KRAFT

Har mistet troen på kraftmarkedet

Zero-leder Marius Holm.

Marius Holm, leder Zero
Marius Holm, leder Zero Bilde: oyvind lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
15. mars 2013 - 09:10

Budapest: Det norske kraftmarkedet har lenge sikret de offentlige eierne fete utbytter gjennom at vannkraft, som omtrent er gratis å produsere, får nyte godt av høye kraftpriser som settes av kull- og gasskraft i nabolandene.

Men kravet om å fase Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom gjør at kraftprisene synker og at de fossile kraftverkene brukes mindre. Det fører også til at norske vannkrafteiere får dårligere betalt for strømmen.

I framtiden forventes det flere perioder med negative priser, altså at man må betale for å levere kraft på nettet.

For å sikre at det leveres kraft også når det ikke blåser eller er sol, innfører en rekke europeiske land nå såkalte kapasitetsmarkeder, hvor mer pålitelige energikilder, for eksempel gasskraft, skal få betalt for å levere kraft på kort varsel.

Statnett har vært Kapasitetsmarkedet truer utenlandskabler , fordi det vil gi dårligere lønnsomhet på utenlandskablene.

Les også: Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom

Mål i seg selv

Marius Holm har tidligere i flere sammenhenger forsvart kraftmarkedet. Men på Energi Norges vinterkonferanse i Budapest i går var han pessimist på kraftmarkedets vegne.

- Kraftmarkedet gjøres nesten til et mål i seg selv. Men målet med kraftmarkedet er jo å levere det samfunnet trenger, nemlig klimavennlig forsyningssikkerhet og verdiskaping. Kraftmarkedet er ikke et mål i seg selv, sa Holm.

Til forskjell fra Statnett frykter han ikke for at det innføres kapasitetsmarkeder på toppen av spotmarkedet og sertifikatmarkedet og andre støttesystemer.

- Når energisystemet skal snus på hodet, kan vi ikke tro at alt skal se ut akkurat som det har gjort de siste 20 årene. Vi klarer ikke å kjempe mot at tyskere, franskmenn og engelskmenn er nødt til å lage flere lag med virkemidler for å få kraftsystemene sine til å henge i hop, sa Holm.

Snus på hodet

Han understreket at ubalansen som skapes ved grønne sertifikater og andre støtteregimer, snur

kraftmarkedet på hodet.

- Når du skal endre verden, er du nødt til å røske ting ut av røske ting ut av balanse og skape en ny balanse på et annet sted. I denne sammenheng er det stedet hvor kraften har erstattet forurensende fossil energibruk, sa Holm.

Les også:

Ny type solceller kan forlenge batterilevetiden på telefoner

Statnett skylder kundene 3,5 milliarder

Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.