KLIMA

– Har aldri sett noe lignende

Tusenvis av skorsteiner i Østsibirhavet slipper ut metangass.

Russiske og amerikanske forskere har nå målt langt høyere utslipp av metangass fra havbunnen i Østsibirhavet enn tildligere. På bildet slipper metangass ut gjennom et smeltehull i en innsjø i Alaska.
Russiske og amerikanske forskere har nå målt langt høyere utslipp av metangass fra havbunnen i Østsibirhavet enn tildligere. På bildet slipper metangass ut gjennom et smeltehull i en innsjø i Alaska. Bilde: Katey Walter Anthony
31. des. 2013 - 11:10

I permafrosten på havbunnen i Østsibirhavet i Russland ligger det organisk materiale som kan bli til hundrevis av millioner tonn metan.

Russiske og amerikanske forskere har nå målt langt høyere utslipp av denne gassen fra havbunnen enn tidligere, melder danske Ingeniøren.

Gassen siver ut av gigantiske skorsteiner på havbunnen, noen av dem på over en kilometer i diameter.

Utslippene skyldes en delvis smelting av permafrosten over tusenvis av år, ifølge studien, som nylig ble publisert i forskningstidskriftet Nature.

Les også: Vil utnytte varmen dypt under bakken

17 millioner tonn

Ved å bruke fjernstyrt undervannsbåt, flyobservasjoner og seismiske og akustiske undesøkelser har man nå kommet frem til at utslippene er dobbelt så høye som tidligere anslått.

Teamet publiserte også en studie i 2010, med et overslag på 8 millioner tonn årlig metanutslipp. Denne gangen er tallet 17 millioner tonn.

Konsentrasjonen ved havbunnen skal ha vært hundre ganger høyere enn normalt. Forskerne tror at gassen slipper ut i atmosfæren når bobler stiger opp fra havbunnen, og at stormer fører til at metaninnhold i vannet går ut i atmosfæren.

Metangassen kommer fra organisk materiale, døde planter og dyr, som brytes ned når grunnen tines opp.

Les også: Vil bygge observatorier på havbunnen for å forstå "isgassen"

1000 meter i diameter

Med forskningsskipet Academician Lavrentiev har forskerne målt metanutslippene ved 115 forskjellige steder på havbunnen. Man har aldri sett så store skorsteiner før, ifølge Igor Semiletov, som er sjef for det arktiske forskningssentre ved universitetet i Fairbanks i Alaska.

– Tidligere har vi funnet fakkel-aktige strukturer som dette, men de var bare noen titalls meter i diameter. Dette er første gang vi har funnet kraftige og imponerende strukturer på mer enn 1000 meter i diameter, med kontinuerlig utslipp av gass, sier han til den britiske avisen The Independent.

Til avisen forteller han at han aldri har sett metanutslipp i en lignende skala. Han tror det finnes mange flere slike skorsteiner enn man har sett til nå.

– I et relativt lite område fant vi over hundre av disse, i et større området burde det være tusenvis.

Les også: Skipskraftverk kan spare Bergen for utslipp tilsvarende 50.000 biler

Dramatiske klimaendringer

Metan har 70 ganger større evne til å holde på varme enn CO2. Siden metan brytes ned fortere, regner forskere med at gassen er en 20 ganger kraftigere drivhusgass i en 100-årssyklus.

Natalia Shakhova, en av Semiletovs kolleger, sier til the The Independent at metaninnholdet i atmosfæren er nesten tredoblet de siste to århundrene.

En av de største bekymringene er at bortfallet av sjøis og økte temperaturer skal smelte den sibirske permafrosten, slik at store mengder metan på kort tid blir sluppet ut. Det kan føre til raske og dramatiske klimaendringer.

– Jeg er bekymret over denne prosessen, jeg er virkelig bekymret. Men ingen kjenner til tidshorisonten for katastrofale utslipp. Det er sannsynlig at det kan komme store utslipp innenfor de neste tiårene, men vi vet det ikke med sikkerhet.

– Jeg er bekymret over denne prosessen, jeg er virkelig bekymret. Men ingen kjenner til tidshorisonten for katastrofale utslipp. Det er sannsynlig at det kan komme store utslipp innenfor de neste tiårene, men vi vet det ikke med sikkerhet.Når temperaturen stiger på havbunnen begynner mikroorganismer å produsere metan. Drivhusgassen stiger opp til overflaten som bobler. UNEP

Les også:

Stoltenberg blir klima-utsending for FN  

Slik kan norsk transport se ut i 2040  

– Klimaforskerne kan ikke bli sikrere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.