KARRIERE

Her merker de lite til oljekrisen. Nå vil de ha «søringan» nordover

– En helt annen situasjon i nord.

Nord-Norge kan styre klar av oljekrisen. Situasjonen er helt annerledes her, hvor oljevirksomheten er i startfasen, enn på den modne delen av sokkelen lenger sør, mener Geir Seljeseth i Norsk Olje og gass.
Nord-Norge kan styre klar av oljekrisen. Situasjonen er helt annerledes her, hvor oljevirksomheten er i startfasen, enn på den modne delen av sokkelen lenger sør, mener Geir Seljeseth i Norsk Olje og gass. Bilde: Eirik Helland Urke
Ina AndersenIna AndersenJournalist
9. juni 2015 - 06:00

– Det er en helt annen situasjon for oljevirksomheten i nord enn i resten av landet. Her er vi i starten av noe, sier Geir Seljeseth, samfunnskontakt for Nord-Norge i Norsk olje og gass, til Teknisk Ukeblad.

Han tror det er mulig at Nord-Norge styrer klar av oljekrisen.

– Det ser mye mer positivt ut i nord, enn i resten av landet. Oljevirksomheten i nord er ikke en moden bransje, som lenger sør på sokkelen. Vi har tre felt i drift, og Goliat på vei som det fjerde nå snart. Samtidig har vi funn her nord som ennå ikke er utbygd, og 23. konsesjonsrunde kommer, sier han.

Seljeseth mener dermed det er mange milliarder med kroner som skal investeres i nord de neste årene, uavhengig av hva som skjer.

Storinvestor: Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt

Nedgang i ledighet i nord

Han peker også på at ingeniørmangelen kanskje var størst i nord i utgangspunktet.

– Og den generelle konjunkturen i Nord-Norge er jo på vei opp. Så kanskje vi nå til og med får folk sørfra, som ser muligheter som gjør det verdt å flytte nordover, poengterer han.

Han får støtte fra Nav-tallene. Så langt er det anslått at 15.000 jobber innen olje og gass har forsvunnet, men de fleste av dem er på Vestlandet, og aller flest i Rogaland.

I landets tre nordligste fylker var ledigheten faktisk lavere ved utgangen av mai i år enn for ett år siden.

I Troms er ledigheten lavest, og blant de laveste i landet, kun 2,1 prosent av arbeidsstyrken er uten arbeid. Det er en nedgang på 0,1 prosentpoeng det siste året, og bare Sogn og Fjordane og Oppland har per mai i år lavere ledighet.

I Nordland ligger arbeidsledigheten nå på 2,5 prosent, ned fra 2,7 det siste året, mens Finmark har en ledighet på 3,2 prosent. Det er en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra mai i fjor, men likevel godt over landsgjennomsnittet på 2,7 prosent. 

Les også: Nancy (47) mistet jobben på grunn av oljeprisen. Nå er hun Uber-sjåfør

– Mindre oljetungt

En Nito-undersøkelse viser dessuten at ingeniører i Nord-Norge er mindre redde for å miste jobben enn i resten av landet.

Kun 12 prosent sier de frykter for arbeidsplassen, sammenlignet med 28 prosent av ingeniørene på Vestlandet.

På landsbasis uroer 21 prosent av NITOs medlemmer seg over om de får beholde jobben.

Ifølge en melding fra Nito gjenspeiler tallene hvilke næringer som dominerer i de ulike landsdelene.

I de nordligste fylkene er det en annen fordeling, og man er ikke like avhengige av olje- og gassindustrien som på Vestlandet.

– Leverandørindustrien til olje- og gassindustrien opplever massiv ordretørke, og det har vært flere runder med nedbemanning. Våre medlemmer vet hva dette kan bety for jobbsikkerheten. Lengre nord i landet blir man foreløpig mindre påvirket av nedgangen i denne industrien, forklarer Trond Markussen, president i Nito, i meldingen.

Nav-tallene tyder jo også på at ingeniørene i Nord-Norge har grunn til å tenke at de sitter trygt. Det til tross for at ledigheten blant ingeniører og sivilingeniører i Norge har økt med 143 prosent det siste året.

Statoil: Statoil: – Nå gjør våre ingeniører mye av jobben vi tidligere satte ut

– Vil også merke nedgangen

Selv om de sysselsatte i olje og gass i de nordligste fylkene til nå er blitt spart for de store kuttene, er Nito mindre optimistiske enn Seljeseth, og er usikre på om det vil vare.

– Vi regner med at de som er tilknyttet olje- og gassnæringen i Nord-Norge også vil merke nedgangstidene. Vi skal heller ikke undervurdere ringvirkningene den lave oljeprisen får for norsk økonomi og arbeidsplasser i andre næringer, sier Markussen.

Les også: Denne «norske» oljegrafikken har blitt et tema i valgkampen i Alberta

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.