OLJE OG GASS

Gigantprosjekt i Norskehavet vedtatt

Statoil og partnerne har bestemt seg for å bygge ut Aasta Hansteen for 50 milliarder kroner.

Aasta Hansteen skal bygges ut med verdens største Spar-plattform
Aasta Hansteen skal bygges ut med verdens største Spar-plattform Bilde: Statoil

Gassfunnet Aasta Hansteen

  • Påvist av BP i 1997, Statoil operatør fra 2006. Snefrid og Haklang ble funnet av Statoil.
  • Ligger 300 km fra land, nordvest for Sandnessjøen i Nordland.
  • Det er 140 km til nærmeste installasjon (Norne) og 500 kilometer fra Nyhavna, som er nærmeste gassinfrastruktur med ledig kapasitet.
  • Gassen er tørr og har lavt CO2-innhold.
  • Antatt utvinnbart volum, inkludert Haklang og Snefrid sør, er mellom 40 og 60 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass.
  • Partnere: Statoil 75 %, ExxonMobil Exploration and Production Norway AS 15 % og ConocoPhillips 10 %.
  • Forventet oppstart i slutten av 2016.

Polarled Utviklingsprosjekt

Rørledning fra Nyhamna til Aasta Hansteen. Statoil er operatør. Partnere er OMV, Centrica, ConocoPhillips, Edison, E.ON Ruhrgas, GDF SUEZ, Maersk, Petoro, RWE Dea, Shell og TOTAL.

Stavanger: I hele desember og romjulen har det vært harde forhandlinger om prosjektet blant lisenspartnerne.

– Aasta Hansteen er et stort investeringsløft for de involverte partene og er et utfordrende prosjekt for partnerskapet å ta investeringsbeslutning på, sa pressetalsmann Ola Anders Skauby til Teknisk Ukeblad 27. desember.

I dag bekrefter Skauby imidlertid at beslutningen er tatt. Men han vil foreløpig ikke gi mer informasjon om hvordan partene har klart å bli enige.

Trenger nytt gassrør

De viktigste årsakene til at det har vært stor usikkerhet om prosjektet henger blant annet sammen med at det må bygges ut et helt nytt gassrør og det har vært uenighet om hvem som skal betale regningen for det nye røret.

Partene har blitt enige både om å bygge ut Aasta Hansteen og det nordligste gassrøret på norsk sokkel.

Dette kan være starten på gassinfrastruktur som går helt opp til Barentshavet, noe som kanskje også forklarer hvorfor partnerne har endret navnet på røret fra NSGI til Polarled Utviklingsprosjekt.

Les mer:

Statoil har lagt flere prosjekter på is

Milliardprosjektene som skrinlegges

Konsernsjef for norsk sokkel Øystein Michelsen skal presentere planene. Maiken Ree

Lanserer planer i morgen

Statoil vil ikke gi nærmere opplysninger om finanseringsløsningen man har kommet frem til før på pressekonferansen som skal holdes i morgen.

Da skal konsernsjef for norsk sokkel i Statoil, Øystein Michelsen, overekke plan for utbygging og drift (PUD) Aasta Hansteen og planene for Polarled til olje- og energiministeren.

Røret blir en 500 km lang rørledning  fra feltet Aasta Hansteen til Nyhamna med mulig oppkobling for feltene Linnorm og Zidane, og med oppkobling mot rørledningen Åsgard Transport.

Det er 12 selskaper som er med i Polarled-investorgruppen. Kostnadene for dette røret og anleggsoppgraderinger blir rundt 15 milliarder kroner.

God nyhet

Beslutningen om å bygge ut Aasta Hansteen og starte utbyggingen av Polarled kan være en god nyhet for Norges fremtid som gassnasjon i et langsiktig perspektiv.

Men det forutsetter at investorene har tenkt langsiktig og har fokus på å finne evakueringsløsninger for assosiert gass i oljefelter i Barentshavet.

Les også:

Her klatrer Linda utenpå plattformen  

Norge på fjerdeplass i oljeleting

Statoil legger skifergass til side

Skal pumpe inn 35 milliarder på Gullfaks