MOTOR

Havarikommisjonen: Slitte bremsebånd bidro til veteranbilulykken

Ville blitt avdekket ved periodisk kontroll.

Bilen som kolliderte, på vei til undersøkelser ved veistasjonen på Notodden etter ulykken.
Bilen som kolliderte, på vei til undersøkelser ved veistasjonen på Notodden etter ulykken. Foto: Terje Pedersen/ NTB Scanpix
27. nov. 2018 - 13:53

Fem personer døde da en veteranbil kjørte inn i en fjellvegg ved Rjukan i høst. Feil ved bremsebånd og bremsevæsken bidro til ulykken, ifølge Havarikommisjonen.

Ulykken skjedde 2. september, og det ble tidlig kjent at det var funnet feil på bremsene på den 59 år gamle bilen. Etter grundigere undersøkelser kan Havarikommisjonen nå komme med flere detaljer:

  • Det var slitte bremsebånd på to av hjulene, og stor klaring mellom trommel og bremsebånd.
  • Bremsevæsken er analysert, og det er målt for lavt kokepunkt og høyt vanninnhold i denne.

Det understrekes at bremsefeilene ikke alene forklarer ulykken, men må sees i sammenheng med flere andre faktorer.

Kjørte rett inn i fjellvegg

Bilen var en Cadillac Coupe de Ville fra 1959, uten setebelter. Den var på vei nedover fra Gaustablikk mot Rjukan, da den kjørte rett fram i en sving og inn i en fjellvegg.

I de nye opplysningene om ulykken, kommer det fram at tilstanden på de nevnte bremsekomponentene ikke tilfredsstilte forskriftskravene.

– Slitasjen ville vært avdekket ved periodisk kontroll dersom det hadde vært krav om dette, mens testing av bremsevæske ikke inngår i denne, opplyser havarikommisjonen.

– Viktig at veteranbileiere følger opp

Ulykken skjedde i denne svingen på vei ned mot Rjukan, i nærheten av Gaustadtoppen. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix

De eldste veteranbilene er ikke underlagt krav om periodisk kontroll.

– Det er viktig at denne informasjonen når fram til eiere av tilsvarende kjøretøy slik at de har mulighet til å følge opp og ivareta sikkerheten ved egne kjøretøy i påvente av endelig rapport, heter det i en oppdatering fra kommisjonen. Den endelige rapporten er ennå ikke klar.

Tre kvinner og to menn omkom i ulykken.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.