Havvind i Danmark 

Havvind kutter utslipp i Danmark. Nå forlenges levetiden til landets eldste havvindpark

Danmarks eldste havvindpark skal overhales. Operatøren håper på 20 nye år med drift.

Middelgrunden havvindpark utenfor København skal renoveres. Nå håper operatøren på 20 nye år med elproduksjon.
Middelgrunden havvindpark utenfor København skal renoveres. Nå håper operatøren på 20 nye år med elproduksjon. (Foto: Shutterstock / NTB)

Danmarks eldste havvindpark skal overhales. Operatøren håper på 20 nye år med drift.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ikoniske Middelgrunden vindkraftverk utenfor København skal renoveres. Da de 20 vindmøllene sto klar til bruk i 2001, var kraftverket et av verdens aller første offshore vindkraftverk. Nå skal turbinene overhales. Operatøren håper på 20 nye år med kraftproduksjon.

– Klarer vi å utvikle en god modell for hvordan levetiden til havvindmøller kan forlenges, kanskje til og med dobles, vil det være et viktig bidrag til det grønne skiftet, sier Jan Kauffmann, økonomidirektør i Københavns energiselskap HOFOR til bransjebladet Offshorewind.

Vil forlenge levetiden

I første omgang skal man renovere en av de 20 møllene. Dersom prosjektet er vellykket, vil ytterligere 9 møller restaureres, før man eventuelt går løs på de ti siste som eies av et annet selskap.

Middelgrundens vindmøllepark

  • En av verdens første havvindparker lokalisert utenfor København.
  • Startet i 2001. Har vært i nesten kontinuerlig drift siden oppstart.
  • Produserer årlig rundt 90 millioner kilowattimer elektrisitet, noe som tilsvarer forbruket til 30.000 københavnske husstander.
  • Parken består av 20 turbiner på 3 MW. Den årlige, gjennomsnittlige, energiproduksjonen har siden 2001 vært på 42900 kWh.
  • Skal nå renoveres slik at driftslisensen kan utvides med flere tiår.
  • Har gjennom 20 år gitt vinindustrien viktige erfaringer.

– Vi begynner nå å undersøke hvor slitte turbinene er og i hvilken grad vi kan gjenbruke eksisterende deler, med reparasjon av skader. Deretter er planen å finne en passende nacelle som erstatning for den gamle, sier Peter Søgaard Winther, områdeleder i R&D A/S.

Ingeniørselskapet har i oppdrag å renovere møllene sammen med HOFOR.

Det er først og fremst den såkalte 'nacellen' på toppen av turbinen, som er sliten. Ifølge Søgaard Winther er fundamenter og tårn relativt upåvirket til tross for 20 års drift i all slags vær.

Skal gjenbruke mest mulig

Restaurering av den først turbinen regnes som et testprosjekt, der HOFOR og R&D A/S skal finne ut hva som kreves for å forlenge kraftverkets levetid. Planen å resirkulere og gjenbruke så mye av materialene som mulig.

Søgaard Winther forteller at det fins et marked for brukte naceller i Tyskland og at planene er å kjøpe inn en slik, framfor å sette inn noe helt nytt.

– Vi vil prøve å finne en brukbar nacelle som vi kan reparere og gjenbruke slik at den blir så god som ny, sier han.

Vurderinger selskapet har gjort viser at den gamle danske Bonus 76-nacellen lett kan erstattes med restaurerte nacellemodeller av typen Vestas V80.

Prosjektet har naturlig nok stor politisk oppslutning:

– Vi har høye ambisjoner for vindenergi i København, og er langt fremme i planleggingen av to nye havvindmølleparker i Øresund, sier ordfører i København Lars Weiss, i en pressemelding.

Restaureringsprosjektet har fått støtte av de danske energimyndighetene.

– Jeg håper erfaringene med å forlenge levetiden til disse havvindmøllene og resirkulere materialene kan inspirere andre vindparker, slik at de kan vare lenge og bidra til å begrense vårt CO2-fotavtrykk, sier ordfører Weiss.

Les også

Ikonisk park

Middelgrunden vindpark er en av de mest fotograferte i verden. Parken står i en bue inn mot innseglingen til den danske hovedstaden, og er derfor et yndet fotomotiv.

Anlegget består av 20 turbiner, hver på 3 megawatt (MW). Dette er lite sammenliknet med dagens enorme offshore turbiner. På Doggerbank planlegger eksempelvis Equinor å bruke vindturbiner på hele 13 MW, mens Ørsted vil bruke turbiner på 14 MW på sine anlegg i USA. I full produksjon leverer disse turbinene opp mot 67 GWh elektrisitet, nok til å forsyne 16000 europeere med elektrisitet.

Hver turbin på Middelgrunden har vesentlig lavere produksjon, like fult ser HOFOR verdien av å renovere kraftverket som har en samlet årsproduksjon på 90 millioner kilowattimer elektrisitet. HOFOR kjøpet ti av kraftverkets 20 turbiner fra Ørsted i 2018. De ti siste er eid av et lokalt laug.

Vindkraft har vært viktig for å kutte danske klimagassutslipp. Der det danske energisystemet i 1990 slapp ut 1000 gram CO2 per kWh med elektrisitet det produserte, har utslippene i år ligget på 135 gram per kWh.

I 2019 satte Danmark i drift Nordens største offshore vindpark, Horns Rev 3, som produserer nok elektrisitet til å dekke forbruket til 425 000 husstander.  

Vindenergisektoren i Danmark spiller en viktig rolle i landets økonomi, og hjelper til med å sikre vekst, eksport og lokal sysselsetting. I 2017 eksporterte Danmark grønne varer og tjenester til en verdi av 11,4 milliarder euro. Danmark har som mål å redusere sine klimagassutslipp med 70 prosent innen 2030.

Les også

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå