett tar for seg en rekke punkter hvor miljøorganisasjonene mener lagmannsretten har kommet til uriktig konklusjon. Her kan du lese mer om planen for å vinne frem i Høyesterett.

Miljøparagrafen

Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte i 2016 den norske staten for åpningen av ny oljeboring i Barentshavet gjennom 23. konsesjonsrunde. Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet er partshjelpere.

Fakta: Grunnlovens paragraf 112

Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten. Borgerne har rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd. Statens myndigheter skal iverksette tiltak som gjennomfører disse grunnsetninger.

Organisasjonene mener at oljeboringen bryter med miljøparagrafen § 112 i Grunnloven, som slår fast at borgerne har rett til et levelig miljø og at staten skal iverksette tiltak som sikrer denne retten.

Høyesterett bekrefter også at de har besluttet å behandle ankesaken om miljøparagrafen

Siden oppstarten av klimasøksmålet her i Norge, har lignende søksmål i både Nederland og England vunnet frem i retten.

Greenpeace i Polen har dessuten gått til klimasøksmål mot selskapet bak den største utslippskilden i landet.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.