KLIMA

Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke

– Vi har streiket i ett år, men i bunn og grunn har ingenting skjedd, sa Greta Thunberg da hun møtte pressen etter ankomst til Madrid og FNs klimakonferanse.

Greta Thunberg sammen med andre unge klimaaktivister på konferansesenteret i Madrid.
Greta Thunberg sammen med andre unge klimaaktivister på konferansesenteret i Madrid. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB scanpix
6. des. 2019 - 21:50

Den svenske klimaaktivisten stilte fredag kveld på pressekonferanse sammen med andre unge klimaaktivister.

– Vi ville blitt glad for litt handling fra dem som sitter ved makten, sa Thunberg.

På spørsmål om hva millioner av skoleungdom har oppnådd med skolestreikbevegelsen FridaysForFuture, svarte Thunberg:

– Vi har økt folks bevissthet og skapt meninger, og det er et stort steg, men ikke nok. Utslippene fortsetter, og dermed er det ingen seier. Ser du det på denne måten, har vi ikke oppnådd noen ting.

Les også

Tumulter på Madrid-stasjon

Det var stor oppstandelse og trengsel på stasjonen da 16-åringen ankom Madrid med nattoget fra Lisboa fredag morgen. Hun ble møtt av et stort medieoppbud, og det ble trengsel og tilløp til tumulter da hun forsøkte å ta seg gjennom stasjonen der mange skuelystne hadde samlet seg.

Selv kommenterte Thunberg oppstyret med denne Twitter-meldingen:

«Jeg greide å snike meg inn i Madrid. Jeg tror ikke noen så meg. Uansett, det er flott å være i Spania!»

Under pressekonferansen ble hun også spurt om skepsisen til kampen mot klimaendringene som enkelte av verdens ledere uttrykker, deriblant USAs Donald Trump og Brasils Jair Bolsonaro.

– Noen mennesker ønsker at alt fortsetter som nå, de er redd for den endringen som vi, de unge, kommer med. De gjør desperate forsøk på å stanse oss, sa hun.

Ved siden av Thunberg satt Vanessa Nakate, en 22 år gammel klimaaktivist fra Uganda, som jobber for å bevare regnskogen i Kongo. Hun fastslo at de unge ikke ønsker flere løfter.

– Vi er lei av at dere hyller aktivistene. Vi vil at dere skal handle, sa hun.

Klimamarsj

Den svenske 16-åringen ankom Lisboa tidligere denne uken etter å ha seilt over Atlanterhavet fra USA. Seilturen tok noe lenger tid enn antatt, dermed ankom hun noen dager forsinket til den store klimakonferansen COP25, som for tiden pågår i den spanske hovedstaden.

Men hun rakk den store klimamarsjen i Madrid fredag kveld, der titusenvis deltok. En tilsvarende marsj arrangeres i Santiago i Chile, som måtte gi fra seg konferansen på grunn av demonstrasjoner mot regjeringen.

Tidligere på dagen tok Thunberg en tur innom konferansesenteret der klimamøtet foregår. Der sluttet hun seg en til gruppe på rundt 40 tenåringer som arrangerte en sitt-ned-protest med krav om øyeblikkelig handling for å ned klimautslippene.

Les også

– Absurd oppmerksomhet

Til Aftonbladet sier Thunberg at hun ikke er uberørt at den store oppmerksomheten.

– Det er absurd. Jeg ler av det. Jeg forstår ikke hvorfor det er blitt slik, sa Thunberg til avisens reporter, som fikk være med i elbilen som Thunberg og faren Svante bruker i Madrid.

– Jeg liker ikke å være i sentrum hele tiden, men dette er en bra ting, sier Thunberg og viser til at hver gang de skriver om henne, så skriver de også om klimakrisen.

Faren Svante kaller oppstyret for galskap.

– Jeg har aldri sett noe lignende, sier han til avisen.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.