T2

TEST: Samsung Galaxy Tab

Stein Jarle Olsen
1. nov. 2010 - 14:21
Vis mer

Vi har allerede, sannsynligvis som første medium i Norge, sett litt på Samsungs bidrag til nettbrett-/tavle-PC/slate-markedet i papirutgaven av Teknisk Ukeblad, men vurderingen der var basert på det døgnet vi fikk låne brettet fra Samsung.

Nå har vi fått den tilbake, og vet også litt mer om hvordan Samsungs Tab prises. Derfor velger vi å lage en litt mer inngående test, og vi vil også se på hvordan den hevder seg mot den største konkurrenten, nemlig Apples iPad.

Utfordreren:

Hvillken bør du velge?

Mindre

Den mest åpenbare forskjellen på iPad og Galaxy Tab er selvfølgelig størrelsen. iPad har 9,7 tommers skjerm og veier 720 gram (i 3G-versjon), mens Tab har 7 tommers skjerm og veier drøye 380 gram.

Utover størrelsen skyldes vektforskjellen selvfølgelig at Galaxy Tab hovedsaklig er bygget i plast. Unntaket er skjermen, som er dekket av det samme Gorilla-glasset som iPad benytter. Tross plasten virker Tab godt skrudd sammen, og fremstår ikke som nevneverdig mindre solid enn konkurrenten.

Skjermoppløsningen er omtrent den samme, med 1024x768 (4:3) på iPad og 1024x600 (16:9) på Tab. Og der iPad nesten er en bærbar datamaskin, er Tab nesten en mobiltelefon.

I bunn og grunn er det ikke voldsomt mye annet enn skjermstørrelsen som skiller den fra Samsungs flaggskiptelefon Galaxy S, og i motsetning til iPad kan du også bruke den til å ringe og sende tekstmeldinger med.

Tab er langt mindre enn iPad, og kan godt holdes i én hånd. FOTO: Stein Jarle Olsen
Tab er langt mindre enn iPad, og kan godt holdes i én hånd. FOTO: Stein Jarle Olsen

Flere kameraer

Den har også kamera både foran og bak – et hovedkamera på 3 megapiksler og et frontkamera med VGA-oppløsning for videosamtaler. Dessverre er ikke bildekvaliteten mye å skryte av – i dårlig lys blir det tegneserieaktig og fullt av støy, mens det i dagslys blir kontrastfattig og grått.

Videokvaliteten kan betegnes som helt grei. Oppløsningen er 720x480 i 30 bilder i sekundet, men bildet blir veldig “mykt”, og ikke i nærheten av skarpheten vi forventer fra HD-bilder. Sensoren er heller ikke spesielt glad i panoreringer, og “mønstrede” flater, for eksempel persienner, får en flimrende effekt, nærmest som gamle PC-skjermer.

Og vi tviler vel på at kameraet blir den mest brukte funksjonen, da det ikke akkurat er praktisk å holde oppe lesebrettet for å knipse bilder. Men det er i alle fall morsomt å kunne se bilder og videoer rett på den store skjermen umiddelbart.

Fargerik skjerm

Og skjermen er, på samme måte som på Galaxy S, utmerket. Super TFT-teknologien til Samsung gir dype, levende farger og tekst fremstår også som veldig lesbar. Sortnivået er brukbart, fargene gode, om enn noe overmettede slik de fremstår ut av boksen, men det kan heldigvis justeres i innstillingene.

Samsung har også valgt en blank (“glossy”) skjerm, men problemet med refleksjoner og fingermerker virker for oss ikke like prekært som på iPad, delvis fordi Samsungs fargepalett er så mettet at fargene ser ut til å vinne over hindringene.

Særlig ser animert innhold strålende ut, men vi var ikke alltid helt heldig med formatene. Klipp som ikke ville spille i det store og hele, klipp uten lyd og klipp hvor lyden plutselig dukket opp halvveis er blant finurlighetene som dukket opp. Ikke helt heldig, men dette blir forhåpentligvis rettet opp etter hvert.

Høyttaleren er dessuten god til å være såpass liten.

