T2

TEST: Samsung Galaxy S:
Du verden, for en telefon

Den tøffeste telefonen vi noen gang har lagt fingrene på. Punktum.

2. juli 2010 - 08:08

Samsung Galaxy S

Skjerm: 4 tommers Super AMOLED-skjerm på 480 x 800 piksler

Operativsystem: Android 2.1 med Samsungs grensesnitt TouchWiz 3.0

Prosessor: 1 GHz prosessor

RAM: 512 MB

Lagring: 8/16 GB internminne, støtte for MicroSD opp til 32 GB

Trådløs: Super-3G, Wi-f med b-, g- og n-standard, GPS, DLNA-støtte

Kamera: 5 megapiksler foto, video i 720p / 30 fps

Batteri: 6 timer og 30 minutters taletid i 3G-nettet

Pris: Listeprisen skal ligge på rundt 6000, men den er allerede å få kjøpt til rundt 4700 kroner.

Samsungs nye Galaxy S overrasker på så mange måter. Vi får ta forbehold om at nye iPhone kan gi en opplevelse i samme gata, men det vi har sett av spesifikasjoner tyder på at Samsungen vinner.

Skjermopplevelse

Det første som slår en når man løfter Galaxy S opp av esken, er at den er så tynn. Bare 9,9 millimeter.

Samtidig er den på størrelse med en iPhone i utbredelse. Men den skiller seg i skjermstørrelse. Med 4 tommer er den en halv tommer mer enn iPhone, og her teller hver millimeter.

Den viktigste forskjellen er likevel at Samsung har utstyrt telefonen med sin mye Super AMOLED-skjermteknologi. Super betyr i denne sammenhengen at de har integrert de kapasitive sensorene i samme plan som de organiske lysdiodene. Ett sjikt mindre, altså.

Resultatet er den beste skjermen som er å oppdrive i en telefon. Innendørs er den helt utrolig å se på, men det mest overraskende er at den også gjør godt fra seg utendørs. Som alle OLED-baserte skjermer sender den ut lys fra hver piksel og i sollys er det vanskelig å konkurrere med sola.

I en LCD-skjerm er det baklyset vi ser. Selve LCD-punktene fungerer bare som lysventiler og regulerer mengden lys som kommer gjennom. Fargene kommer fra fargefiltre som ligger over hver LCD-celle.

Galaxy S Tynne saker 1007011140.jpg

Strømsluk

Resultatet er at hele skjermen lyser hele tiden og bruker mye strøm. I tillegg forsvinner masse lys i fargefiltrene. Det gjør at LCD bruker mye mer strøm enn AMOLED. Til gjengjeld får LCD-skjermer litt hjelp av sola utendørs. Noe av sollyset reflekteres tilbake og gjør leseligheten bedre.

Skjermen har en oppløsning på 800 x 480 punkter. Men enn nok til å tilfredsstille det skarpeste øye. Riktignok slår den ikke nye iPhone, med sine 960 x 640 punkter på en mindre skjerm, men det spørs om man får særlig glede av antallet, siden øyet ikke klarer å oppløse dem.

For Apple var dette likevel veien å gå fordi dette er akkurat en dobling av oppløsningen begge veier fra tidligere modell og det gjør livet mye letter for utviklerne.

Skjermen er ypperlig til nettlesing og den innebygde nettleseren er helt OK. Det første man bør gjøre er likevel å laste ned Opera Mini. Her som på iPhone og alle andre mobiler.

Batterikonge

Vår erfaring med mobiltelefoner i denne klassen, hvor WiFi, GPS, Bluetooth og andre strømslukere står på ofte og hvor nettleser, e-post brukes aktivt, er at de raskt lengter til laderen.

Selv med store batterier vil de gjerne ha påfyll både titt og ofte. Riktignok har Samsung fått plass til et svært 1500 mAh batteri, men vi hadde likevel ikke ventet så stor utholdenhet. Telefonen kan gå i dagevis, selv med mye fikling. Batterilevetiden er nesten like imponerende som skjermen.

