LUFTFART

Var nytt i juni: Selskapet setter 25 helikoptre på bakken etter dødsulykken

OPPDATERT: Seks personer omkom i helikopterulykken i Alta lørdag. Etterforskere fra politiet og havarikommisjonen startet undersøkelser søndag.

Bilde av helikopteret som Helitrans fikk levert sammen med det som lørdag styrtet i Alta.
Bilde av helikopteret som Helitrans fikk levert sammen med det som lørdag styrtet i Alta. Foto: Airbus / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix
1. sep. 2019 - 08:48

Fem av de omkomne er personer i 20-årene fra Alta.

– Passasjeren som ble sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø, døde som følge av skadene. Rundt kl. 20.40 lørdag ble også den siste personen som var savnet, funnet omkommet i helikopteret. Det betyr at alle de seks som var om bord, mistet livet i ulykken, skriver politiet i en pressemelding.

I tillegg til de fem personene fra Alta mistet piloten, som var svensk statsborger, livet.

Helikopteret brant kraftig etter ulykken, og politiet melder at det derfor kan ta noe tid å hente ut og identifisere de omkomne.

Politiet har bedt ID-gruppa til Kripos om bistand. Luftfartstilsynet har nedlagt flyforbud i området der helikopterulykken i Alta skjedde. Samtidig har politiet nedlagt ferdselsforbud.

De viktigste komponentene fra helikoptervraket ble fraktet ned tirsdag.
Les også

Vrakdelene er fløyet ned: Her er det vi vet og ikke vet om helikopter-ulykken i Alta

Helikopteret var nytt i juni

Helikopteret som styrtet i Alta, var et Airbus AS-350B og ble levert i juni. Typen har vært involvert i flere ulykker, men er samtidig det mest brukte i Norge.

Helikopteret som styrtet var ett av to Airbus AS-350B som selskapet Helitrans i juni fikk overlevert fra Østnes Helicopters, som representerer Airbus i Norge.

Selskapet forteller NTB søndag at de setter alle helikoptre på bakken. Selskapet fikk søndag morgen beskjed om at deres pilot, en svensk statsborger, omkom i ulykken.

– Det er veldig vondt. Det er ikke så mye annet å si enn at dette er tunge tider, sier Helitrans-leder Richard A. Simonsen til Dagbladet. Selskapet har opprettet et kriseteam for å ivareta pilotens kolleger.

Helitrans har bestemt å sette alle sine 25 helikoptre på bakken inntil videre. Når de vil fly igjen, vurderes fortløpende, ifølge Simonsen.

Han og fire andre personer fra selskapet reiser søndag til Alta for å bistå med det de kan.

Ulykkeshelikopteret av typen AS350 (senere omdøpt til H125) som leies og opereres av Helitrans, er eid av selskapet Skjolden Cruisekai AS, som drives av investoren Oddvar Røysi.

– Det var flunkende nytt, og del av en flåte på til sammen sju helikoptre av samme type som vi kjøpte inn i juni, forteller Røysi til Aftenposten. Han har ingen formening om hva som kan ha vært årsaken til ulykken.

I 2011 omkom fem personer da en AS-350 styrtet i Hardanger. Det ble ikke avdekket tekniske feil, men Havarikommisjonen slo fast at ulykkesårsaken kan ha vært brå manøvrering.

I 2009 døde en flyger i en ulykke med samme type helikopter i Rostadalen i Målselv. Havarikommisjonen mener ulykken sannsynligvis skjedde fordi halerotorbeskytteren og nedre del av halefinnen satte seg fast i snøen. Passasjeren ble lettere skadd.

Helikoptertypen er den mest brukte på innlandsvirksomhet i Norge, ifølge Nordlys.

Havarikommisjonen starter i dag

Etter at den siste av de seks i helikopteret var blitt funnet og redegjort for lørdag kveld, ble det satt opp vakthold ved vraket ved fjellet Skoddevarre i Alta. Søndag morgen vil etterforskere starte arbeidet med å finne årsaken til den tragiske ulykken.

– Kriminalteknikere fra politiet og tre eksperter fra Kripos vil i tillegg til personer fra havarikommisjonen være med opp til stedet der helikopteret ligger, opplyser operasjonsleder Leo Johansen i Finnmark politidistrikt til NTB søndag morgen.

Airbus sender et team fra Frankrike for å bistå Statens Havarikommisjon. I en epost til NTB søndag skriver flyprodusenten Airbus Helicopters at de sender et teknisk team til stedet.

Hovedredningssentralen for Nord-Norge har bekreftet at fire personer omkom, og én person ble kritisk skadd etter ulykken som skjedde i Kvenvik-området, sørvest for Alta, ved 17-tiden lørdag ettermiddag. Det var i alt seks personer i helikopteret, men den siste ble det opplyst var redegjort for ved 20.40-tiden lørdag kveld, meldte VG sent lørdag kveld.

Oslo 20240228. Flightradar24 viser helikopteret SAVER50 som sirkler over der NORSAR6 forsvant fra radaren.Foto: Faksimile / NTB
Les også

Kvinnelig sykepleier døde

Festivalen avlyst

Ulykken skjedde i forbindelsen med at det under festivalen Høstsprell, ble tilbud de besøkende helikopterturer med selskapet Helitrans for å se området fra lufta for 500 kroner per person. De planlagte helikopterturene ble etter hva festivalen selv opplyste om på Facebook-siden, forsinket med en time til klokka 16. En time senere var flere vitner til ulykken.

– Vi fulgte med helikopteret som svirret rundt, og plutselig ser vi at det flyr rett i fjellet, forteller Gørill Føleide til NRK.

Hun var sammen med mannen og tre andre venner ute og spilte golf på Kvenvikmoen da ulykken skjedde.

– Det begynte å brenne og vi skjønte at vi hadde vært vitne til noe vi ikke hadde lyst til å være vitne til. Det var helt forferdelig å se, sier Føleide.

Etter ulykken ble festivalen avlyst.

– Kveldens konserter er avlyst på grunn av helikopterulykken. Det er dypt tragisk, det som har skjedd, og vi er alle i sjokk. Festivalledelsen har nå fokus på å ivareta våre gjester og involverte her på festivalen på best mulig måte. Festivalledelsens tanker går nå til pårørende, skrev ledelsen for festivalen på Facebook.

Kommunen mobiliserte

Også det kommunale kriseteamet i Alta kommune ble etablert lørdag kveld.

– Det er en trist dag, det finnes ikke ord som kan beskrive det jeg føler nå. Nå skal vi vise den varmen som bor i Alta-samfunnet og slå ring om de berørte. Denne ulykken preger hele lokalsamfunnet og vil gjøre det i lang tid. I dag har vi hovedfokus på dem som er rammet, uttalte ordfører Monica Nielsen.

Søndag kveld blir Nordlyskatedralen i Alta holdt åpent fra klokka 18 for dem som ønsker å samles der eller som har behov for å snakke med noen.

E18 er torsdag ettermiddag stengt i sørgående retning etter kjedekollisjon i Horten. Nødetatene er på stedet. Flere er sendt til sykehus og legevakt.
Les også

12 kjøretøy i kjede­kollisjon på E18 – flere sendt til sykehus

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.