SOLCELLER

Bildet viser norske solceller på taket til en indonesisk bank. Det kan være starten på noe stort for REC og Elkem Solar

Bank of Indonesia har installert solcellepaneler fra norske Rec Solar. asdf
Bank of Indonesia har installert solcellepaneler fra norske Rec Solar. asdf Bilde: Kristin Enstad, UD
2. juni 2016 - 12:59

I store deler av Indonesia er det stadig problemer med forsyningen av elektrisitet. Dette ønsker myndighetene å gjøre noe med, og har satt seg et mål om å utbedre landets strømforsyning innen 2019. 

I den forbindelse er det nylig installert solceller fra norske REC Solar på taket til Bank of Indonesia. 

Dårlig dekningsgrad

Solcellene har en kapasitet på 90 kW årlig, og en produksjon på 120 MWh.

– Disse solcellene vil redusere CO2-utslippene med 65 tonn i året, forteller Ole Schanke Eikum, som jobber på Innovasjon Norges kontor i Jakarta.

Han jobber daglig med problemstillingen, og har fulgt planene om de norske solcellene fra starten av. 

– Selv om Indonesia har store mengder elektrisitet, har landet store utfordringer med å forsyne landets 250 millioner innbyggere med billig og pålitelig strøm, forteller han. 

Og forklarer at landet alt i alt har en dekningsgrad på 88,30 prosent strøm på landbasis, men at den er langt lavere i enkelte provinser. 

– I hele 56 provinser er dekningsgraden lavere enn 50 prosent, sier han. 

Stort potensiale

Den lave dekningsgraden på strøm går ikke bare utover privatpersoner i hjemmet, men også kvaliteten på offentlige tjenester som helse og utdanning, samt næringsliv. 

– Indonesiske myndigheter har derfor lansert to programmer for å rette opp landets strømforsyning innen 2019. Åpningen av solcellepanelet på taket av Bank of Indonesia er dermed bare en start, sier Eikum. 

En rapport om energimarkedet i Indonesia viser at potensialet for fornybar energi er stort. I dag er bare syv prosent av landets vannkraft, biomasse og geotermikk utnyttet. 

En fordobling

Målet er at fornybare energikilder skal øke fra dagens 12 prosent av den totale energien i landet, til 25 prosent innen 2025. 

– Det betyr at det må etableres fornybar energiproduksjon tilsvarende all norsk vannkraft på ti år, forklarer Eikum. 

For å nå dette målet, søker landet etter ekspertise fra utlandet. 

– Norsk ekspertise innen fornybar energi er helt klart etterspurt. Det samme gjelder norsk teknologi innen solenergi, sier Eikum. 

Utenriksminister Børge Brende (H) var med på åpningen av solcellepanelet på taket av banken i Indonesia denne uken. <i>Foto: Kristin Enstad, UD</i>
Utenriksminister Børge Brende (H) var med på åpningen av solcellepanelet på taket av banken i Indonesia denne uken. Foto: Kristin Enstad, UD

Økt eksport

Torgeir Ulset fra REC Solar forteller at solcelleanlegget som er montert på banktaket er produsert i Singapore, med silisium fra Elkem Solar i Kristiansand. 

– Markedet i Indonesia er fremdeles lite, men vi forventer en rask økning nå som myndighetene har bestemt seg for å utbedre energiforsyningen i landet, sier han. 

Og forteller at eksporten av solceller til utlandet er økende. 

– Vi eksporterer hele produksjonen av solarsilisium fra Kristiansand, det tilsvarer mer enn 6000 tonn per år, og går hovedsakelig til Asia, Singapore, Kina og Taiwan. 

Ikke overrasket

Ulset var til stede sammen med både Eikum og utenriksminister Børge Brende (H) da solcelleanlegget ble åpnet tirsdag denne uken. 

Brende er ikke overrasket over å se den norske teknologien på banktaket i Indonesia. 

– Dette er et skritt i riktig retning for Jakarta, en av mange storbyer som nesten utelukkende får sin elektrisitet fra kull, olje og gass. At det er norsk teknologi som nå befinner seg på taket av Bank of Indonesia overrasker meg ikke. Norge ligger helt i front hva gjelder utvikling av verdensledende nullutslippsteknologi, sier han til Teknisk Ukeblad. 

Og legger til at potensialet for norske bedrifter som leter etter nye markeder å eksportere til er enormt i Indonesia. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.