MOTOR

Garanterer avgiftsfritak for elbiler

24. feb. 2010 - 14:09

Da Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag la fram sin nye regjeringsplan, hadde han med seg en godbit for dem som vurderer å anskaffe seg elbil de kommende fem årene:

Han lover fortsatt avgiftsfritak for elbiler fram til 2015.

Tre nye år

I den forrige regjeringserklæringen hadde danskene lovet avgiftsfritak minst fram til 2012.

Lars Løkke Rasmussen presenterte sine nye statsråder i går. I dag kom regjeringserklæringen som blant annet inneholder en såkalt grønn satsing med fortsatt avgiftsfritak for elbiler til 2015. Foto: Scanpix Bech, Claus

At det nå kommer en forlenget garanti møtes naturlig nok med begeistring fra bransjeorganisasjonen Dansk Elbil Alliance som representerer energiselskaper, globale industriselskaper og bilprodusenter.

– Dette er en klok beslutning som sikrer at Danmark blir et førende testland for elbiler. Vi er spesielt stilt med vår store vindkraftandel og høyteknologiske kompetanse. Avgiftsfritaket sørger for at vi får glede av begge deler, sier bransjedirektør Lærke Flader til danske Ingeniøren .

Vil ikke love noe

Den rød-grønne regjeringen i Norge flere ganger er blitt utfordret til å komme med en tilsvarende garanti. Senest i forbindelse med at avgiftsfritaket på biodiesel brått ble vedtatt utfaset.

Da var det Ketil Solvik-Olsen, energi- og miljøpolitisk talsmann i Frp, som påpekte hvor viktig det er at regjeringen iallfall kommer med en viss tidshorisont, slik at investorer og forbrukere ikke blir lurt.

Noen horisont for de norske elbilinsentivene finnes ikke i Soria Moria 2, og finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) ville heller ikke lansere noen i Stortinget før jul:

– Skatter og avgifter vedtas for ett år om gangen, sa Johnsen da.

Les sakene: Ingen elbilgaranti

– Elbilavgifter om ett år

I dag er elbiler i Norge fritatt for både engangsavgift, moms og det meste av årsavgiften. I tillegg kommer en rekke andre insentiver som gratis bompassering og offentlig parkering.

Ketil Solvik-Olsen (Frp) har lenge etterlyst mer langsiktighet i regjeringens skattepolitikk, og mener dagens elbilinsentiver kan bli fjernet over natta. Modellen han holder er for øvrig en Dodge Viper som har mer muskel- enn miljøpreg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.