LUFTFART

Her testes elflyet som vurderes av SAS og Widerøe

I en hangar utenfor Göteborg testes ES-30, som kan bli verdens første helelektriske rutefly mellom kortbane-flyplasser.

Guilherme Albuquerque leder testfasilitetene, som består av et skjelett av flykroppen med vinger, flaps og haleparti, men med en tilnærmet fullt utrustet cockpit levert av Garmin. Flykapteinen i venstre sete har head up-display. Veldig mange av knappene i et konvensjonelt fly er erstattet av touch screens, men skulle skjermene gå i svart, kan flyet styres manuelt med instrumentboksen under hånda til Albuquerque.
Guilherme Albuquerque leder testfasilitetene, som består av et skjelett av flykroppen med vinger, flaps og haleparti, men med en tilnærmet fullt utrustet cockpit levert av Garmin. Flykapteinen i venstre sete har head up-display. Veldig mange av knappene i et konvensjonelt fly er erstattet av touch screens, men skulle skjermene gå i svart, kan flyet styres manuelt med instrumentboksen under hånda til Albuquerque. Foto: Sverre Chr. Jarild

Göteborg: Flyet har plass til 30 passasjerer og en helelektrisk rekkevidde på 20 mil. Om pilotene kobler inn to turbogeneratorer, kan rekkevidden økes til 40 mil – det vil si avstanden mellom Stockholm og Göteborg, som også er en aktuell rute om SAS går til innkjøp av flyet. SAS har gått inn som partner sammen med flere andre flyselskaper.

Les mer om: