ENERGI

Gjøkåsen-brønnen er tørr

Equinor har fullført boringen.

Gjøkåsen-brønnen ligger omrking 175 kilometer nord for Vardø, og ligger i den nederste lisensen på bildet. Brønnen var tørr.
Gjøkåsen-brønnen ligger omrking 175 kilometer nord for Vardø, og ligger i den nederste lisensen på bildet. Brønnen var tørr. Illustrasjon: Equinor/OED
Ina AndersenIna AndersenJournalist
12. feb. 2019 - 08:55

Equinor har nå fullført boringen av Gjøkåsen-brønnen sørøst i Barentshavet.

Dette var den første letebrønnen i det som regnes som et helt uutforsket området, og den traff altså verken på olje eller gass i prospektet. 

Det melder Oljedirektoratet tirsdag morgen. 

Boringen av brønnen ble dessuten stanset i 12 dager, på grunn av en brønnhendelse om bord på riggen West Hercules. 

Brønnhendelse

16. januar ble øvre del av en utblåsningsventil frakoblet uten at dette var planlagt, da utstyret på riggen ble klargjort for boring. Dermed ble operasjonen stanset og det ble iverksatt gransking både av Petroleumstilsynet og av riggeier Seadrill. 

Equinor og Seadrill konkluderte med at frakoblingen ikke skyldtes feil på utstyret. Boringen av brønnen i Barentshavet sørøst startet dermed opp igjen mandag 28. januar. 

Petroleumstilsynet gransker fortsatt hendelsen. 

Greenpeace var blant dem som reagerte kraftig, og Erlend Tellnes, fagleder for olje og gass i miljøorganisasjonen, uttalte til Teknisk Ukeblad at Equinor burde dra hjem, når de ikke kunne gjennomføre boringen på en trygg måte. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Ny brønn i samme område

Gjøkåsen-brønnen ligger i et helt uutforsket område i Barnetshavet sørøst. Det er den første letebrønnen i lisensen, som ligger nært inntil grensen til Russland.

Lisensen er også en del av de ti som ble tildelt i 23. konsesjonsrunde, som er utgangspunktet for det såkalte klimasøksmålet. 

Equinor skal nå bore mer i samme prospekt, med brønnen Gjøkåsen Deep.

 

  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.