BYGG

Helt nytt boligprosjekt - likevel flommer det over

Skal inspisere kulvert som skulle ført unna vannmengdene.

Mange gater var under vann i Kværnerbyen denne uken, og folk kom ikke fram på grunn av vannmassene.
Mange gater var under vann i Kværnerbyen denne uken, og folk kom ikke fram på grunn av vannmassene. Bilde: Vidar Ruud/NTB scanpix

Store regnskyll over Sør-Norge og Østlandet onsdag og natt til torsdag gjør at det flommer over flere steder i Norge.

Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) siste flomvarsel viser at både Oslo, Akershus, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder er på det høyeste farenivået i dag.

Vest-Agder, Hedmark og Østfold er på det nest høyeste.

Les også: I denne kommunen forsvinner 73 prosent av vannet ut i ingenting  

Vei og jernbane rammet

Jernbaneverket melder at strekningen Hønefoss–Flå på Bergensbanen er stengt på grunn av store vannmengder, i tillegg til Kongsberg–Drangedal og Asker–Spikkestad på Sørlandsbanen.

Statens vegvesen melder også at Riksvei 7 mellom Gol og Hønefoss er stengt på grunn av et jordras, mens en rekke andre riksveier på Østlandet er stengt på grunn av store vannmengder.

Les også: Flom koster nesten ingenting sammenliknet med dette

Oslo  20150902.Mange gater er  under vann i Kværnerbyen, og folk kommer ikke  fram på grunn av vannmassene.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Selv om det er nytt, var Kværnerbyen et av områdene som ble hardest rammet av flom i hovedstaden denne uken. Vidar Ruud/NTB scanpix

Uvelkomne vannspeil

I Oslo er det blant annet store problemer i Kværnerbyen, et område som har vært gjenstand for ett av de største boligprosjektene i nyere tid i hovedstaden.

En av barnehagene ble evakuert på grunn av oversvømmelse, i tillegg til at en rekke kjellere, boder og garasjer i de mange borettslagene ble rammet.

Les også: En «ekte» bølge kan bli 85 meter høy - slik skal den unngås  

Antageligvis en kulvert som har skylden

Jon-Erik Lunøe er administrerende direktør i Obos Nye hjem, selskapet som er ansvarlig for utbyggingen i Kværnerbyen.

Han forteller at antageligvis er problemer med en kulvert som gjør at det flommer over.

– Det er litt tidlig å si hva som er grunnen til at vannet har flommet over. Det er en kulvert under Kværnerbyen som er dimensjonert for å ta unna vannmengdene, men vi må vente til vannsiget går ned før vi kan inspisere denne kulverten, sier han.

– Når regner dere med å få gjort dette?

– Alnaelva renner over og det er fremdeles spådd store nedbørsmengder utover dagen, så det vet vi ikke ennå, sier han.

– Hvor mye vann er kulverten dimensjonert for å ta unna?

– Det har jeg ikke oversikt over akkurat nå, sier han.

Oslo  20150902.En drikkefontene står unner vann  i Kværnerbyen, og folk kommer ikke  fram på grunn av vannmassene.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
En drikkefontene under vann i Kværnerbyen. Vidar Ruud/NTB scanpix

Pumper ut vann

Lunøe forteller at det er 177 leiligheter som nå ikke har strøm på grunn av en skade på en hovedtavle.

– Vi har også pumpet opp vann fra kjellere, men vannet har gått utover noen boder. Ellers er alle biler fra området evakuert, sier han.

– Er dette en dramatisk situasjon for dere?

Jeg vil ikke kalle det dramatisk. Men når vannet stiger som dette er det en uvanlig situasjon for beboere som har flyttet biler, ryddet boder og ikke minst er uten strøm i leilighetene sine, sier han.

Les også: Kjempeflommen i 2011 utløste tidenes flomsikring langs den kommende storveien

Dagens anlegg håndterer ikke vannmengdene

Den siste tiden har Teknisk Ukeblad skrevet en rekke artikler om vann- og avløpsutfordringene i Norge.

I Rådgivende ingeniørers forenings (RIF) siste kartlegging av Norges tilstand, den såkalte «State of the nation»-rapporten, kommer det frem at vann og avløp er blant de mest kritiske områdene.

– Avløpsanleggene har sprekker og lekkasjer, i tillegg til at kapasiteten er for dårlig. Klimaet har endret seg og gir større mengder nedbør på kort tid. Det klarer ikke dagens anlegg å håndtere, og vi får oversvømmelser, slik vi har sett flere eksempler på de siste årene, sa direktør Liv Kari Hansteen til Teknisk Ukeblad i forrige uke.

Større befolkning, større problemer

Store deler av avløpsnettet i landet har blitt lagt før 1970 og trenger utskifting og oppgradering.

De varslede klimaendringene vil gjøre situasjonen enda verre.

Verken vannforsyning eller avløpsanlegg er dimensjonert for den økende befolkningen, og mange kommuner har ikke oppdaterte planer for avløp og vannmiljø, ifølge RIF.

Les også: I Gjemnes betaler de 7144 kroner i vannavgift, i Stavanger 1023. Her ser du hvorfor

VIKERSUND  20150902.13 åringene Søren Boucher (th) og Oliver Slatter leter etter godsaker blant mengder av ulike fulgte med flomvannet ut gjennom dørene på ICA butikken i Vikersund. Regn og flom gjorde store skader i Vikersund onsdag. Spesielt hardt gikk det ut over dagligvarebutikken i Nærsenteret der flomvannet gikk rett gjennom hele butikklokalet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
13-åringene Oliver Slatter (t.v.) og Søren Boucher leter etter godsaker blant mengder av ulike varer som fulgte med flomvannet ut gjennom dørene på ICA-butikken i Vikersund denne uken. Slike flommer kan det blir flere av i fremtiden. Heiko Junge/NTB scanpix

Blir verre jo lenger man venter

– I tillegg har vi asfaltert og lagt fast dekke på store arealer, og disse holder ikke på vann ved store mengder nedbør, slik at det blir oversvømmelser. Vi trenger flere grønne lunger, parker, grønne tak og mer vegetasjon. Jo lenger kommunene venter med å ta grep, desto større problemer får de, påpeker Hansteen.

Direktøren mener man må se bort fra prestisje når man vurderer vann- og avløp.

– Avløpsanleggene er lite synlig, og det anses som lite prestisjefylt å utbedre dem – men det er helt nødvendig, påpeker hun.

Overvann dyrere enn flom

Det kan også bli kostbart. Denne uken skrev Teknisk Ukeblad at overvannskader er mye dyrere enn flomskader, selv om flom stort sett får mye større oppmerksomhet.

Les mer om dette her.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.