ENERGI

Grønt lys for Breidablikk-prosjektet i Nordsjøen

Olje- og energidepartementet godkjente tirsdag utbyggingsplanen for Breidablikk-feltet i Nordsjøen. Feltet skal levere olje fram til 2044.

Equinor og partnerne har besluttet å bygge ut Breidablikk-feltet i Nordsjøen. Feltet inneholder nærmere 200 millioner fat.
Equinor og partnerne har besluttet å bygge ut Breidablikk-feltet i Nordsjøen. Feltet inneholder nærmere 200 millioner fat. Illustrasjon: Equinor
29. juni 2021 - 16:26

Det er anslått at det er mulig å utvinne 180 millioner fat olje fra feltet, som skal være klart til oppstart i 2024.

Utbyggingsløsningen som er valgt for Breidablikk er en havbunnsutbygging med 23 oljeproduserende brønner fra fire havbunnsrammer som styres fra Grane. Breidablikk vil bli koblet opp mot Grane-plattformen for prosessering, før ilandføring til Stureterminalen, har TU tidligere fortalt.

Breidablikk-feltet

  • Ligger nordøst for Grane-feltet
  • 3 funnbrønner; første i 1992 og fulgt opp med to nye funn i 2013, 2014
  • Havdyp er cirka 130 meter
  • Hydrokarbonene på Breidablikk-feltet strekker seg over et område på ca. 37 km2

Utbygging:

  • 23 oljeprodusenter
  • Fire havbunnsrammer med seks slisser
  • To 14 tommers produksjonsrør
  • En 8 tommers gassløftlinje
  • En kontrollkabel for hydraulikk og kjemikalier (umbilical)
  • En kontrollkabel for kraft og kommunikasjon (DC/FO)

Feltet ligger omtrent 185 kilometer vest for Stavanger. Skal feltet gå i pluss, må oljeprisen minst være på 31,7 dollar, skriver E24.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) sier i en pressemelding at prosjekter som Breidablikk bidrar til å utnytte allerede etablert infrastruktur, opprettholder produksjon, verdiskaping og sysselsetting, samt at de øker utvinningsgraden på sokkelen.

Prosjektet består av et omfattende undervannsanlegg som skal tilknyttes Graneplattformen som snart har produsert i 20 år.

– Breidablikk-prosjektet vil ha behov for betydelige vare- og tjenesteleveranser fra norsk næringsliv, og vil på den måten gi ny verdiskaping og verdifulle sysselsettingseffekter både i berørte norske bedrifter og i det norske samfunnet for øvrig, sier Bru.

Rettighetshavere er Equinor (operatør), Petoro, Vår Energi og ConocoPhillips Skandinavia. Equinor opplyser i en pressemelding at rundt 70 prosent av kontraktene vil gå til leverandører i Norge.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.