VINDKRAFT

Her losses de første vindturbin-delene til Norges største vindpark

La til på kaien som måtte spesialbygges nettopp for å ta imot dem.

Første skip med komponenter til Roan vindpark ved Monstad kai på Fosen.
Første skip med komponenter til Roan vindpark ved Monstad kai på Fosen. Foto: Fosen vind
Hanne LøvikHanne LøvikJournalist
22. mars 2018 - 13:14

Det første av 18 skip med komponenter til Fosen-utbyggingen har lagt til ved Monstad kai. Det kommer fra Vestas-fabrikken i Esbjerg i Danmark med tårn og vingeblader til Roan vindpark.

– Ja, nå er vi i rute, sier Geir Fugleseth, kommunikasjonsansvarlig for Statkrafts utbyggingsprosjekt, til TU.

Om lag 11 milliarder kroner skal investeres i seks vindparker på til sammen 1000 MW i Trøndelag. 

Med nesten 60 meter lange blader er det fint med en lang kai.  Foto: Fosen vind

På tross av en særlig snørik og kald vinter er det trukket kabler og bygget fundamenter. Kaiområdet ved Monstad i Åfjord er også klargjort for mellomlagring og omlasting til spesialtransporter for den videre transporten til Roan kommune der parken skal bygges.

Turbinkomponentene som kommer til Storheia, Kvendalsgjellet og Harbaksfjellet skal også losses her. Totalt vil hele 200 vindturbiner losses her og det vil kreve over 1000 store transporter.

Startskuddet for en betydelig logistikkoperasjon

Det tok to og en halv dag for skipet å komme seg opp til Trøndelag. Det var torsdag at lossingen startet og det markerer startskuddet for en betydelig logistikkoperasjon som må til for å realisere det som i skrivende stund skal bli Europas største landbaserte vindkraftprosjekt.

Det som kommer er tårnelementer, naceller og blader. De lengste bladene er nesten 60 meter lange. Da er det godt med en kai som er 74 meter lang.

Roan vindpark, som hadde byggestart i 2016, skal etter planen stå ferdig i løpet av året. Den har 71 turbiner og den nest største i Fosen-utbyggingen.

Hver turbin består av åtte hovedkomponenter. Transporten langs den cirka fire mil lange ruten fra Monstad til Roan vil derfor fylle 568 spesialtrailere.

3,4 TWh i året

Roan vindpark

Produksjon 900 GWh

Installert effekt 255,6 MW

Byggestart 2016

Turbinmontasje 2018

Igangsettelse 2018

Vindturbiner 71

Veier 70 km

Vindparkene bygges på Fosenhalvøya, Hitra og i Snillfjord, i et kystnært område med det som skal være noen av de beste forholdene for vindkraftproduksjon i hele Europa.

Totalt 278 Vestas-vindturbiner, hver med en effekt på 3,6 MW, skal installeres i vindparkene. Hver vindturbin i de seks parkene får en tårnhøyde på 87 meter og et vingespenn, altså rotordiameter, på 117 meter. 

Når vindparkene står ferdige i 2020 vil de produsere rundt 3,4 terawattimer elektrisitet i året. Det tilsvarer tre ganger Drammen bys årlige forbruk, ifølge Norwea. 

I 2017 ble det produsert 2,8 terawattimer med vindkraft - totalt sett i Norge. Så kapasiteten vil mer enn fordoble seg i løpet av året.

Slik vil Roan vindpark se ut når den er ferdig. Bilde: Svein Erik Dahl/Einar Berg, Norconsult AS
Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.