Full fart mot Pluto

New Horizon møtet Pluto og dens måne Charon. Ved hjelp av et vell av utstyr, skal planeten og månen studeres i detalj. Den store disken på 2,1 meter i diameter brukes til kommunikasjon med jorda, 7,5 milliarder kilomter unna. (Bilde: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute (JHUAPL/SwRI))
New Horizon ble skutt opp med en Atlas.-rakett fra Cape Canaveral torsdag, to dager forsinket på grunn av vær- og strømproblemer. (Bilde: NASA)
New Horizon ble skutt opp kl. 20.00 torsdag kveld, norsk tiod, fra Florida. (Bilde: NASA)
Romsonden New Horizon på vei mot Pluto, slik kunstneren tenker seg ferden. (Bilde: NASA)
New Horizon møter et objekt i Kuiper-beltet. Sola skinner som en stjerne i det fjerne, 6,7 milliarder kilometer unna. Jupiter og Neptune er synlige oransje og blå stjerner til høyre for sola. (Bilde: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute (JHUAPL/SwRI))
På vei mot Pluto og Kuiper-beltet, passerer New Horizon Jupiter, solsystemets største planet, om et drøyt år - i februar/mars 2007. I denne kunstnerframstillingen kan vi se Jorda, venus og Merkur. (Bilde: Southwest Research Institute (Dan Durda)/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (Ken Moscati))

New Horizon ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida i 20-tida i går kveld og passerte månen bare ni timer etterpå.

Selv om det går i rekordfart mot Pluto, tar ferden hele ni år.

New Horizons er den aller første romsonden som skal besøke planeten Pluto og månen Charon.

Kuiper-beltet

Deretter skal den ut i Kuiper-beltet, som ligger i solsystemets ytterkant og inneholder milliarder av objekter, fra små støvpartikler til større, måne-liknende kloder, skriver Norsk Romsenter.

Utforskningen av Pluto og Kuiperbeltet kan ifølge Norsk Romsenter gi oss en forklaring på hvor vannet på jorda kommer fra, og hvorfor livet har oppstått her.

2015

Samtidig kan utforskningen av Pluto gi uventede resultater - vi vet nesten ingenting om planeten i dag. Når New Horizons kommer fram til Pluto i 2015 kan vi få svar på mange spørsmål.

Det antas at Pluto, som går i en helt annen type bane enn de øvrige åtte planetene, kan være et Kuiperbelte-objekt som har blitt trukket inn fra Kuiperbeltet og havnet i planetarisk bane.

Du kan laste ned en stor poster som forklarer mer om New Horizons ferd (20 MB).

Les mer på NASAs New Horizon-sider.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå