Fylkesvei 17

Fylkesvei 17 i Meløy: Mesta er ferdig med rassikring for over 40 mill

Skredsikringen på fylkesveg 17 i Kilvik er fullført.

Lengre skredoverbygg og nye ledevoller gjør fylkesvei 17 i Kilvik tryggere.
Lengre skredoverbygg og nye ledevoller gjør fylkesvei 17 i Kilvik tryggere. Foto: Roar Hunstad, Nordland Fylkeskommune
Bjørn Olav AmundsenBjørn Olav Amundsen– Journalist
19. des. 2020 - 13:15

Fylkesvei 17 gjennom Kilvik i Meløy kommune i Nordland har høy skredfare. Nå er skredsikringen i området kraftig forbedret. I en pressemelding fra fylkeskommunen sier fylkesråd Bent-Joacim Bentzen at det er et svært viktig sikkerhetstiltak som er utført.

– Vi jobber kontinuerlig med å rassikre fylkesveiene i Nordland. Behovet er stort, og jeg er svært glad for at vi fant rom til dette viktige prosjektet i Meløy, sier Bentzen.

Diesellokomotivene som brukes på Fagernesterminalen i Narvik, kan bli gjenfødt som el-lokomotiver.
Les også:

Dette diesel­lokomotivet kan bli elektrisk

Fokus på trafikksikkerhet

Fylkesråd Bentzen påpeker at rassikringstiltak er svært viktige.

– Ras og skred lar seg ikke enkelt kontrollere. Ved å bygge skredløp og voller som tar av for uforutsette ras, kan vi være med å hindre tap av liv, og store materielle skader, sier Bentzen.

Yrket som bussjåfør er mye mer enn «bare» å kjøre bussen. Bussjåføren må kontinuerlig observere, vurdere og handle basert på kombinasjoner av trafikk og passasjerer. Her er det en rolig ettermiddag på Persaunet i Trondheim.
Les også:

Det er vanskeligere enn du tror å være bussjåfør

Lengre skredoverbygg og nye ledevoller

Området hadde to skredoverbygg fra før. Nå er overbygget for Ytterrondalen forlenget med 30 meter, slik at det er 100 meter langt. I tillegg er det gjort arbeider med skredløp og voller.

– Oppe i lia har vi gravd og flyttet på massene, slik at skredløpene er mer tilpasset snømengdene som kommer ned fra fjellet. I fjellsidene er de eksisterende skredvollene forbedret. Vi har også økt høyden på vollene som ligger over skredoverbyggene. Hensikten med vollene er at snøskredene kan ledes bort fra fylkesveien, eller på en trygg måte over den, sier byggeleder Roar Hunstad i Nordland fylkeskommune.

Vegetasjonen ble ryddet og gjort klar sommeren 2019, og prosjektet er fullført i 2020. Veien har vært åpen for trafikk i anleggsperioden, men trafikantene har brukt en midlertidig vei med ett kjørefelt, lysregulering og nedsatt fart.

Hovedentreprenør er Mesta, og prosjekteringen har Statens vegvesen og Johs Holt stått for. Kontrakten med Mesta har en verdi på 42,5 millioner inkl. mva.

Framski-prosjektet involverer både ski- og smurningsprodusenter. Stipendiat Johana Fialova synes det er topp å forske på noe som er så tett opp mot brukerne. – Målet med forskningen min er å forstå forskjellene i friksjon på fremre og bakre del av skiene, forklarer hun. Her sammen med veileder og professor Alex Klein-Paste.
Les også:

Olympiatoppen og Madshus står bak: De skal lage verdens raskeste ski

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.