FORSVAR

Gjør halvautomatiske våpen helautomatiske: Nå forbyr USA «bump stocks»

Kom i søkelyset etter Las Vegas-massakren i fjor.

En bump stock kan festes til et halvautomatisk våpen, som på bildet. Det innebærer at det kan avfyre skudd med samme hastighet som et helautomatisk våpen.
En bump stock kan festes til et halvautomatisk våpen, som på bildet. Det innebærer at det kan avfyre skudd med samme hastighet som et helautomatisk våpen. Arkivfoto: Rick Bowmer/AP/NTB Scanpix
19. des. 2018 - 07:43

Fra slutten av mars blir såkalte bump stocks forbudt i USA, etter ordre fra president Donald Trump, som sier de gjør lovlige våpen til ulovlige maskiner.

Trump-administrasjonen er nå et skritt nærmere å holde løftet sitt fra mars i år, da fungerende justisminister Matthew Whitaker tirsdag signerte en lov som trer i kraft 90 dager etter at den er formelt offentliggjort, noe som skjer fredag.

Loven forbyr bump stocks, som kom i søkelyset i USA etter at de muliggjorde omfanget av massakren i Las Vegas i oktober 2017. En mann skjøt og drepte 58 mennesker fra hotellrommet sitt og såret flere hundre mennesker i tidenes dødeligste masseskyting i USAs historie.

Våpenlobbyen varsler søksmål

Han hadde halvautomatiske våpen, men fordi han brukte 14 bump stocks, fungerte våpnene som om de var helautomatiske og han skjøt sammenhengende i ti minutter. Når en slik modifisert kolbe tilpasses et halvautomatisk våpen, muliggjør det avfyring av skudd med samme intensitet som med et helautomatisk våpen.

Kolben fungerer ved at den utnytter rekylen, slik at riflen kan gli frem og tilbake mens kolben står stille. Skytteren behøver derfor ikke å flytte fingeren fra avtrekkeren for å avfyre et nytt skudd.

Da president Trump i mars sa han ville ha et forbud mot slike enheter, sa han at de omgjør lovlige våpen til ulovlige maskiner. Det kom inn mer enn 35.000 svar i den påfølgende høringen.

Folk som allerede eier bump stocks vil måtte levere dem inn eller ødelegge dem.

Våpenlobbyen i USA reagerte umiddelbart på meldingen om den nye loven og sier de vil gå til søksmål mot justisdepartementet. Begrunnelsen er at den nye loven strider mot grunnloven.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.