IT

Han er lei av Hoffs nødnettslakt

Direktøren for nødnettutbyggingen har gått til IKT-Norges styre for å jekke ned organisasjonens generalsekretær Per Morten Hoff.

Direktøren i Direktoratet for nødkommunikasjon, Tor Helge Lyngstøl (t.v.), mener IKT-Norges generalsekretær Per Morten Hoff gjør det han kan for å skyte ned nødnettprosjektet.
Direktøren i Direktoratet for nødkommunikasjon, Tor Helge Lyngstøl (t.v.), mener IKT-Norges generalsekretær Per Morten Hoff gjør det han kan for å skyte ned nødnettprosjektet. Bilde: Leif Hamnes/DNK/IKT-Norge
17. sep. 2012 - 10:17
Vis mer

I flere debattinnlegg i Computerworld, Dagens Næringsliv og Aftenposten har Hoff i de seneste ukene og månedene gått knallhardt ut mot tekniske og dekningsmessige mangler ved nødnett, og han har blant annet krevd full granskning av hele prosjektet.

Ikke minst har det statlige direktoratet som er satt til å besørge milliardutbyggingen, Direktoratet for Nødkommunikasjon (DNK), fått gjennomgå – både gjennom debattinnleggene og ikke minst i et knusende høringssvar signert Hoff i forbindelse med 22. juli-kommisjonens arbeid.

LEDER: Refs politikerne – ikke nødnettet

– Fullt av faktafeil

Nå har DNK-direktør Tor Helge Lyngstøl fått nok av det han mener er gjentatte faktafeil i Hoffs offentlige kritikk av prosjektet.

I tillegg til å invitere IKT-Norge og Hoff til et oppklaringsmøte, har Lyngstøl nå kontaktet Teleplan-direktør og IKT-Norge-styremedlem Mette Solstrand for å fremme sin frustrasjon. Teleplan har levert konsulenttjenester til DNK i en årrekke.

«Samtidig er Teleplan i styret for IKT-Norge der generalsekretæren på usaklig grunnlag gjør det som står i hans makt for å skyte ned prosjektet», skriver DNK-direktør Tor Helge Lyngstøl i en e-post til Solstrand datert 15. august.

Les også: Nødnettet gransket seg selv

Langvarig strid

I e-posten antyder Lyngstøl at nødnettet i Norge kunne vært ferdig for flere år siden, om ikke IKT-Norge hadde brukt «alle midler for å bremse prosjektet», som han skriver.

«Er det OK at lederen for IKT-Norge, som menigmann nok regner med har gode kunnskaper om IKT og således stoler på, igjen og igjen går i media med innlegg som er fulle av feil?», skriver Lyngstøl.

– Poenget er ikke at han mener noe om nødnettet, men at vi vil forholde oss til fakta. Det er et krav til åpenhet om alt vi gjør. Da skal vi ikke se bort fra at vi kan gjøre feil – og om de blir påpekt, vil vi rette opp. Men her syns vi det har vært i overkant mange faktafeil. Nå føler jeg at prosjektet lider av at vi må bruke enormt med tid og energi på medie-støy og å oppklare misforståelser, utdyper Lyngstøl overfor TU.

Les også: Slik blir det nye nødnettet

Styresak om to uker

Teleplan-direktør Mette Solstrand bekrefter at hun har tatt saken opp med IKT-Norges styreleder Eilert Hanoa.

– Jeg er av den oppfatning at den debatten som nå føres ikke gavner IKT-Norges medlemmer, og jeg er vel ikke helt enig med generalsekretæren om frontingen av saken i mediene, sier Solstrand.

– Hva betyr det at en stor oppdragsgiver henvender seg slik?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har en relasjon og en rammeavtale, i likhet med flere andre konsulentselskaper. Men det er ikke noe press her. Jeg står fullt og fast på at dette er et spørsmål om medie- og pressestrategi. Det er dette som vil bli diskutert internt på neste styremøte, sier Solstrand.

Styreleder Eilert Hanoa bekrefter at Hoffs offentlige nødnettrefs blir styresak 26. september.

– Per Morten er bare én av flere som har kommentert rundt nødnettet i det siste, noe en rekke oppslag kan bekrefte. I utgangspunktet skal generalsekretæren representere IKT-Norge i viktige saker, og nødnettet er en av dem. Så kan man alltid diskutere den mest effektive formen for kommunikasjon når man skal diskutere en sak, sier Hanoa.

Les også: Kan ikke sende tekst, bilder eller kart til patruljene

– Forsøk på knebling

Per Morten Hoff mener Lyngstøl over lang tid har prøvd å kneble all offentlig kritikk av nødnettet.

– Dette lukter av en ny offentlig it-skandale. Lyngstøl gjentar stadig at nødnettet fungerer strålende, mens vi får hundrevis av henvendelser fra brann, politi og helse om det motsatte. Jeg oppfatter dette som et kneblingsforsøk som ikke er forenlig med å være embetsmann i en åpen forvaltning, sier Hoff.

Han har like fullt takket ja til det foreslåtte oppklaringsmøtet med DNK.

– Jeg er i tvil om det egentlig er et møte for å belære meg om DNKs syn. Men det er ikke én person som forvalter sannheten alene her. Når jeg og andre påpeker uriktigheter og kritikken tårner seg opp, føler han vel at han kjemper for jobben sin, sier Hoff.

– Gjør ikke du på sett og vis det samme, når styret trekkes inn slik?

– Jeg føler ingen risiko ved å rette fokus mot et bedre nødnett. Jeg mener det også bidrar til ikt-næringens troverdighet. Om ingen av våre medlemmer skal kunne kritiseres, vil vi ikke være en relevant meningsaktør i slike saker, sier Hoff.

Les også: Vil prioritere mobildekning for viktige personer

Enorm vekst i nødnettene

– Kraftselskapene bør bruke nødnettet

– Sikrere telenett kan ta år og dag

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.