OFFSHORE

Hattebytte i Statoil-Aker Kværner

Etter måneder i uvisse, med klønete fusjonsforslag fra styreleder Jannik Linbæk, har styret falt ned på Helge Lund.

Han var den heteste kandidaten til å overta etter Olav Fjell, da han måtte trekke seg i fjor høst.

Valget av Lund faller i god jord hos Statoils største eier, staten. Olje-og energiminister Einar Steensnæs er svært fonøyd og sier til dn.no: - Lund er en av Norges dyktigste industriledere, sier Steensnæs.

Næringsminister Ansgar gabrielsen er ikke mindre raus med godordene: - Et strålende valg, sier han til TV2.

Helge Lund kommer fra stillingen som toppsjef i Aker Kværner ASA. Han har gjennomført en meget vellykket snuoperasjon og fusjon av Aker og Kværner, og nyter stor respekt blant de ansatte.

Helge Lund tiltrer stillingen som statoilsjef 15. august. Inntil da er Helge Øverland konstituert som Statoils konsernsjef.

Lund er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, og har en MBA fra Insead i Frankrike. Før han ble konsernsjef i Aker Kværner ASA hadde han flere sentrale posisjoner i Aker RGI-systemet, og før dette var han sentral i ledelsen av Hafslund Nycomed.

Nåværende Statoil-sjef, tidligere landslagsspiller i håndball Inge K. Hansen, skifter banehalvdel og går inn som toppsjef i en av de tre bedriftene i Røkkes oppsplittede i Kværner-imperium.

Han overtar Helge Lunds jobb i Aker Kværner, og er dermed tilbake på Lysaker.

Inge K. Hansen er ikke ukjent med Røkke-sfæren. Han var toppsjef i Orkla Enskilda da Røkke banket på døra og ba om lån til kjøpet av Kværner. Nå skal han sørge for at lånet ikke misligholdes og alle betalingsfrister overholdes.

Inge K Hansen har bred erfaring fra internasjonal industri og finans. Før han kom til Statoil som chief financial officer i 2000, var han administrerende direktør i den norske investeringsbanken Orkla Enskilda der han hadde arbeidet i seks år. I Statoil var han sentral i arbeidet med privatisering og børsnotering av selskapet i 2001.

Ikke uventet gir Kjell Inge Røkke gode skussmål til Hansen.

- Inge Hansen er en rettskaffen person som står får det han mener. Han er bunnsolid, handlekraftig og resultatorientert, sier Kjell Inge Røkke, ifølge en pressemelding.

Lund/Hanssens jobbytte er med andre ord en hatteskifting på høyt plan.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.