T2

Her er Galaxy Tab som titommer

Samsung har kjappet seg og fått ut en ny Galaxy Tab før Apple har rukket å si iPad 2. Nye Tab har en skjerm på 10,1 tommer.
Samsung har kjappet seg og fått ut en ny Galaxy Tab før Apple har rukket å si iPad 2. Nye Tab har en skjerm på 10,1 tommer. Bilde: Odd Richard Valmot
14. feb. 2011 - 07:25

BARCELONA: Samsung har skjønt hva folk vil ha. På Mobile World Congress viste de både etterfølgeren til sin meget populære Galaxy S smarttelefon og andre utgave av nettbrettet Galaxy Tab.

Skjermstørrelsen er 10,1 tommer, og man må bare beundre den koreanske giganten for farten.

De lanserte første versjon av nettbrettet Galaxy Tab over et halvår etter Apples iPad, og nå er de på banen med generasjon to - lenge før Apple.

Android 3

Like stor nyhet som selve brettet er operativsystemet. Android 3.0, eller Honeycomb som det kalles, er skreddersydd til nettbrett. Det var ikke 2.2 som brukes i den første generasjonen, men Samsung fikk det til å fungere likevel.

Den store skjermen i Galaxy Tab 10.1 krever selvfølgelig flere piksler enn dagens syvtommer, og det får den. 1280 ganger 800 burde holde for de mest kresne øyne.

Til å drive stasbrettet er det en prosessor på 1 GHz, men med to kjerner. Kameraet på baksiden har 8 megapiksler og LED-blitz, mens videokonferansekameraet på forsiden har to megapiksler. Kameraet kan også brukes til å ta opp video i Full HD.Lett

Hele stasen veier et gram mindre enn 600 sådanne, på tross av at batteriet er på hele 6860 mAh. Den har selvfølgelig alt av teknologi, inklusive 3G med støtte for 21 Mbit/s. Og i motsetning til iPad støttes fortsatt Flash. Samsungs nye nettbrett er heller ikke tykke sakene. Bare 10,9 mm tykt.

Den eneste malurten i begeret er at den velutrustede titommers storebror ikke blir å finne i butikkene før i juni.

Her gjelder det med andre ord å lansere grytidlig for at ikke folk skal la seg friste av konkurrentene.

Nesten utrolig J.K. Shin, direktør i Samsung Mobile Communications, presenterer Samsung Galaxy S II. FOTO: Odd Richard Valmot.
Nesten utrolig J.K. Shin, direktør i Samsung Mobile Communications, presenterer Samsung Galaxy S II. FOTO: Odd Richard Valmot.

Nesten utrolig

Samsung har hatt enorm suksess med sin smarttelefon Galaxy S. Nå kommer også toern. Større og bedre på alle måter selvfølgelig, og samtidig tynnere og lettere.

Galaxy S II får en skjerm på hele 4,3 tommer og den har en enda bedre utgave av selskapets OLED-teknologi som de har kalt Super-AMOLED plus. Bildet er bedre (og det var veldig bra før også) den ses bedre utendørs og ikke minst har den redusert energiforbruk.

Det er viktig siden skjermen er kanskje den viktigste batteritapperen av alle funksjonene i en mobil. Lavere energiforbruk koblet med et rekordstort batteri på 1650 mAh burde redusere behovet for lading, noe mange har klaget over med dagens Galaxy S.

TEST: Samsung Galaxy S:<br/> Du verden, for en telefon

TEST: Samsung Galaxy Tab

Anoreksi

Er det noe folk vil ha så er det tynne mobiler. Samsungs nyhet er skarve 8,48 mm tykk, selv om tynn er vel ordet her. Og det er ikke bare livlinja som er stammet til, det er vekten også.

Med en vekt på 116 gram er den lettere enn de fleste konkurrentene og litt lettere enn forgjengeren.

Samsung frir til alle med denne telefonen. Folk flest kan glede seg over en firekjernet grafikkprosessor som gir bedre spill- og videoytelse enn på noen annen telefon. Denne dingsen kan ta opp video i full HD, det vil si 1080p med 30 bilder i sekundet. Og den kan synkronisere videoen med TV-en eller PC-en trådløst via DNLA.

Samsung Galaxy S II sammenlignet med en litt sliten iPhone 3GS. FOTO: Odd Richard Valmot
Samsung Galaxy S II sammenlignet med en litt sliten iPhone 3GS. FOTO: Odd Richard Valmot

Allianser

Men det er ikke bare forbrukene som valuta for pengene. Her er det mye godsaker for IT-sjefen også. Koreanerne vil at dette skal være forretningstelefonen fremfor noen. Derfor kommer den med et vell av sikkerhetsprogramvare koblet til maskinvare.

Allianser med Cisco og Sybase og programvare fra dem skal sikre at dette blir valget for forretningskundene selv om Android har et litt frynsete rykte i de kretser.

Oversetter

De som husker Nokias TV-reklame om fremtidens mobil hvor du snakket inn i den og ut kom et annet språk. Vel, Nokia leverte bare reklamen. Galaxy S II gjør det. Det å lese inn SMS-er og mail, eller få meldingene opplest når man kjører bil er tiltrekkende.

Samsung har utstyrt telefonen med programvare for tale til tekst og med Googles oversettelsesprogram. Så er vel det store spørsmålet om dette kommer på norsk.

Les også: Acer lanserer tablet

– Ny iPad i produksjon

NFC

Som Google har lovet i Android 2.3 er det større for NFC - Near Field Communication.

Samsung kommer til å selge en variant av Galaxy S II med innebygget elektronikk for NFC, som kanskje gjør at vi kan betale bussbilletten ved å trekke mobilen over en NFC-leser.

Samsung kommer til å selge en variant av Galaxy S II med innebygget elektronikk for NFC, som kanskje gjør at vi kan betale bussbilletten ved å trekke mobilen over en NFC-leser. Samsungs pressevisning var fullpakket av teknofrelste journalister. FOTO: Odd Richard Valmot.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.