Statoil har lagt flere prosjekter på is

Kan bli utsatt: Aasta Hansteen er både komplisert og dyrt.  Illustrasjon: Statoil
Kan bli utsatt: Aasta Hansteen er både komplisert og dyrt. Illustrasjon: Statoil
11. feb. 2013 - 22:47

Ifølge planen skulle Statoil nå ha vært godt i gang med prosjektene Peon, Sleipner Alfa Sent-ral og Kristin Q havbunnsramme, men prosjektene er utsatt på ubestemt tid.

– Disse prosjektene har ikke kommet langt nok til at vi kan si når eller om de vil bli gjennomført, er alt pressetalsmann Ola Anders Skauby vil si om forsinkelsene.

Peon er et svært gassreservoar som er enormt i utstrekning, men krevende å utvinne fordi det har lavt trykk. Det ligger 580 meter under havbunnen. Funnet fra 2005 har mellom 15 og 30 milliarder standard kubikkmeter gass. Som følge av at gassmarkedet har blitt mer usikkert, sliter Statoil med å finne en lønnsom løsning for feltet.

Ikke aktuelt med Kristin Q

Det samme gjelder for satellittfeltet Sleipner Alfa Sentral. Utbyggingsplanen for gass- og kondensatfeltet som strekker seg over på britisk sokkel skulle vært levert i 2009. Det er et krevende prosjekt blant annet fordi gassen inneholder 20 prosent CO2. Statoil sier ikke at prosjektet er skrinlagt, men det er tvilsomt at dette blir utbygd på mange år. Fra 2014 vil Gudrun-feltet ta det meste av den ledige kapasiteten på Sleipner T-plattformen, hvor CO2 fjernes.

Produksjonsstart fra Kristin Q havbunnsramme var planlagt til 1. oktober 2011. Nå vil ikke Statoil si noe om når det kan bli aktuelt med videre utbygging på Kristin-feltet.

Disse prosjektene er relativt små sammenlignet med Aasta Hansteen-prosjektet i Nors-kehavet. Før nyttår skal partnerne ta stilling til en investeringsbeslutning. Dette prosjektet har også krevende økonomi, og kan fort bli det neste som legges på is.

Det er et uhyre komplisert prosjekt på veldig dypt vann med verdens største Spar-plattform. Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til, trengs det en oljepris på 70–80 dollar fatet for at feltet skal bli lønnsomt. Og Aasta Hansteen-feltet er avhengig av en helt ny rørledning til Nyhamna til 12 til 15 milliarder kroner. Shells Linnorm-prosjekt skulle ta en del av regningen, men dette er nå utsatt.

Taust om koNsekvenser

Statoil vil ikke si om Linnorm-utsettelsen får konsekvenser for Aasta Hansteen.

– Vi opprettholder fullt trykk på prosjektet. Og planen er å ha en investeringsbeslutning for dette feltet innen årsskiftet, sier Skauby.

Prosjekter i Barentshavet som Skrugard og Havis kan også få problemer. Dette er i utgangspunktet oljefelt, men de inneholder også gass. Og ettersom utvidelsen av Melkøya-anlegget er utsatt kan det bli problematisk å bli kvitt gassen. •

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.