Galaxy S Apps 1007011139.jpg

Android

Det er kanskje ikke overraskende at Samsung har valgt å utstyre Galaxy S med Android. Skal de ha noen sjanse mot nye iPhone må de ha et operativsystem i denne klassen hvor tilgangen på apps er nesten overveldende stor.

Litt rart er det likevel, siden selskapet nettopp har lansert sitt eget Bada-operativsystem, med egen applikasjonsbutikk. Men la oss raskt slå fast at dette er den tøffeste Android-telefonen på markedet. Den kommer med versjon 2.1, men vil snart bli oppgradert til enda nyere 2.2.

Som andre Android-leverandører har Samsung dyrket frem sitt eget grensesnitt som de legger på toppen. Vi synes HTC har hatt et mye bedre grensesnitt til nå, men med nye TouchWiz 3.0 har Samsung knappet inn på forspranget.

Dette er bra greier og gjør det enkelt å dandere app-ene rundt på de opptil syv startskjermene som man rullerer med et lett fingersveip.

Sosial

Som de fleste andre også gjør for tiden, har Samsung utstyrt telefonen med det de kaller Social Hub. Det gjør at telefonen holder rede på det som skjer på e-post, lynmeldinger, Facebook, Twitter og MySpace uten å måtte oppsøke hver av dem.

Praktisk for mange, og uvurderlig for de som lever livet sitt gjennom sosiale nett.

Vi får også berømme Samsung for at de har utstyrt telefonen med et norsk skjermtastatur fra første dag. Telefonen har også støtte for det som kalles Swipe-tastatur. Det betyr at man kan trekke fingeren mellom bokstavene uten å løfte den og det øker skrivehastigheten betydelig.

Her rakk man ikke frem i tide med Æ, Ø og Å, men Samsung lover norsk Swipe-oppgradering i løpet av sommeren.

Galaxy S Startskjermen 1007011140.jpg

Kjapp

Prosessoren på 1 GHz, godt supplert av 512 MB RAM, gjør at Galaxy S sparker godt fra seg. Stort sett er det lite følelse av venting, med noen unntak.

I norsk versjon kommer den med 8 GB innebygget flashminne hvor to av dem er reservert til apps. Og det er mange apps.

I tillegg er det er spor til et MicroSD-kort som gir ytterligere opptil 32 GB.

Kamera

Det eneste ankepunktet vi har funnet så langt er mangelen på fotolys. Her er det vel ikke blitt plass. Kameraet selv er på 5 MP. Greit nok, men heller ikke imponerende.

Til gjengjeld tar det gode bilder i godt lys og svært god HD-video i 720p med 30 bilder i sekundet.

Kameraet er velutstyrt med alle de programvareinnstillinger man forventer, slik som ansikts- og smilegjenkjenning, justerbar ISO, selvutløser og annet.

Fokuspunktet kan endres ved å trykke på skjermen. Man må også trykke på en skjermknapp for å ta bildet. Telefonen har ingen dedikert knapp til det bruket.

Media

Vi får berømme Samsung for ikke å droppe FM-radioen, slik som Apple fortsette å gjøre. De som liker å høre nyheter vil ha stor glede av den innebygde radioen. Radiogrensesnittet er noe av det beste vi har sett til nå, og det er superenkelt å programmere forhåndsinnstilte stasjoner.

Musikkspilleren er ypperlig og står i stil til lydbildet, som er veldig bra. På grunn av den gode skjermen er dette også en fin måte å nyte film på. Samsung har bygget inn støtte for de viktigste videoformatene, så her trenger man sjelden å reformatere filmene for å se dem.

Det følger også med en e-bokleser og det er mulig å laste ned eldre bøker uten at det koster noe.

Vertikal integrasjon

Samsung er ikke som de fleste andre mobilprodusenter. Det enorme koreanske selskapet har en gigantisk elektronikkproduksjon og lager svært mye av komponentene som inngår i telefonene selv.

De lager prosessoren, minne, skjermen og mye annet og de kan tillate seg å favorisere sine egne produkter. Et eksempel er skjermen, som de ennå ikke selger til noen andre.

Konklusjon

Samsung Galaxy S er den beste telefonen på markedet i dag.

Vi deler ut en klar sekser og venter i spenning på iPhone 4.

Samsung tar bølgen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.