INDUSTRI

Gripen-kontrakt i boks

Svenske Gripen på treningstur.
Svenske Gripen på treningstur. Bilde: Gripen
Per Erlien Dalløkken
29. okt. 2008 - 08:17

Det er norske Simrad Optronics ASA og Saab AB som nå går sammen og danner fellesforetaket Vingtech Saab AS, opplyser Simrad Optronics i en pressemelding.

Venter ikke på norsk valg

28. april i år, like etter at demomodellen av nestegenerasjons Gripen hadde rullet ut av hangaren, annonserte Simrad Optronics en industriell samarbeidsavtale med Saab AB under forutsetning av at Norge valgte å kjøpe jagerflyet Gripen.

Saab klar for kamp

Men ifølge selskapene forventer de begge et sterkere nordisk forsvarssamarbeid i framtiden og har bestemt seg for ikke å vente til et endelig vedtak om flykjøp.

De er blitt enige om å velge ut noen av prosjektene i avtalen og starte opp et fellesforetak nå.

– Det var gjennom arbeidet med å peke ut mulige gjenkjøpsavtaler at vi fant noen områder vi rett og slett ikke kunne vente med, forteller administrerende direktør Jon Asbjørn Bø i Simrad Optronics til TU.no.

Industrien om gjenkjøp: - Kom til saken

Utvikler Gripen direkte

Ifølge Bø skal selskapene samarbeide om UAV-er (ubemannede fly), deler til nestegenerasjons artillerisystem med spesiell vekt på «launchere», samt testutstyr som Bø ikke vil gå i detalj på.

Fellesforetaket skal også delta direkte i Gripen-utviklingen. Nærmere bestemt på sensorsida i demoplattformen som etter hvert skal skal munne ut i Gripen E/F og som er det norske alternativet.

– Det som er viktig er at dette ikke bare er rene utviklingsprosjekter. Det vil komme konkrete produkter ut av dette i etterkant som vil skape omsetning og vekst, understreker Bø.

15-20 ansatte i starten

Vingtech Saab AS skal i første omgang holde til ved hovedkontoret til Simrad Optronics på Nøtterøy. Selskapet vil sysselsette 15-20 personer og har en forventet omsetning på 15-20 millioner kroner det første driftsåret.

Utviklingsprosjektene som startes opp har en beregnet verdi på over en milliard norske kroner over de neste 5-10 årene.

Dette kommer altså uansett om det norske luftforsvaret skal fly med svenske Jas-39 Gripen fra Saab eller det amerikanske jagerflyet F-35 Lightning II fra Lockheed Martin de kommende årene.

Varsler kutt i JAS-programmet

Potensial: 7 mrd. kr

Men dersom Norge skulle bestemme seg for å kjøpe Gripen, har partene identifisert mulige fellesprosjekter med et potensial på mer enn sju milliarder kroner og fellesforetaket vil kunne vokse til mer enn 200 ansatte, understrekes det i pressemeldingen.

I så fall er planen å etablere permanente kontorer i Østfold.

Vingtech Saab skal få en administrerende direktør utnevnt fra Simrad Optronics ASA og en markedsdirektør utnevnt av Saab AB.

Teknologivekst i Narvik

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.