ENERGI

Hei ordførere, har dere lyst på 250 millioner kroner ekstra?

Hvem kan vel si nei til en kvart milliard kroner ekstra hvert år, som kan brukes til beste for innbyggerne?

– Vi bygger i dag ut mindre enn vi vil ha bruk for, og om noen få år risikerer vi et kraftunderskudd. Da er det smart å bruke den strømmen vi allerede har mer effektivt, sier Ove Guttormsen i Nelfo.
– Vi bygger i dag ut mindre enn vi vil ha bruk for, og om noen få år risikerer vi et kraftunderskudd. Da er det smart å bruke den strømmen vi allerede har mer effektivt, sier Ove Guttormsen i Nelfo. Foto: Moment Studio
Ove Guttormsen, administrerende direktør i Nelfo
16. jan. 2023 - 12:53

Utregninger viser at norske kommuner faktisk kan spare så mye penger ved enkle grep i norske skolebygg. Hvis vi også gjør det samme i andre kommunale bygg, kan besparelsen bli stor.

Beregnet strømforbruk til belysning i skolebygg er om lag 325 GWh/år (NVE, 2019). I løpet av 2023 blir miljøskadelige lysstoffrør og halogenpærer forbudt å selge. Ved å bytte ut gammel belysning med LED og styringssystemer reduseres strømforbruket med 50-80 prosent. I tillegg reduseres driftsutgiftene grunnet færre lyskildebytter. Og komforten og lyskvaliteten øker.

Sparte penger gir bedre tilbud

Hvis strømprisen i snitt er 1,5 kr/kWh, kan kommunene spare 250 millioner kroner i året med ny og bedre LED-belysning. Dette er rene velferdskroner som kan gå rett tilbake til innbyggerne i form av et bedre tilbud.

Skal vi nå klimamålene, må vi kutte utslipp. Da må vi elektrifisere mer. Selv om vi i Norge har mye fornybar strøm, trenger vi mye mer for utvikle ny industri og for å elektrifisere transporten og andre sektorer de neste årene. Vi bygger i dag ut mindre enn vi vil ha bruk for, og om noen få år risikerer vi et kraftunderskudd. Da er det smart å bruke den strømmen vi allerede har mer effektivt. Et enkelt tiltak er å bytte ut de gamle lysstoffrørene i skolebyggene med LED-belysning.

Oversikt og oppgradering

Mine råd til kommunene er:

  • Få en komplett oversikt over lysanlegg, lyskilder og strømforbruk.
  • Lag en oppgraderingsplan som sikrer energieffektiv belysning med god kvalitet, i skolebygg og andre kommunale bygg.

Det er bra for miljøet, det gir lavere strømregning og mer penger til tjenester for innbyggerne.

Mandag gikk fristen ut for å melde inn nye kraftprosjekter i Finnmark. Planen er å øke kraftproduksjonen her tilsvarende forbruksøkningen fra den vedtatte elektrifiseringen av Melkøya.
Les også

Finnmark: 26 kraftplaner meldt inn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.