KARRIERE

Her er ni kandidater som kan ta toppjobben i Abelia etter Håkon Haugli

Fem kvinner og fire menn er potensielle nye toppsjefer i Abelia, mener sjefredaktør Jan M. Moberg.

Håkon Haugli har gått av som leder av Abelia. Hvem blir etterfølgeren? TUs sjefredaktør Jan Moberg løfter fram ni kandidater – og to politikere som outsidere. Montasje: Eirik Helland Urke
Håkon Haugli har gått av som leder av Abelia. Hvem blir etterfølgeren? TUs sjefredaktør Jan Moberg løfter fram ni kandidater – og to politikere som outsidere. Montasje: Eirik Helland Urke 053023002426
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
16. mai 2019 - 15:30
Teknologiredaktør i Teknisk Ukeblad, Jan M. Moberg, med trofeet som skal deles ut på Kongsberg 20. juni. Nå etterlyser han gode forslag til kandidater. En jury vurderer de seks beste forslagene. Trofeet er utviklet av kunstneren Geir Tokle.
Les også

Norwegian Tech Award: Jakter flere kandidater til prestisjepris

Administrerende direktør Håkon Haugli sluttet i Abelia for å ta over sjefsjobben i Innovasjon Norge. Dermed er styreleder Grete Aspelund (som til daglig er adm. dir. i Sweco) på leting etter Hauglis erstatter, i det som er NHOs arbeidsgiverforening for teknologi- og kunnskapsbedrifter.

Abelia er NHOs fjerde største landsforening og organiserer kunnskaps- og teknologibedrifter. Totalt representerer nå Abelia 2 200 bedrifter med mer enn 40 000 ansatte. Haugli har i sin tid bidratt til stor vekst i det som av mange betegnes som den mest moderne delen av NHO-systemet. Flere liker å snakke om Abelia som «NHO 2.0».

Mange ivrige tunger hadde Haugli som kandidat til jobben som toppsjef i NHO. Den jobben gikk til ex-journalist Ole Erik Almlid. Dermed kom det ikke som en bombe da det ble kjent at Haugli takket ja til nye utfordringer i Innovasjon Norge. Og, som vi har skrevet tidligere, så tror vi Haugli var et bra valg til den jobben. 

Sunniva Rose foran syklotronen på Universitetet i Oslo. En syklotron er en maskin som brukes for å akselerere blant annet protoner og deuteroner.
Les også

Sunniva Rose i Norsk Kjernekraft: Skrev master om høyanriket uran og thorium – ville gjort det igjen

Den som nå skal ta over i Abelia må evne å opprettholde momentet som er skapt de siste årene. Både hva angår medlemsvekst og politisk gjennomslagskraft. Trolig vil det være en fordel å ha teknologibakgrunn – eller i hvert fall arbeidserfaring fra teknologi- eller kunnskapsbedrifter.

Fem kvinner og fire menn

Vi har sett på mulige eksterne kandidater til stillingen. Her er et knippe kandidater som kan være aktuelle (i alfabetisk rekkefølge på fornavn):

Anne Grete Ellingsen, GCE Node <i>Foto:  GCE Node</i>
Anne Grete Ellingsen, GCE Node Foto:  GCE Node

Anne Grete Ellingsen, GCE Node nettverket, hun fratrer stillingen i GCE Node nettverket etter sommeren. Ellingesen har fått til mye med GCE Node-nettverket, som består av spesielt mange bedrifter fra leverandørindustrien innen olje og gass. Også mange av disse selskapene er opptatt av innovasjon og digitalisering, slik Abelias medlemsbedrifter også er.

Utfordringen for Ellingsen er om hun vil ønske å bytte jobb fra det vakre Sørlandet til Oslo.

Ann Christin Andersen i Technip FMC <i>Foto:  Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix</i>
Ann Christin Andersen i Technip FMC Foto:  Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

En annen spennende kandidat er Ann-Christin Andersen, som har meldt at hun slutter i jobben som digital direktør i Technip FMC 1. juli. Bakgrunnen for hennes uttreden skal være at hun ikke ønsker å flytte utenlands med familien – slik det noen ganger kreves i større internasjonale konsern. Vi er ikke kjent med hva hun går videre til. Et par tiår i oljebransjen er kanskje ikke den mest opplagte bakgrunnen for neste toppsjef i Abelia. Vi tror likevel at Andersen har nok ballast med seg til å håndtere jobben – om hun finner den interessant og spennende nok.

Hege Skryseth, Kongsberg Digital <i>Foto:  Gorm Kallestad / NTB scanpix</i>
Hege Skryseth, Kongsberg Digital Foto:  Gorm Kallestad / NTB scanpix

Adm. dir. Hege Skryseth i Konsberg Digital er en av landets hyppigst brukte foredragsholdere om digitalisering av industri og næringsliv. Begreper som digital tvilling, tingenes internett, prediktivt vedlikehold og skytjenester flommer gjerne fra scenekanten når Skryseth presenterer. Hvor langt Kongsberg Digital har kommet i sin reise med digitale tilbud til industrien, er vi ikke godt nok oppdatert på. Men inntrykket utenfra er at ambisjonene var høyere enn hva dagens status tilsier. Det kan bety at Skryseth vil være interessert i nye jaktmarker. Skryseth har blant annet erfaring fra Microsoft Norge. Hun er nylig valgt inn i styret til Tomra Systems ASA og er utvilsomt en interessant kandidat til å videreutvikle Abelia. Hun sitter dessuten i NHOs styre, der hun representerer nettopp Abelia.

