FORSVAR

Helge Ingstad: Vaktsjefen nektet straffskyld 

Vaktsjefen på fregatten Helge Ingstad nektet på nytt straffskyld da retten ble satt i ankesaken i Gulating lagmannsrett etter fregattforliset.

Fregatten KNM Helge Ingstad kostet 4.3 milliarder kroner, her ligger den ved skadestedet i Øygarden i november 2018.
Fregatten KNM Helge Ingstad kostet 4.3 milliarder kroner, her ligger den ved skadestedet i Øygarden i november 2018. Foto: Terje Pedersen
23. okt. 2023 - 07:53

Det skriver Bergens Tidende, melder NTB.

Vaktsjefen som var på vakt da milliardfregatten Helge Ingstad forliste i 2018, ble i Hordaland tingrett i mai dømt til 60 dagers betinget fengsel. De neste fire ukene skal Gulating lagmannsrett ta stilling til i hvor stor grad vaktsjefen skal klandres for Helge Ingstad-skandalen. Fregatten kolliderte med tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden nordvest for Bergen natt til 8. november 2018. Kollisjonen medførte at fregatten til 4,3 milliarder kroner sank og gikk tapt.

Vaktsjefen var den eneste tiltalte etter forliset. I mai ble mannen dømt til 60 dagers betinget fengsel.

«Tiltaltes uaktsomhet var et markert avvik fra det som kunne forventes av en navigatør på en fregatt», mente retten.

Erkjenner ikke straffskyld

Mannen har helt siden det ble klart at han var eneste tiltalte, nektet straffskyld. Han har erkjent en feilvurdering av lys og forhold da fregatten kolliderte med tankskipet i mørket i Hjeltefjorden nordvest for Bergen, men ikke at feilen var så stor at han skal straffes.

– Klienten erkjenner ikke straffskyld fordi han gjorde så godt han kunne og fordi han på grunn av en rekke forhold ble værende i en uriktig situasjonsforståelse, sa mannens forsvarer, advokat Christian Lundin, til NTB søndag.

Vaktsjefen tok dommen tungt og valgte å anke etter tingretten. Det er satt av fire uker til ankesaken i Gulating lagmannsrett.

Nye vitner

Forsvarerne har gått igjennom store dokumentmengder og snakket med mange personer om prosedyrer og systemer i bruk i Sjøforsvaret. Nå vil de vise at systemsvikten i Forsvaret i stor grad medvirket til at vaktsjefen ble sittende i en uriktig forståelse av situasjonen, melder NRK.

Mens aktoratet vil føre saken på en ganske lik måte som i tingretten, vil forsvarerne blant annet føre flere vitner, som den tidligere trygghetssjefen i Sjøforsvaret og personen som hadde ansvaret for å lære opp den dømte vaktsjefen.

Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen etter kollisjonen og forliset natt til 8. november 2018.
Les også

Vaktsjefen er dømt for andre gang

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.