ENERGI

Haster med å lisensiere ut områder for havvind

Havvind innebærer en gylden mulighet til å utvikle en ny næring basert på vår maritime kunnskapsbase, skriver artikkelforfatteren i dette debattinnlegget.

Kyst-Norge besitter all den kapasiteten som skal til for å bidra inn i et nytt industrieventyr, skriver Jon Erik Borgen, daglig leder i Inocean og styreleder i SWAY
Kyst-Norge besitter all den kapasiteten som skal til for å bidra inn i et nytt industrieventyr, skriver Jon Erik Borgen, daglig leder i Inocean og styreleder i SWAY Foto: Ina Steen Andersen
Jon Erik Borgen, daglig leder i Inocean og styreleder i SWAY
14. mai 2019 - 10:30
Administrerende direktør i Offshore Norge, Hildegunn T. Blindheim.
Les også

Fornybar-topp: – Vil bli en lønnsom næring uten behov for subsidier

Myndighetene har gjennom NVE foreslått store områder for utvikling av landbasert vindkraft, en næring som vil gi begrenset tilførsel av ny norsk kunnskapsbase utover tradisjonelle bygge-entreprise.

Teknologi og kunnskap vil her hovedsakelig ligge i turbiner og blader som vil bli anskaffet fra store aktører i utlandet. Inngrepene i norsk natur for å tilrettelegge og fundamentere de store turbinene blir derimot formidable. Norsk Reiseliv trekker i den forbindelse frem hvilke konsekvenser en slik storstilt landbasert utbygging vil ha for arbeidsplasser innen reiseliv. Cirka 170.000 jobber er tilknyttet denne næringen (en økning på 30% siste ti år).

Sannsynligvis vil ikke kommuner som satser på utvikling av vindparker på land oppleve at de kan selge naturopplevelser på samme måte som i dag.

 

Kyst-Norge besitter all den kapasiteten som skal til for å bidra inn i et nytt industrieventyr

Et mer naturlig valg for Norge ville vært å satse på havvind langt til sjøs. Her vil miljøkonsekvensen være minimale. Det innebærer også en gylden mulighet til å utvikle en ny næring basert på vår maritime kunnskapsbase. Kyst-Norge besitter all den kapasiteten som skal til for å bidra inn i et nytt industrieventyr inkludert utstyrsleverandører og verftsindustri. Kunnskaps- og teknologimiljøene har gjennom mange år bygget opp kompetanse og erfaring med havvind og er klare for en forsterket satsning.

Jonny Hesthammer er administrerende direktør i Norsk Kjernekraft AS og daglig leder i oljeselskapet M Vest Energy.
Les også

Knut Sunde og Norsk Industri må sette seg inn i hvordan oljeindustrien fungerer

 

Equinor utvikler i disse dager den første kommersielle havvindparken på Tampen med kapasitet på 88 MW. Det er et nasjonalt mål å erstatte bruken av gass og diesel på sokkelen, og dette prosjektet vil bidra positivt til det.  Kostnaden for energien offshore er høy, og havvind er attraktivt i forhold til å brenne gass, spesielt i forhold til diesel. En satsning med delvis elektrifisering av eksisterende oljeinstallasjoner vil redusere utslippene fra oljenæringen med 50 prosent, eller rundt 15 prosent av alle norsk utslipp. Og ikke minst, det vil bli starten på utvikling av en større havbaserte vindnæring som kan tilknyttes el-nettet på land.

Et nettverk av ren energi fra havvind og vannkraft hvor vannmagasiner er energibatteri bør trekkes frem som Norges mest naturlige langsiktige energisatsning

Et nettverk av ren energi fra havvind og vannkraft hvor vannmagasiner er energibatteri bør trekkes frem som Norges mest naturlige langsiktige energisatsning. Begge deler har bred annerkjennelse som gode kommersielle løsninger for elektrisk kraft, begge deler har vi store mengder av – men utnyttelsen av ressursene må forvaltes og tilrettelegges.

Basert blant annet på det økende behovet for ren energi offshore og for å møte Norges klimamål bør derfor myndighetene, som for oljeindustrien, umiddelbart lisensiere ut områder for havvind. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.