KAMERAER: Galaxy Tab har fått kameraer både foran og bak. FOTO: Stein Jarle Olsen
KAMERAER: Galaxy Tab har fått kameraer både foran og bak. FOTO: Stein Jarle Olsen

Utenpå

På utsiden finner vi av-og-på-knapp som også dobler som hvilemodus for skjermen, volumtaster, åpning for microSD-kort og SIM-kort. På tilkoblingsfronten kan det nesten se ut som om Samsung har sett til Apple, da lader-/tilkoblingskabelen er nesten helt identisk med Apples 30-pin-kabel.

I tillegg finner vi to små åpninger for høyttalerne og en liten mikrofon på siden, samt 3,5-millimeter-port oppå enheten. De medfølgende ørepluggene, som også dobler som håndfri, er også ganske gode til å være medfølgende. Du kan likevel ikke forvente noen voldsom hi-fi-opplevelse.

Vi skulle gjerne ønsket at Galaxy Tab hadde USB-port, da det hadde vært svært praktisk å kunne kopiere over filer direkte fra minnepinner. Det ville også gitt stort potensial for at Android-utviklere kunne laget spennende applikasjoner til tredjepartstilbehør.

Android

Vi får si litt om Android også, når vi først er i gang. Galaxy Tab kommer nemlig med versjon 2.2 av Googles operativsystem. Oppsettet er oversiktlig og fint, og du kan sette opp de ulike hjemmeskjermene etter eget ønske.

Vi liker også spesielt godt nedtrekksmenyen som gir deg umiddelbar tilgang til av-og-på-ikoner for trådløst nett, bluetooth, GPS, stillemodus, rotasjonslås, lysstyrke og varslinger. Veldig enkelt og praktisk.

Det fungerer faktisk overraskende godt til at Android foreløpig ikke er tilpasset nettbrett på noen som helst måte.

Android 2.2 er ikke brett-tilpasset på noe vis, men fungerer likevel ganske bra. FOTO: Stein Jarle Olsen
Android 2.2 er ikke brett-tilpasset på noe vis, men fungerer likevel ganske bra. FOTO: Stein Jarle Olsen

Sveip

En annen funksjon vi liker, er skrivemetoden Swype. Den baserer seg på at du drar fingeren over bokstavene, i stedet for å trykke på hver enkelt av dem. Ved hjelp av en ordbok skjønner Swype-algoritmen hvilke ord du vil skrive, og mellomrom settes inn automatisk.

Det tar litt tid å bli vant til, men det er nok ikke uten grunn at verdensrekorden i mobiltasting innehas av en Swype-bruker. Etter noen dager går det unna i rask hastighet, men du bør ha peiling på din touch-metode for å lykkes.

Dessuten kan du jo bare skrive på vanlig måte om du ikke liker Swype, og det fungerer også upåklagelig. Touchskjermen reagerer stort sett på de tastene den skal, selv om det kan være vanskelig å skrive etter touch-metoden på den lille skjermen.

SWYPE: Swype tar sin tid å bli vant med, men potensialet for superrask skriving er absolutt til stede. FOTO: Stein Jarle Olsen
SWYPE: Swype tar sin tid å bli vant med, men potensialet for superrask skriving er absolutt til stede. FOTO: Stein Jarle Olsen

Heit

En tredje funksjon som Galaxy Tab kan skilte med, er muligheten til å fungere som såkalt mobilt hotspot. Det vil si at den kan gjøre sin mobile internettilkobling tilgjengelig som et trådløst nett, på samme måte som en dedikert ruter.

Dermed kan du surfe på din bærbare datamaskin eller mobile enhet med en trådløs tilkobling til Samsungs nettbrett.

Nettleseren

På nettleserfronten er det tydelig at Apple har kommet lengst. Android-nettleseren kan nemlig ikke hevde seg mot iPads Safari. Den er langt mindre responsiv, særlig på scrolling, men også på zoomfunksjonen.

Det hender også iblant at hele nettleseren ser ut til å få hikke, og vi ender opp med å måtte restarte den før vi føler at vi har kontroll igjen.

