OLJE OG GASS

Gransker giftig utslipp fra prestisjeprosjekt

Statoil oppdaget kjemikalieutslipp fra Gullfaks.

Her er våtgasskompressoren til Gullfaks før den ble idriftssatt. Kompressoren skal gi opp mot 22 millioner ekstra fat olje.
Her er våtgasskompressoren til Gullfaks før den ble idriftssatt. Kompressoren skal gi opp mot 22 millioner ekstra fat olje. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
28. des. 2015 - 09:12

Bare en måned etter at prestisjeprosjektet Gullfaks subseakompresjon kom i drift, oppdaget Statoil utslipp av kjemikalier, ifølge Sysla.no.

Ifølge nettstedet er det snakk om såkalt barrierevæske som har lekket ut.

– Vi observerte økt forbruk av såkalt barrierevæske i systemet. Påfølgende undersøkelser avdekket at 1500 liter av væsken hadde lekket ut i sjøen, sier pressekontakt Morten Eek i Statoil til Sysla.

Granskes

Barrierevæsken bidrar blant annet til smøring og nedkjøling av kompressorene.

Statoil holder frem at de ser på utslippet som alvorlig. De skal nå granske utslippet.

– Vi ser veldig alvorlig på dette og har satt ned en teknisk ekspertgruppe som skal finne ut hvor lekkasjen skjedde og bakgrunnen for den. Vi har også startet en intern gransking av hendelsen, forklarer Eek.

Øker utvinningen

Havbunnskompresjon blir av Statoil og flere andre sett på som fremtiden innen petroleumsproduksjon. Oppstarten av Gullfaks-kompresjonen ble ifølge teknologidirektør Margareth Øvrum et stort steg inn i fremtiden.

– Havbunnsbasert prosessering og gasskompresjon representerer neste generasjons olje- og gassutvinning. Med dette har vi tatt et stort steg framover, uttalte Øvrum da prosjektet ble satt i drift i oktober i år.​

Havbunnskompresjonen gjør at Statoil kan øke utvinningen og utvide levetiden på Gullfaks betydelig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.