INDUSTRI

Her er dingsen som skal gi deg perfekt tappet øl - hver gang

Møt Fizzics.

Fizzics er en slags Sodastream for øl, bare at den ikke krever ekstra tilførsel av CO2. Trykk og lydbølger skal gi en mer kremete og aromatisk øl med bedre skum.
Fizzics er en slags Sodastream for øl, bare at den ikke krever ekstra tilførsel av CO2. Trykk og lydbølger skal gi en mer kremete og aromatisk øl med bedre skum. Bilde: Richard Drew/Ap/NTB scanpix
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
26. juni 2015 - 19:12

Det er i alle fall lovnaden fra oppstartsselskapet Fizzics, som for tiden har gående en Indiegogo-kampanje for ølmaskinen med samme navn.

Målet er å gi deg den samme følelsen fra en en halvgod flaske eller boks butikkøl som du får fra den perfekt tappede halvliter'n på favorittpuben.

Trykk og lydbølger

Maskinen fungerer omtrent slik: Du setter ølen i et trykksatt kammer og fører inn en gummislange og lukker igjen. Så tapper du ølen ved å dra håndtaket mot deg.

Deretter presser maskinen ølen gjennom slangen og ned i glasset, og målet er å bevare så mye av kullsyra som mulig.

Når du så fører håndtaket tilbake, setter maskinen i gang en oscillerende lydbølgegenerator som bryter opp karbondioksid-boblene i ølen, noe som skal gi deg et tykt skum med jevnt over like store bobler og som varer mye lenger enn skummet du får ved å helle fra en flaske eller boks.

Les også: Her skal øl strømme gjennom en tre kilometer lang rørledning

På batterier

De argumenterer med at store bobler bidrar til at skummet kollapser og at smaken forsvinner.

Samlet skal dette både gjøre at ølen smaker bedre, får en mer aromatisk lukt og en mer fyldig munnfølelse. De lover også at hver munnfull av ølen skal være like god som den første, ettersom kullsyra er mer jevnt fordelt.

Du kan selv velge hvor mye skum du vil ha, og maskinen krever ingen tilførsel av ekstra kullsyre. Den kan drives på fire AA-batterier, så du trenger ikke engang ha tilgang til en stikkontakt.

Les også: Kan dette bli den nye måten å handle øl på?

Fyldigere og søtere

Gadget-nettstedet Engadget er blant dem som foreløpig har fått teste ølmaskinen. De skriver at det ikke er noen tvil om at øl tappet fra Fizzics føles fyldigere og mer kremete i munnen, og sammenlikner med å ha fått ølen tappet med nitrogen i stedet for karbondioksid.

De skriver også at smaken definitivt endres, men at effekten er størst i den søtere delen av spekteret, og at det fungerer veldig godt på enkelte typer øl, som Brooklyn Brown Ale og Yuengling-lager.

Journalisten var mindre begeistret for hva Fizzics gjorde med en Southern Tier IPA, og mente den ekstra fremhevde søtheten ble for overveldende til å bevare kompleksiteten i ølen.

Sjekk ut den japanske robot-tapperen: Perfekt tappet øl - hver gang!

Tre ganger så mye

Ni dager gjenstår i skrivende stund av Indiegogo-kampanjen til Fizzics, og de har så langt samlet inn over 150.000 dollar, tre ganger så mye som de ba om for å realisere produktet.

De anslår en butikkpris på 199 dollar, altså drøyt 1500 kroner med dagens kurs, men om du bidrar med 119 dollar til kampanjen får du en maskin til den prisen.

Ny teknologi på Bylarm: Slik har du aldri tappet øl før

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.