OLJE OG GASS

Goliat-stans trekker ned oljeproduksjonen

Hittil i år er den totale oljeproduksjonen 0,9 prosent under prognosen. Goliat (bildet) er en av hovedårsakene. Foto: Eirik Helland Urke
Hittil i år er den totale oljeproduksjonen 0,9 prosent under prognosen. Goliat (bildet) er en av hovedårsakene. Foto: Eirik Helland Urke Foto: Eirik Helland Urke
21. nov. 2017 - 11:06

Oljeproduksjonen i oktober ligger 4,5 prosent under Oljedirektoratet sin prognose. En hovedårsak er at Goliat har vært stengt siden 5. oktober.

Det viser de foreløpige produksjonstallene fra Oljedirektoratet (OD).

Gina Krogh

Totalt produserte industrien 1.901.000 fat olje, NGL og kondensat per dag i oktober, Det er en oppgang siden september, men likevel ikke på nivå med forventet produksjon.

Produksjonen i oktober fordeler seg på 1.540.000 fat olje, 330.000 fat NGL og 31.000 fat kondensat i gjennomsnitt per dag.

Nedstengningen av Goliat og lavere enn forventet produksjon på Gina Krogh er årsakene til at oljeproduksjonen er 4,5 prosent under OD sin prognose. Hittil i år er den totale oljeproduksjonen 0,9 prosent under prognosen.

På flere felt, som Snorre og Ivar Aasen, har oljeproduksjon økt siden september, men det er ikke nok til å veie opp for konsekvensene av problemer på Gina Krogh og Goliat. 

Fakta om Goliat

* Første oljefelt satt i drift i Barentshavet, 85 kilometer nordvest for Hammerfest.

* I drift 16. mars 2016, over to år etter planen.

* Ressurser anslått til 31 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter

* Eni Norge er operatør med 65 prosent eierandel, mens Statoil eier 35 prosent.

* Forventet driftstid er 15 år, med en produksjon på rundt 100.000 fat olje per dag.

*Fra oppstarten i mars 2016 til plattformen ble stengt 6. september 2017 er det produsert om lag 52.000 fat olje per dag.

* Operatør er italienske Eni, med 65 prosent eierskap. Statoil er eneste partner, med 35 prosent eierandel.

* Utbyggingen ble i 2008 anslått å koste 32,6 milliarder kroner, men endte på 50,8 milliarder kroner.

* Eni har beregnet at utbyggingen, med selskapets interne forutsetninger og avkastningskrav, er lønnsom med en gjennomsnittlig oljepris på om lag 50 dollar per fat over feltets levetid, såkalt break-even-pris

* Beregninger viser derimot at oljeprisen fra og med januar 2018 må være litt over 75 dollar per fat i snitt for at prosjektet skal bli lønnsomt.

* I tillegg til spørsmålet rundt lønnsomhet har Goliat fått tilnavnet «skandaleplattformen» på grunn av gjentatte ulykker, lekkasjer, nedstengninger og forsinkelser siden prosjektet ble igangsatt.

* Plattformen var stengt fra 6. september til 3. oktober 2017 for planlagt vedlikehold.

* Stengt igjen siden 5. oktober og åpnes igjen først når mangler ved el-sikkerheten er utbedret.

Kilder: Petroleumstilsynet , Stavanger Aftenblad og Teknisk Ukeblad

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.