KARRIERE

Her er fremtidens jobber

NY JOBB? Hva med å jobbe som hemmelig agent, hvor din arbeidsoppgave er å gå på fester for å påvirke flest mulig festdeltakere om å drikke en spesiell type vodka?
NY JOBB? Hva med å jobbe som hemmelig agent, hvor din arbeidsoppgave er å gå på fester for å påvirke flest mulig festdeltakere om å drikke en spesiell type vodka? Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
22. nov. 2006 - 10:38
Vis mer

Institut for Fremtidsforskning i Danmark har laget lister over ti jobber som er på vei ut av arbeidsmarkedet, ti jobber vi kan søke på i fremtiden, og ti jobber som alltid vil være her.

Norges forskningsråd er imidlertid ikke overbevist om at danskenes spådommer vil slå til.

Fornuft og fantasi

Listene, som er utarbeidet for Business.dk, baseres på en kombinasjon av sunn fornuft, fantasi og tendenser.

Her kan du se listen over danskenes forslag til fremtidens yrker, og si hva du mener om deres titt inn i fremtiden.

1. Butler

I fremtiden blir overklassen større, og å ha en egen butler vil bli vanlig i mange hjem. Et godt alternativ til bråkete støvsugere - og en fantastisk hjelper til den forhatte julerengjøringen.

2. Coach

Personlige veiledere benyttes allerede av mange ledere, men i fremtiden spår danskene at folk like gjerne vil bruke penger på coaching som trening. Folk vil skaffe seg coach av grunner som personlig og faglig utvikling, livsstil og lykkefølelse.

3. Designkonsulent

Overfladiske verdier forventes ikke å forsvinne. Vi vil bruke mer og mer penger på tjenester fra designkonsulenter, enten det gjelder vår kropp og garderobe, eller huset, karrieren og festene vi arrangerer.

4. Vert

Vertene kommer inn i et marked hvor det blir viktigere for bedriftene å skille seg ut, for å gi kundene et mer personlig forhold til den bestemte bedriften som annerledes - i positiv retning - i forhold til konkurrentene. Vertene skal få kundene til å føle seg mindre som kunder, og mer som venner.

5. Hemmelig agent

Agentene kan jobbe undercover for private bedrifter, politiske partier, organisasjoner eller religioner, og vil i stor grad bli benyttet til salg og markedsføring.

Institut for Fremtidsforskning tror for eksempel at folk vi i dag ser synlig på gaten for å verve medlemmer til nødhjelpsorganisasjoner og mobilabonnementer i fremtiden vil kontakte deg uten å fortelle i klartekst at de vil verve deg. Alkoholprodusenter kan også ansette folk til å spille festdeltakere, som iløpet av en kveld på byen prøver å overbevise flest mulig festglade gjester om at deres øl eller vodka er bedre enn andre.

6. Sannhetskonsulent

Etterhvert som vi tilbringer større deler av våre liv foran PCen på internett, blir verdensbildet mer flimrende: Hver eneste bruker kan om ønskelig hevde at de formidler sannheten om ulike evner og bedrifter. I fremtiden vil det derfor bli bruk for personer som sjekker om informasjon som ligger på nettet stemmer med virkeligheten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

7. Glemmefremmer

Når verden endrer seg så fort, kan det bli nødvendig å kunne glemme hvordan man "alltid" har gjort ting. Dette kan bli viktig for organisasjoner og bedrifter som er avhengig av å henge med i tiden.

8. Fantasikonsulent

Vi får stadig bruk for mer kreative medarbeidere, siden rutinearbeid er på vei til å forsvinne. Uten mer kreativitet i undervisningen, vil vi få bruk for å lære og være kreative.

9. Kulturtolk

Globaliseringen gjør det viktigere og viktigere å forstå andre kulturer. For bedrifter i verdensmarkedet blir det for eksempel viktig å forstå beslutningsprosesser i andre land.

10. Robot-psykolog

Kanskje litt vel mye science fiction, men siden mennesket i prinsippet er en maskin - hvorfor skulle ikke roboter også kunne tenke en gang i fremtiden?

Skeptisk forskningsråd

Morten Ween, som har vært sentral i Norges forskningsråds fremtidsforskning innen IKT, tror endringene vil komme på andre områder enn vi tror.

Han mener danskenes lister legger for ensidig vekt på hva teknologien vil muliggjøre, fremfor hva som er ønskelig:

- I praksis vil det kreve en standardisering av samfunnet som jeg tviler på at vil finne sted, sier Ween.

Sikkerhet og nærhet

Han tror andre forhold vil påvirke utviklingen, spesielt med tanke på jobbene Institut for Fremtidsforskning spår vil forsvinne.

- Sikkerhetskrav gjør at vi trenger piloter, og ønsket om nærhet og service gjør butikker og prester nødvendige. Jeg ville heller si at jobbinnholdet til disse gruppene kan bli sterkt påvirket. Jobber som nasjonalbankdirektør blir heller ikke dømt ut på grunn av teknologi, men på grunn av andre samfunnsendringer, sier Ween.

Ingenting nytt

Morten Ween påpeker at det ikke er mange jobber som har forsvunnet i Norge de siste 20 årene, selv om arbeidsoppgaver endrer seg og det stadig dukker opp nye - særlig innen tjenesteyting.

- Listen med jobber som aldri forsvinner kan vel nesten sies å være en liste over yrker og oppgaver som også alltid har vært i samfunn siden antikken, sier han.

Personlige behov

Fremtidsjobbene ser Ween som en blanding av jobber som allerede finnes, og noen som kan komme som et resultat av den sosiale utviklingen.

- Samfunnet gir mer og mer rom for at man kan lansere spesialiteter fordi det finnes grupper som er interessert i å bruke "sære” tilbud. Forslagene til fremtidsjobber går alle, betegnende nok, i retning av å betjene spesielle personlige behov, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.