OLJE OG GASS

Her vil Statoil øke utslippet av «røde» kjemikalier med 4500 prosent

– Vi anser dette som mye, sier Miljødirektoratet.

Statoil har søkt om større utslipp av røde og svarte kjemikalier i Troll-området.
Statoil har søkt om større utslipp av røde og svarte kjemikalier i Troll-området. Bilde: Ole H Sommarset / Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
2. juni 2015 - 06:00

I Statoils eksisterende tillatelse for Troll Vest-området, får de slippe ut 80 kilo kjemikalier i såkalt «rød kategori». Nå vil selskapet øke dette betraktelig. I tillegg vil de slippe ut svarte kjemikalier.

En av årsakene til at Statoil søker om dette er at de mener miljøkonsekvensene vil være mindre ved utslipp enn ilandføring.

I denne søknaden (ekstern lenke) kan du se en oversikt over alle kjemikaliene som planlegges sluppet ut.

Tre punkter

Men for Statoil ser det ikke ut til å holde med de 80 kiloene tillatelsen gir rom for. I en søknad til Miljødirektoratet skriver Statoil de søker om å øke utslippsrammen i rød kategori til 3600 kilo, samt stoff i svart kategori til 70 kilo.

Behovet for økt utslippsramme for stoff i rød og svart kategori skyldes flere forhold, skriver Statoil i søknaden og lister opp tre punkter:

  • Omfattende pluggeaktivitet
  • Endret klassifisering av tidligere forbrukte borevæskekjemikalier
  • Miljøvurdering av utslipp av gamle borevæskekjemikalier kontra ilandføring og avfallshåndtering av gamle borevæsker på land

Les også: Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt

To barrierer

Statoil begrunner også søknaden med både egne interne krav, og myndighetskrav til to barrierer ved utføring av brønnoperasjoner.

– Her er det krav til to barrierer. For å kunne bore nye sidesteg fjernes én barriere i eksisterende brønnbane og man møter derfor ikke kravet til to barrierer.

– Brønnbanen må derfor plugges i forkant for å sikre tilstedeværelsen av to barrierer i det man begynner selve utboringen av det nye sidesteget, heter det i søknaden.

Statoil holder frem at operasjonene det er snakk om allerede er beskrevet i tidligere søknader for Troll-feltet og at aktivitet, omfang og forbruksrammer vil være uendret i forhold til det som allerede er tillatt i eksisterende tillatelse.

– Likeledes vil mengden utslipp av kjemikalier i de andre miljøkategoriene være tilnærmet uendret og innenfor tillatte utslippsrammer i henhold til eksisterende tillatelse, skriver Statoil.

Les også: Midt i oljekrisen sa de opp trygge jobber i FMC for å starte for seg selv

– Store mengder

Senioringeniør Reidunn Stokke ved petroleumssesksjonen i Miljødirektoratet sier til Teknisk Ukeblad at de anser mengden det søkes om som betydelig. 

– Vi anser dette som mye og har lagt det ut på høring for å få innspill.

– Normalt sett når det er offshore-kjemikalier så anser vi dette som stort. Det er ikke ofte vi har så store økninger når det går på utslipp av kjemikalier, sier Stokke.

Hun utdyper dog at det forholder seg noe annerledes når operasjonen det er snakk om går på permanent plugging.

– Vi har hatt flere slike i det siste, og da kan det være slike mengder det er snakk om, sier hun.

–Ved utslipp fra plugging av brønner er det en del usikkerhet knyttet til miljøegenskapene hos kjemikaliene. De kan ha stått lenge i brønnene og dokumentasjonen kan være mangelfull. Dette må vi se på i saksbehandlingen.

Les også: På verdens største oljemesse er det én setning som går igjen

Røde og svarte kjemikalier

Miljødirektoratet har mottatt søknaden, og det er gitt frist på høringsuttalelser i saken til 25. juni i år.

Kjemikalier i rød kategori er definert som stoffer som brytes sakte ned i det marine miljøet, som viser potensial for bioakkumulering og/eller er akutt giftige, ifølge nettsiden miljostatus.no.

– Kjemikalier i rød kategori kan være miljøfarlige og skal derfor prioriteres for utskiftning med mindre miljøfarlige alternativer. Tillatelse til bruk og utslipp gis kun av sikkerhetsmessige og tekniske hensyn, heter det.

Kjemikalier i svart kategori er stoffer som er lite nedbrytbare og samtidig viser høyt potensial for bioakkumulering eller er svært akutt giftige. I utgangspunktet er det ikke er lov å slippe ut kjemikalier i svart kategori, ifølge nettsiden.

Les også: Norsk selskap gjorde det «umulige» mulig. Nå har de fått pris

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.