KRAFT

Har satt atomkraftverk i alarmberedskap

USA forbereder seg på det verste etter orkanen Sandy.

Dette atomkraftverket i New Jersey er satt i alarmberedskap som følge av orkanen Sandy.
Dette atomkraftverket i New Jersey er satt i alarmberedskap som følge av orkanen Sandy. Bilde: KyleAndMelissa22/Wikimedia Commons
30. okt. 2012 - 12:44

Atomkraftverktilsynet i USA (NRC) har slått alarm om atomkraftverket Oyster Creek i New Jersey.

Vannstanden rundt atomkraftverket har steget så mye i løpet av natta at tilsynet klokken 21.00 lokal tid hevet beredskapsnivået to hakk av maksimalt fire.

Atomkrafttilsynet følger sine beredskapsplaner, og har sendt inspektører til atomkraftverket. Nå sjekker de nødstrømforsyningen, går over utstyr og forbereder seg på en mulig negativ utvikling, sier Atle Valseth, sikkerhetssjef ved Institutt for energiteknikk.

Les også:

Store oversvømmelser og strømbrudd i New York

– Krafteksport øker CO2-utslippene

Tror ikke på krise

Atomkraftverket ble startet opp i 1969, og eies av det amerikanske energiselskapet Exelon Corporation. Kraftverket er planlagt å stenge i 2019.

– Hadde beredskapen blitt hevet til nivå fire, hadde vi stått overfor en alvorlig krise, sier Valseth.

Han tror ikke situasjonen vil bli verre.

– Ut ifra det jeg har fortsatt, vil vannet nå stabilisere seg i løpet av noen timer, og etterhvert synke igjen. Da vil beredskapsnivået også senkes, sier Valseth.

Avstengt for vedlikehold

Atomkraftverket var avstengt for vedlikehold da beredskapen ble hevet. Oyster Creek er et av fire atomkraftverk i New Jersey.

Ingen atomkraftverk har hittil blitt avstengt som følge av orkanen som nå herjer USAs østkyst. Valseth har full tiltro til at amerikanerne setter sikkerheten i høysetet.

Beredskap handler om å beskytte barrierene som er satt opp i kraftverket. Her virker det som alt gjøres etter boka, sier han.

Les også:

Svenskene stopper atomkraftverk

Kineserne vi forsyne britene med atomkraft  

Verden bygger 62 nye atomreaktorer  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.