ENERGI

Fusjon er nærmere enn vi har trodd

Den forjettede kraftformen har alltid vært spådd klar om 20 år. De neste 20 vil gå fortere.

Dette tror vi på: Jan Moberg og Odd Richard Valmot ser energihåpet som fusjon lover.
Dette tror vi på: Jan Moberg og Odd Richard Valmot ser energihåpet som fusjon lover. Foto: Sebastian Hagemo
10. nov. 2022 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Etter en tur til Commonwealth Fusion Systems og MIT i Boston er vi om mulig enda mer overbevist. I dagens podkast snakker vi om turen og hva vi tror vil skje med fusjon. Den forjettede kraftformen som alltid har vært spådd klar om 20 år.

Nå kan det se ut som fusjon kommer mye før. CFS har som mål fyre opp den første testreaktoren i 2025 og begynne leveranser av kommersielle masseproduserte kraftverk allerede rundt 2030. Det vil forandre verden, for det fysikken lover, er billig, sikker og forurensningsfri strøm og varme i bøtter og spann. Det uttrykker selskapet ved at de i 2050 har som mål å levere 20 prosent av verdens energiforbruk. Og da begrenser de seg ikke til bare strømnettet.

Etter å ha sett hva de bygger utenfor Boston, og hvor raskt det går, er det håp i sikte. Selv om det ikke vil forhindre planeten vår i å bli altfor varm, vil fusjon kunne bidra sterkt til at situasjonen ikke blir enda mye verre. Fusjon er mye mer effektivt enn fisjon, for ikke å snakke om alle andre kraftformer. Kraftstasjonene kan legges der strømmen trengs, så det kostbare strømnettet trenger ikke bygges. Brennstoffet, i form av to hydrogenisotroper, er tilnærmet gratis. 

Vi tror også fusjon vil ha en annen viktig effekt. Dette er den «snille» kjernekraften som selv dårlig opplyste politikere i land som Tyskland, og Norge for den saks skyld, kan omfavne. Det er ingen fare for ulykker. Stopper noe opp, så bare stopper det. Det er minimale mengder radioaktivt avfall, og de indre panelene, som vil være litt påvirket av nøytronstålingen, trenger ikke lang tid før halveringstiden har gjort sitt.

Vi skal følge fusjon i årene framover. Ikke minst fordi CFS representerer Equinors største ventureinvestering til nå. Og at fusjon kan bli viktigere enn olje, er det ingen tvil om.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.