VINDKRAFT

Her monterer Statoil det første fundamentet i Dudgeon havvindpark

Gigantutbygging.

Her blir den første monopælen i Statoils neste havvindpark Dudgeon montert utenfor Norfolk, Øst i England.
Her blir den første monopælen i Statoils neste havvindpark Dudgeon montert utenfor Norfolk, Øst i England. Bilde: Helge Horseng - Statoil
5. apr. 2016 - 13:01

Statoil har installert det første fundamentet til den første av totalt 67 vindmøller i det som skal bli havvindparken Dudgeon i britisk farvann.

Det ble gjort ved hjelp av fartøyet Seaway Heavy Lifting vessel Oleg Strashnov 32 kilometer utenfor kystbyen Cromer i Norfolk, melder Renews.

Den kommende havvindparken skal ligge 32 kilometer utenfor kysten av Norfolk øst i England, og er ifølge Statoil et av de største pågående havvindprosjektene i Europa i øyeblikket.

Gigantpark

Når havvindparken står klar vil den ha en installert kapasitet på 402 megawatt, og vil kunne levere hele 1,7 terawatt-timer. 

Det er halvparten så stor el-produksjon som de seks planlagte vindparkene på Fosen vil kunne produsere tilsammen (1000 MW) , når de etter planen står klare en gang i 2020.

- Et vesentlig skritt for Statoil som operatør av havvindparker, sier prosjektleder Olav Bernt Haga. <i>Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil</i>
- Et vesentlig skritt for Statoil som operatør av havvindparker, sier prosjektleder Olav Bernt Haga. Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil

Prislappen for Dudgeon er beregnet til i overkant av 17,5 milliarder kroner.

Havvind-operatør

– Dette er et vesentlig skritt for Statoil som operatør av havvindparker, og vi ser fram til å utvikle et godt forhold til lokalbefolkningen, som vi vil samarbeide med de neste 25 årene, sier Olav Bernt-Haga, prosjektleder for Dudgeon i en melding som beskriver fundament-monteringen som en milepæl for havvindparken.

En rekke britiske aktører er involvert i utbyggingen, og selskapet anslår at konstruksjonsarbeidene gir rundt 70 lokale arbeidsplasser i byggefasen.

Her er det første fundamentet i havvindparken Dudgeon montert på havbunnen. <i>Foto: Statoil</i>
Her er det første fundamentet i havvindparken Dudgeon montert på havbunnen. Foto: Statoil

Statkraft og Masdar er medeiere i havvindparken. Dudgeon-feltet ligger i nærheten av Sheringham Shoal (317 MW), en annen havvindpark som Statoil også eier sammen med Statkraft.

Dobler Statoils havvindkapasitet

I tillegg til de 67 vindturbinene, vil en 1.000 tonn tung offshore substasjon også bli installert. 

– Dette prosjektet mer en dobler Statoils totale installerte kapasitet for vindkraftproduksjon til havs, sier Stephen Bull i meldingen, og legger til at havvindparken er en del av Statoils arbeid med å gradvis bygge ut olje- og gassporteføljen med lønnsomme prosjekter innen fornybar energi.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.