MARITIM

Havila må finne nye långivere innen tre måneder

Havila Kystruten overtok fredag sitt andre nye skip på fem måneder. De russiske långiverne er rammet av sanksjoner, så rederiet har tre måneder på å finne ny finansiering.

Havila Kystruten sitt skip Havila Capella ligger ved kai i Bergen etter at selskapets russiske leasingselskap er rammet av sanksjoner etter Russlands invasjon av Ukraina.
Havila Kystruten sitt skip Havila Capella ligger ved kai i Bergen etter at selskapets russiske leasingselskap er rammet av sanksjoner etter Russlands invasjon av Ukraina. Havila Kystruten
23. apr. 2022 - 10:31

Havila Kystruten er hardt rammet av at selskapets russiske leasingselskap og långiver GTLT er rammet av sanksjoner etter Russlands invasjon av Ukraina. Dette har ført til at skipet Havila Capella ikke har fått legge ut på tokt som planlagt, men ligger ved kai i Bergen.

Fredag overtok Havila sitt andre nye skip, Havila Castor, fra Tersan-verftet i Tyrkia. Også for finansieringen av dette skipet, som skulle blitt betalt av GTLT og leaset tilbake av Havila, har det vært usikkerhet. Den opprinnelige finansieringsplanen kunne ikke gjennomføres.

Med lån på 46 millioner euro, om lag 440 millioner kroner, fra det tyrkiske Tersin-verftet og verftets bank har Havila nå tre måneder på seg til å finne annen finansiering for skipet som oppgis å ha en markedsverdi på 1,2 milliarder kroner.

– Denne løsningen gir oss tid til å få på plass refinansiering av skipet, samtidig som det betyr at vårt rederi eier skipet fra i dag, sier administrerende direktør Bent Martini i Havila Kystruten.

Denne løsningen innebærer at de russiske interessene i Havila Castor er helt ute.

– Havila Castor er levert til et norsk selskap 100 prosent eid av Havila Kystruten. Skipet er registrert i Norge og har norsk flagg, skrev selskapet i en børsmelding fredag.

Lasteskipet Rubymar sank i helgen og ligger nå på grunt vann i Rødehavet.
Les også

– Dette er en ny tragedie

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.