Jan Grønbech, Google Norge. Foto: Eirik Helland Urke
Jan Grønbech, Google Norge. Foto: Eirik Helland Urke

Vi antar at mange hodejegere i løpet av de siste årene har forsøkt å lokke Jan Grønbech løs fra stillingen som Norge-sjef i Google. Grønbech startet Google Norge i 2005, og har dermed vært med på en formidabel digital reise. Han er dessuten – etter 14 år i jobben – den landsjefen i Google som har sittet lengst i jobben. Om noen skal lykkes med å friste Grønbech ut i åpent lende, er det kanskje Abelia? Foruten inngående kunnskap om den digitale verden – og gode kontakter med norsk næringsliv – er Grønbech også styremedlem i hovedorganisasjonen Virke. 

Nytte av politikerfortid?

Håkon Haugli hadde god nytte av sin fortid som stortingspolitiker i Abelia-jobben. Dette er også et av fortrinnene til Kristin Vinje, som er ex-stortingsrepresentant for Høyre. Vinje er sivilingeniør med doktorgrad i kjemi – og har i tillegg vært byråd i Oslo. Hun har også en akademisk karriere bak seg som Sintef-forsker. I dag er Vinje visedekan ved det matematisk-naturfaglige fakultetet ved Universitetet i Oslo. Jobben innebærer blant annet å få akademikere ned fra elfenbenstårnene og ut til brukere og næringsliv. Totalt sett slett ingen dum bakgrunn for Abelia.  

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Preben Strøm, daglig leder i Energy Valley <i>Foto:  Vegard Grøtt / NTB scanpix</i>
Preben Strøm, daglig leder i Energy Valley Foto:  Vegard Grøtt / NTB scanpix

Vi har tidligere foreslått Preben Strøm i Energy Valley som kandidat til toppjobben i Innovasjon Norge. Vi tar ham med også her. Også med bakgrunn – som Ellingsen – fra en klynge eller node. Strøm har nylig endret Subsea Valley til å bli Energy Valley – med ambisjon om å gjøre Stor-Oslo til verdens energihovedstad. Ambisiøse Strøm har kommet langt på få år – og med begrensede ressurser – i Energy Valley. Vi tror han er en spennende kandidat også til Abelia-jobben.

Robert Steen. <i>Foto:  Torstein Bøe / NTB scanpix</i>
Robert Steen. Foto:  Torstein Bøe / NTB scanpix

Finansbyråd Robert Steen i Oslo. Steen er en tydelig og felleskapsorientert leder. Med det han har bidratt til å utrette i Oslo de siste fire årene, fremstår han i hvert fall slik. Hans bakgrunn fra digital virksomhet i Schibsted – og nå offentlig og politisk virksomhet – er han trolig en spennende kandidat til jobben.

  <i>Bilde:  TechnoRocks</i>
  Bilde:  TechnoRocks

Matematiker, investor og styreleder i Polyteknisk forening, Silvija Seres, har gjort det stort som foredragsholder land og strand rundt. Hun er både dyktig og smart, og har åpenbart i seg en «ny» karriere – dersom det rette skulle dukke opp. Toppjoben i Abelia vil i så fall fordre en nedtoning av egne prosjekter.

Tor Olav Mørseth. <i>Foto:  Thomas Barstad Eckhoff, Difi</i>
Tor Olav Mørseth. Foto:  Thomas Barstad Eckhoff, Difi

Ex-journalist og redaktør Tor Olav Mørseth i Digital Norway bør være klar for nye utfordringer. I forhold til da initiativet ble lansert, er Digital Norway nå en skygge av seg selv. I hvert fall synes det slik utenfra og i samfunnsdebatten. Smarte Mørseth higer (som følge av det) muligens etter nye utfordringer. Noen vil kanskje spørre seg om NHO trenger enda en eks-journalist/mediemann inn i ledelsen. Til det er å si at Mørseth også er økonom med en MBA fra København.   

Outsiderne fra politikken

Fellesprosjektet ny E16 og jernbane Arna-Stanghelle utenfor Bergen er regjeringens nest mest kostbare NTP-lovnad så langt.
Les også

Dette er milliardprosjektene

På tampen må vi også nevne to outsidere fra politikken. Noen vil kanskje heve øyenbrynene over at vi mener Knut Arild Hareide kunne vært en spennende kandidat. Hareide jobbet med digitale prosjekter i Schibsted før han ble heltidspolitiker. Vi tror han kunne gjort en god jobb i Abelia, men er muligens fortsatt for tett knyttet til konflikt og splittelse i Krf. Den største utfordringen med Hareide er likevel at han enn så lenge må vente til perioden som stortingspolitiker er over – altså om drøyt et par år.

Norge trenger trøkk og fokus på å utvikle bransjer utenfor petroleumssektoren. Da er det spesielt viktig at Abelia får en ambisiøs og samlende leder

En annen politiker som kunne vært spennende i jobben er næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han må nok sprelle mye i regjeringsgarnet før Erna slipper ham løs. Trolig ønsker han det ikke selv heller. Men et spennende valg, ja det ville han åpenbart ha vært.   

Vi tipper uansett at styreleder Grete Aspelund i Abelia får mange søkere til en spennende toppjobb. Norge trenger trøkk og fokus på å utvikle bransjer utenfor petroleumssektoren. Da er det spesielt viktig at Abelia får en ambisiøs og samlende leder som kan navigere i det brede spennet av medlemsbedriftene og forstå den unike posisjonen Abelia har i skjæringspunktet mellom politikk og næringsliv.

Men den nye ledere må også tørre å utfordre alle veier – også internt i NHO.  

Skisse av servicebygg på Hauklandsstranda.
Les også

Se arkitekttegningene: Fem nye attraksjoner langs populære turistveier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.