Det føles også litt unødvendig å automatisk bli sendt til mobilutgavene av alle nettaviser, da mange av dem rett og slett ikke tegnes opp riktig i Tabs nettleser.

Krevende

Dessuten virker det som om Android-nettleseren er et minnesluk uten like.

Android gir deg kontinuerlig oversikt over hva som bruker hvilke ressurser, og når nettleseren ofte okkuperer nærmere 100 av de snaut 200 megabytene med RAM som er tilgjengelige utover det operativsystemet krever, sier det seg selv at du bør huske å lukke nettleseren om du har planer om å bruke andre applikasjoner på enheten.

Nettleseren er et minnesluk uten like, og sliter så fort vi beveger oss utover mobiltilpassede nettsider.
Nettleseren er et minnesluk uten like, og sliter så fort vi beveger oss utover mobiltilpassede nettsider.

Flash-støttende

Likevel har Android-nettleseren en åpenbar fordel over Safari i at den støtter Flash-basert innhold. Flash er fortsatt en stor del av Internett, uansett hvor mye Apple ønsker at HTML5 skal ta over.

Det skal likevel sies at Tabs nettleser ikke alltid er like Flash-vennlig, og særlig kan den hikke litt om du endrer orientering på skjermen samtidig som du streamer video fra Flash-baserte kilder. Vi synes også responsiviteten er dårligere på Tab enn på iPad når det gjelder e-bok-leseren.

Applikasjoner i massevis

Applikasjoner er blitt et ja-ord i mobilbransjen, og en tilsynelatende bunnløs kilde til inntekter for både utviklere og produsenter. Android Market inneholder etter hvert rundt 100.000 applikasjoner, og det gjør sitt til at Galaxy Tab kan brukes nærmest til hva som helst. Etter at du har registrert deg med en Google-konto, er nedlasting smertefritt, og applikasjonene legger seg direkte i menyen.

Vi synes imidlertid App Store er en smule mer oversiktlig og estetisk bedre enn Android Market, men de aller fleste av de “store” applikasjonene er etter hvert blitt tilgjengelig til begge plattformer, så dette er nesten for smak og behag å regne. Du bør uansett ikke ha problemer med å finne applikasjoner nok til både underholdning og nytte.

Utholdende

Batteritiden er også god. Samsung lover selv sju timer med avspilling av HD-video, noe vi ikke har belemret oss med å teste nøyaktig, men med vanlig bruk, som i vårt tilfelle betyr en del surfing, litt Angry Birds og generell fikling med brettet, synes vi ikke Tab står tilbake for iPad.

Begge imponerer på batterifronten, og såfremt du følger med på ressursbruken og ikke bruker den konstant, bør Tab kunne holde følge med deg en hel dag av gangen – i alle fall nesten.

Prismessig har Samsung valgt å legge Galaxy Tab ganske høyt. Uten abonnement får du den til cirka 6.500 kroner foreløpig. Det tror vi folk vil se på som mye, særlig siden 3G-versjonen av iPad ser ut til å havne rundt tusenlappen under dette når den endelig finner veien til Norge.

Jada, fuglene er på Android og.
Jada, fuglene er på Android og.

Konklusjon

Galaxy Tab faller muligens litt mellom to stoler, ved at den er litt liten til å fungere tilfredsstillende som sofasurfer eller notat-PC på forelesning (i alle fall uten bluetooth-tastatur som tilbehør), og litt stor til å kunne erstatte mobiltelefonen.

Den er likevel særdeles funksjonsrik, og kan det meste iPad ikke kan. Kanskje er den også litt for funksjonsrik, da vi gjerne skulle sett at enkelte av funksjonene hadde vært litt mer glattpolert. Samsung burde kuttet ut noe av fyllet, og heller fokusert mer inngående på det viktigste, med nettleseren som det fremste eksemplet.

Surfing er sannsynligvis den største funksjonen til et slikt brett, og der blir vi ikke imponert av Samsung Galaxy Tab og Android. Det finnes selvfølgelig alternativer til nedlasting, men surfeopplevelsen er likevel ikke optimal - foreløpig.

Det er synd, for Galaxy Tab er utvilsomt et godt produkt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.